Изумруд

Изумруд/Смарагд/Емералд

Изумрудът е известен с безупречния си зелен цвят, дължащ се на наличието на хром и ванадий. Изумрудите рядко са кристално бистри и поради това тези камъни често биват третирани с масла, т.е. „подобрявани“, за да скрият несъвършенствата. Също се използва шлифовката тип „изумруд“ – стъпаловиден октагон, която най-добре подчертава достойнствата на този камък.

От античната митология е известно, че Изумрудът се свързва с Меркурий, който е пратеник на боговете и пътувал често с „хвъркатите“ си сандали. По този начин си обясняваме и защо Изумруда най-често е считан за камък, защитават пътуващите.

От по-малко известните „странни“ факти, е че Изумрудът, подложен на топлина, действително се „поти“, т.е. експулсира вода. И древните писания говорят за това необикновено явление….

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7-8 с шестоъгълна кристална структура.

Химически, той е берилий-алуминиев силикат, чийто цвят се дължи на малки количества хромови съединения. Изумрудът е високо ценен в древността. Тези камъни са използвани за украса в ранен Египет, където са изкопани и някои от първите изумруди.

Правилното име за Изумруд е берил, но има различни цветове берил. Зеленият берил се нарича Изумруд. Когато се добави синьо в зеленото, този берил е известен като Аквамарин. Розовият берил се нарича морганит, жълтия – златен берил, жълто-зеления берил е хелиодор. Има и червен берил, но той е доста рядък.

Изумруд с подходящия нюанс на зелено може да бъде по-ценен и от диамант. Най-добрите смарагди са открити в Колумбия, Южна Америка, където те се добиват от над 400 години. Камъкът е фаворит в пред-Колумбово Мексико и Перу, където той е шлифован в сложени форми. Съкровищата отнесени в Испания от ранните изследователи включвали доста изумруди.

Хубавите смарагди са най-високо ценени от скъпоценните камъни. Индия, Зимбабве и Австралия са второстепенни източници на тези естествени камъни. Синтетични изумруди се произвеждат в Германия, Франция и Съединените щати. „Ориенталският“ Изумруд е друг скъпоценен камък – прозрачно-зелена разновидност на минерала корунд, т.е. зелен сапфир.

Мистични свойства:

Изумрудът е камък на любовта и романтиката. Той носи и засилва радостта, прочистването, ясновидството, паметта и вярата. Той също е от полза за интуицията и комуникацията, насърчава истината. Изумрудът е свързан със сърдечната чакра.

Изумрудът е свещен камък на богинята Венера. Смятало се е, че е пазител на любовта. Изумрудът отдавна е символ и на надеждата. Той е смятан от мнозина и за камък на пророчествата. За някои изумрудът действа като успокоително при нервно безпокойство. Твърди се, че изумрудът носи разум и мъдрост на собственика си. Най-силният момент за енергията на Изумруда се твърди, че е пролетта.

Изумрудът е щастлив камък на любовта. Подарете на вашия възлюбен/а изумруд, за да ви остане той/тя верен/~на.

В някои култури изумрудът е символ на даряващия живот дъжд. В християнството е символ на вярата и на надеждата.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Изумрудите са известни като лекуващи както физически сърцето, така и емоционално – облагородявайки го с енергията на любовта. Те могат да помогнат и при болки в гърба,когато камъкът се носи на показалеца на лявата ръка на лечителя по време на сеанс. Лечителят може да използва пръстена, като докато пациентът лежи по корем, лечителя провежда пръстена на около два сантиметра над гръбнака и създава малки кръгове, бавно нагоре и надолу по гръбначния стълб.

Мощен високоенергиен камък, Изумрудът укрепва очите, сърцето, имунната и нервната система.

Силата на Изумруда е най-висока при пълнолуние. Някои култури считат, че Изумрудът може да излекува всяка болест на окото. Изумрудът трябва да бъде поставен в съд с вода за една нощ, а водата да се излее върху очите на следващия ден.

Изумрудът е камък на голяма хармония, мъдрост и любов. Подаряване на Изумруд на възлюбения ще го доведе по-близо, ако мотивите на даващия са породени от чиста любов. Изумрудът може да бъде мост между две души. Изумрудът трепти с вибрацията на Любовта.

Магически свойства:

Енергия: рецептивна

Елемент: Земя

Правомощия: любов, пари, психични сили, защита, екзорсизъм, зрение

Божествата: Диана / Артемида, Венера

Изумрудът е известен като тоник за тялото, тъй като помага за привеждане на всички органи в хармония. Изключително балансиращ за всеки, който търси истината. Твърди се, че Изумрудът предпазва от негативизъм и засилва духовното прозрение, а когато се използва като гадателски кристал може да предсказва бъдещето.

Ако желаете да доведете любовта в живота си, закупете си изумруд, и го зареждайте чрез магическа визуализация на вашите нужди, може би с помощта на зелена свещ. След ритуала носете камъка някъде близо до сърцето си, но го направете по такъв начин, че да не се вижда от останалите.

Изумрудите са били използвани в магии и ритуали за бизнес, за насърчаване на продажбите и увеличаване на обществената осведоменост на фирмата. За най-добри резултати при всяка магическа употреба, се твърди и е записано от старите магьосници, че Изумруда е най-добре да бъде разположен в сребро или мед. Смарагдът разположен в сребърен пръстен определено е бижу, което лови очите, но камъкът съединен с метала също ще помогне, като изостри чувствителността на ползвателя към интуитивни идеи и оказва психична помощ, по-специално в областта на изобразителните изкуства.

Зодия:

Планета: Венера

Традиционен „Рожден“ камък за месец май.

Камък на Телец, Близнаци и Овен. Сънуването на изумруд подсказва светски успехи и доброта, време на голямо щастие, към което да се стремим

Чакра класификация:

Смарагдът се свързва с 4-та или сърдечната чакра и елемента Въздух. Той създава хармония във всички аспекти на живота.