Оникс

Ониксът е бил много популярен сред древните гърци и римляни.

Името му идва от гръцката дума „onux“, което означава нокът. Историята е, че един ден закачливия Купидон със стрелата си отрязал божествените ноктите на Венера, докато тя спяла. Оставил ги пръснати по пясъка, а богините на Съдбата ги превърнали в камък, за да не позволят част от божествено тяло някога да загине.

Вярно е, че не е нормално черния цвят да се асоциира с ноктите. Но в древногръцките времена почти всички цветове на халцедона – от бяло до тъмно кафяво и черно, са се наричали Оникс. В по-късни времена римляните стеснили понятието „оникс“, като назовавали с него само черните и тъмно-кафявите му цветове. Днес, когато мислим за оникс, ние свързваме думата с черния цвят, за да го разграничим от другите видове оникс – бял, червеникаво-кафяв, кафяв и ивичест.

Днес, най-тъмният, наситено-черен Оникс, който се предлага на пазара е с подсилен цвят (чрез нагряване или боядисване), въпреки че тези процеси не намаляват по никакъв начин неговата стойност.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7

Тригонална кристална структура

Въпреки че оникс, сардер и сардоникс са разновидности на халцедона, ониксът е подобен на ахат – с прави, а не извити ивици. Те могат да бъдат кафеникаво- или черно-бели. Сардерът е кафеникаво-червен, а сардониксът е смесица от сардер и оникс и следователно съчетава правите бели ленти от оникса и кафяво-червения цвят на сардера.

Оникс се добива в Бразилия, Индия, Калифорния и Уругвай. Той е с фина текстура и е черен на цвят, но някои оникси имат бели ленти или „панделки“.

Мистични данни:

Ониксът е считан за камък засилващ духовното възраждане, интуицията и инстинктите, смята се, че носи щастие. Той също така намалява сексуалното желание и така подпомага промяната на лошите навици.

Поради формите или очертанията на ивиците на оникса, за него се предполага, че е като снимка – разказва някаква история или съдържа определена поука. Ониксът ще запази спомена за физическите явления и атмосфера, заобграждали някога даден човек. Силен камък за психична работа, тъй като разказва историята на ползвателя си.

Тъй като е камък, даващ сила, той е подходящ за спортисти или хора, работещи при екстремни умствени и емоционални натоварвания. Носи баланс на ума и тялото, както и сила на духа. Ониксът е прекрасен камък за онези, които са вятърничави от природата, тъй като ще помогне чрез „заземяването“ им, както и ще спомогне за фокусирането на вниманието им. Даващият сила оникс, може да ви помогне да се справите с по-голяма увереност и самочувствие при определен урок или задача. Силно препоръчително е Ониксът да се съчетава с перли и диаманти, за да се увеличат неговите метафизични качества.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Ониксът трябва да се носи директно върху тялото и то в продължение на дълъг период от време, тъй като неговата сила се развива доста бавно. Известно е, че е особено полезен при кожни заболявания, при лечение на инфектирани рани, както и при гъбични инфекции, възпаления и дори при слънчево изгаряне. Обливайте и приглаждайте леко засегнатата кожа с ониксова вода няколко пъти през деня и покривайте с компрес от ониксова вода за през нощта.

Поради факта, че ониксът се нуждае от време, за да разгърне пълната си сила, то той трябва да се „разрежда“ веднъж седмично под течаща вода, а ако се използва за дълъг период от време, трябва поне веднъж месечно да се заземява, като се остави да престои в или върху земята, в продължение на една нощ. Това ще регенерира свойствата му и ще поддържа силата му на оптимално ниво.

onix

Магически свойства:

Енергия: Излъчва

Елемент: Огън

Божеството: Марс

Сроден Камък: Диамант

Сили: Защита, Защитна магия, Намаляване на сексуалните желания

Древната магия ни казва, че в отдавна отминалите времена, ониксът се е смятал за проявление на демон, затворен в камък. Този демон бил буден през нощта и сеел ужаси и кошмари към всички, намиращи се в обхвата му.

От дълбока древност е известно, че в действителност ониксът се е използвал като защита срещу черна магия, както и при защитна магия, когато негативността е насочена към вас.

Ониксът също ще ви помогне да добиете емоционален баланс и самоконтрол, а когато се добави и това, че балансира мъжките и женските полярности в телата ни – това го прави доста мощен камък, който човек е добре да притежава.

Зодия:

Асоциации: Сатурн, Земя

Мистичен „Рожден камък“ за месец Декември, както и „Рожден камък“ на месец Юли при най-древните култури.

Камък с положително влияние на Козирог, но също и на Лъв.

Ако сте сънували оникс – това означава щастлив живот с подходящ спътник.

Чакра Класификация:

Ониксът се свързва преди всичко с първата, Базова Чакра. Той помага при предизвикателствата в живота, особено тези, причинени от изтичане на енергия. Той не позволява оттичане на лична енергия и може да се използва за защита при такива обстоятелства. Той също ни помага чрез заземяване, ограничава или премахва излишните или нежелани енергии.

Черният оникс, а също и червеният са свързани с първата, Базова Чакра. Белият оникс се свързва както с Базовата Чакра, така и със седмата, т.е. Коронната Чакра и се смята, че има балансиращ ефект върху системата от чакри. Той е отличен за центриране и изравняване на цялостното ни същество с Висшите сили.