Шпинел

Шпинелът често бива наричан „камък-измамник“ в света на скъпоценните камъни, тъй като може да бъде сбъркан с доста други скъпоценни камъни, често нарочно, но разбира се – не по негова вина. Шпинелът обикновено се бърка с рубин, сапфир или танзанит.

Не малко от световно-известните камъни, инкрустирани в кралски бижута и считани доскоро за рубини, се оказаха всъщност шпинели. Със сигурност най-скандален е „Принц Едуард“ – великолепен 170 каратов червен рубин, който и в момента краси Британската кралска корона, тъй като през 1940г. се разкрива, че в действителност е червен шпинел.

Друг такъв е 352-каратовият камък, понастоящем притежание на кралица Елизабет. Това е рубинът „Тимур“, върху който са изписани имената на всички могулски императори, които са го притежавали, но и той се оказал червен шпинел.

Днес Шпинелът се цени заради собствената си красота. Той притежава чудесен блясък, твърдост и блести в прекрасна гама от цветове, които варират от червено и розово до виолетово и синьо.

Тъй като днес се създават лабораторно спинели, които биват използвани за имитация на скъпоструващите рубини и сапфири, хората най-често си мислят, че шпинел е равнозначно на „фалшив“ рубин или сапфир . Тъжно е, че поради този факт, доста хора няма дори да погледнат шпинела, за да се насладят на красотата на естествения такъв .

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 8

Кубична кристална структура

Шпинелът се среща в широка гама от цветове, в зависимост от наличието на различни примеси, както може и да варира от кристално-прозрачен до почти непрозрачен на вид.

Той се среща в гранити и метаморфни скали, а доста често се среща и съчетан с корунд. Един от начините да се различи шпинела от другите камъни е когато се подложи на топлина. Тогава той не проявява никакви електрически свойства за разлика от рубина и граната. Шпинелът има невероятно високата температурна точка на топене:  2135 по Целзий!

Името шпинел произлиза от гръцката дума „spinther“, което означава „искрящ“. Той е ценен като скъпоценен и предпазващ камък от гърците и римляните поради неговите „исрящи“ цветове.

Мистични свойства:

За Шпинела се твърди, че е в състояние да прочисти и изясни нашите мисли и творчески идеи. Също така се говори, че привлича подходящата помощ, която се изисква за дадена ситуация.

Черен – ще помогне да се поеме инициатива и отговарност при ситуации, както и за решаването на проблеми с други хора по правилен начин.

Син или сив – ще засили дискриминация ви, както към  приятели, така и към ситуации, в които бивате въвлечени. Доста добър камък за духовно общуване.

Тъмно-Зелен – твърди се, че подобрява уменията за общуване, както и че увеличава притока на парични средства.

Светло-Зелен – добре е да се носи, когато човек изпитва страх.

Розов – доста добър камък за носене от двойки и семейства, тъй като благоприятства и укрепва любовта.

Прасковен – изгражда самочувствие и омекотява самокритиката и критиките към другите.

Червен – отличен камък за увеличаване на жизнеността и увереността, както и на лидерството.

Виолетов – използва се, за да премахне чувството „да бъдеш жертва“ и също допринася за засилване на комуникацията между поколенията.

Жълт – твърди се, че е за хора с ниско самочувствие, тъй като силно насърчава вярата в собствените способности.

Spinel

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е изложена само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Шпинелът е високо-енергиен камък, използван за да отпуска „заеми“ от енергия към енергийното ни тяло, а също и да премахва блокажи от физическа енергия. Носенето на този скъпоценен камък има успокояващ ефект върху всички видове възпаления, дори върху някои видове неврози и техните симптоми. Той ще ускори възстановяването от всички заболявания, свързани с движението, включително проблеми със ставите, костите и мускулите.

Шпинелът на практика предоставя силата си на своя ползвател и така увеличава неговата собствена сила на самолечение. Това дава възможност на човек да се предпази от неприятните влияния на другите.

Магически свойства:

Енергия: Излъчва

Елемент: Огън

Сили: Енергия и Пари

Шпинелът се използва в магията, за да „отпуска заеми“ от енергия към физическото тяло. Ежедневното му носене има същата цел. Може да се използва за повишаване на физическата сила по време на периоди на прекомерно натоварване. Използва се и в магии, предназначени за привличане на богатство и имоти.

Зодия:

Асоциации: Плутон

Не е традиционен „Рожден камък“ за определен месец.

Тъмно-синият шпинел се свързва със Стрелец, докато червеният е ефикасен за Скорпион – той символизира насоченост, помага на ползвателя си да признае това, което е правилно за него/нея, освен това му/ѝ предоставя и енергията, за да се действа по съответния начин.

Чакра Класификация:

Червеният шпинел е най-ефективен при работа с първа чакра, синият – с 6-та, т.е. третото око, а виолетовият – със 7-ма, коронната чакра.