Циркон

Цирконът е познат в Древна Гърция и Италия още през VI в. пр.н.е. Освен това, в ранните хинду-текстове цирконът се споменава като един от многото скъпоценни камъни на Дървото Капла от тяхната религия. Мистичните листата на дървото били от зелен циркон или поне така разказва легендата.

В древността цирконът често бил наричан Зюмбюл или Живрин. Легендата разказва за митологичния герой на име Хиацинт, младеж случайно убит от Аполон, който ревнувал красотата на младия мъж. От кръвта му произлязло цветето зюмбюл, за чиято красота се говори, че се е отразила в червения циркон.

За червения циркон или за зюмбюла се с смятало, че прогонват злите духове и кошмарите, защитиват своя носител от магии и светкавици.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7.5

Тетрагонална кристална структура

Въпреки, че този камък се среща в разнообразни цветове, може би най-известен е безцветният циркон, който много прилича на диамант. Въпреки че е безцветен, когато е чист, отблясъците му светят в жълто, оранжево, синьо, червено, кафяво и зелено.

Цирконът може да бъде разграничен от диаманта по двойното пречупване на светлината и от износването на фасетните му ръбове.

Естественият циркон днес страда от приликата в името си с циркониите – лабораторно създадените имитации на диаманти. Някои днес дори не осъзнават, че има и красив естествен скъпоценен камък, наречен циркон.

Днес синият циркон е най-популярен. Пастелно-синият циркон се счита за алтернативен камък за месец Декември, но се срещат и някои изключителни камъни в светло-син цвят. Цирконът може да бъде и зелен, тъмно червен, жълт, кафяв и оранжев.

Той се добива в Камбоджа, Шри Ланка, Тайланд, Мианмар, Австралия и в някои други страни.

Цирконите са едни от най-тежките камъни, което означава, че те ще изглеждат по-малки в сравнение с други разновидности с едно и също тегло. Цирконовите бижута трябва да се съхраняват внимателно, защото въпреки че е сравнително твърд, той може да се ожули или отлюспи. Често търговците опаковат всеки камък поотделно в общата пратка, така че да не се трият един в друг.

Мистични свойства:

Камък на тихите вибрации, цирконът ви позволява да бъдете в мир със себе си. Поради своята голяма чистота, той може да ви свърже в единство с Висшия ви Аз и да ви напътства духовно.

Кафевият циркон лекува главоболие и заземява.

Безцветният и жълтият ще изчистят цялата ви аура, ще ви донесат спокоен сън и ще ви дадат мъдрост в стресови ситуации, могат също така да привличат любовта.

Червения  лекува травми, успокоява болките и е особено полезен при ушни инфекции.

Зеленият помага да се отворите към нови приятелства и в натрупването на благосъстояние.

Светлосиният балансира, зарежда и стабилизира ума и емоциите.

Розовият ще ви съдейства при нощни астрални пътешествия и по време на сън

Виолетовият е магнит за пари.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Цирконът символизира изцеление и разполага с широка гама от лечебни приложения. Той има анти-спастичен ефект върху черния дроб и жлъчния мехур, има успокояващ ефект върху астма и алергии и има благоприятен ефект върху белите дробове, облекчава бронхиални проблеми, настинки и общи респираторни проблеми. Той помага на ползвателя си да преодолява загубите по-леко, лекува психични смущения и насърчава здравия разум.

Цирконът, трябва да се поставя върху кварцова друза (или в суха морска сол) един път месечно, където той се разрежда и презарежда едновременно.

zircon

Магически свойства:

Енергия: Излъчва

Елемент: Огън

Сили: Защита, Красота, Любов, Мир, Изцеление, помага и срещу кражба

Цирконът е малко объркващ камък. Той се среща в много цветове, някои от тях изкуствено създадени, че и с различни имена, но спокойно – всички притежават магически качества.

Безцветен (прозрачен или бял) – вълшебен заместител на диаманта, той се носи за защита. Използвайте го за ясна мисъл и за насърчаване на умствените процеси.

Жълт (Жаргон, Жаргун, Лигуре) – носи се за увеличаване на сексуалната енергия или за привличане на любов. Прогонва депресията, увеличава бдителността и носи успех в бизнеса.

Оранжев (Жасинт, Хиацинт) – увеличава красотата и абсорбира страховете и ревността по време на пътуване, предпазва и от нараняване. Поставен в дома, той ще предпазва от кражби; така че дръжте под око оранжевия си циркон, тъй като е доста ценен. Поставен в злато, удвоява силата си.

Червен (Хиацинт) – този камък ще увеличи богатството ви, ако се носи или използва при такива ритуали. Той също предпазва от наранявания. Защитен камък, той витализира тялото, придава енергия по време на физически стрес, лекува. Когато е носен като бижу, той ще „изсмуква“ болката от тялото ви.

Кафяв (Малакон) – заземява и центрира, той се използва за богатство и в магии за пари.

Виолетов – използва се специално във всякакви магии и заклинания за пари.

Зодия:

Асоциации: Слънце

Съвременен „Рожден камък“ за месец Декември.

Камък на Лъв, Дева и Стрелец.

Да сънувате дълбоко-оранжев или червен циркон означава успех след бурен период. Сънища, в които присъства зелен циркон, символизират прииждането на пари, докато безцветен и светло-син означава духовно израстване.

Чакра класификация:

Цирконът работи добре с Първа и Втора Чакра (Базова и Сакрална).