Пирит

Тъжно е, че понякога този красив, очарователен минерал бива наричан „Златото на глупците“. Това че, прилича физически на злато е само в рамките на далечните прилики. Пиритът не може да бъде огънат или оформен както златото, той просто е твърде крехък. Поради стоманените му блясъци по-скоро може да ви се стори, че хвърля искри с цвят на сяра, отколкото златисти такива!

Пиритът всъщност е дисулфид на желязото, расте и се оформя в кристални, метални кубчета, слитъци и малки кристали, дори може да го срещнете под формата на плоски дискове.

Понякога бъркат пирита с марказит, но марказитът е железен сулфид, който кристализира по съвсем различен начин, а и марказитът е нестабилен и често се разпада по време на опити за отчупването му.

Пирит може доста лесно да се намери в Испания, Русия, Южна Африка, Португалия, Германия, САЩ и Перу, както и на стотици други места по света.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 6.5

Кубична кристална структура

Пиритът се среща като кубчета или като „пиритоедрон“ – които има дванадесет лица и всяко едно от тези лица е с пет ръба. Бил е използван в производството на бижута в продължение на хиляди години, като подобни екземпляри са открити в древните цивилизации на гърци, римляни и на инките.

Пауновият пирит е същия вид камък – пирит, но с металическо „пауново“ оцветяване на отблясъците.

Културите в древно Мексико са правили гадателски огледала от пирит, като са полирали едната страна, така че да е плоска и да се използва за гадаене, а върху опаката страна са изсичали мистични символи, които да съдействат при процес на гадателството. Много култури по света ползват пирита като амулет и за защита от магия. Това е един от основните лечебни камъни от чантата на лечителя.

„Пирит“ идва от гръцката дума „пир“, което означава „огън“. Французите го наричат „Пиер дьо Санте“, което означава „камък на здравето“, тъй като те вярват, че пиритът се отразява позитивно върху здравето ни.

Мистични свойства:

Енергиите както на Земята, така и на Огъня се преплитат в пирита, а това го прави перфектен инструмент за подпомагане на балансирането (или активирането) на Базовата (първа) или основа чакра. Пиритът ни помага да общуваме по-открито и честно, предоставя както емоционална, така и физическа защита. Ако сте нерешителни или несигурни, носете пирит с вас и го докосвайте от време на време, за да ви помогне като стимулира самочувствието ви. Отразяващите свойства на този камък го правят чудесен инструмент за медитация или гадаене  – точно, както и древните инки са го използвали.

Пиритът увеличава физическата издръжливост, стимулира интелекта и подпомага превръщането на мисълта в интелигентно действие. Той съдейства и за проявата на необходимите ни сили. Отличен защитен камък, пиритът премахва негативността от аурата и така ни помага да бъдем по-концентрирани.

Pyrite

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Пиритът балансира хормоналния ритъм и облекчава дискомфорта при менструация. Полезен е при премахване на объркването относно нечии физически симптоми, за да получим по-точна диагноза. Пиритените „слънца“ разпръскват болката от тялото и съдействат за облекчаване на симптомите при депресия. Когато се използва директно върху физическото тяло помага за намаляване на треската, както и за спадане на подутини и отоци.

Магически свойства:

Няма данни

Зодия:

Асоциации: Няма данни

Не е традиционен „Рожден Камък“ за определен месец

Чакра Класификация:

Енергиите както на Земята, така и на Огъня се преплитат в пирита, а това го прави перфектен инструмент за подпомагане на балансирането (или активирането) на Базовата (първа) или основа чакра.