Родонит

Родонитът има ясно различим розов или розово-червен цвят, но като цяло съдържащият черни вени родонит е по-популярен от чисто розовия.

Думата „родонит“ произлиза от гръцката дума „rhodon“- розов. В древността, родонитът се е давал на пътешественици като защитен камък, тъй като ги е предупреждавал за грозяща ги непосредствена опасност чрез внезапно ускоряване на сърдечната дейност.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 6

Триклинна кристална структура

Родонитът е силикат или композитен кварц,  в много отношения подобен на розовия кварц. Манганът е този, който обагря тези два камъка с характерните си  розови цветове. За разлика от розовия кварц, родонитът се образува по-бавно, обикновено в резултат на мангановите метаморфози с други минерали като алуминий и калций чрез утаечни процеси. Често, манганът се окислява, когато се изложи на вличнието на другите минерали за известно време и така се създават черните и сивите вени.

Кристалът е много силен и е станал популярен за гравиране през последните няколко стотин години. Руснаците са го използвали широко, като са гравирали цели плочи родонит, от които са изработвали саркофази за царе и императори. На Великден, руските деца са обменяли яйца направени от родонит.

Въпреки, че родонитът рядко образува кристали подходящи за скъпоценни камъни, триклинни екземпляри са открити в близост до мангановите депозити в Вермланд, Швеция, а родонитът открит в Масачузетс е на кристални друзи.

Русия и Масачузетс официално признават родонитът като свой национален и държавен скъпоценен камък.

Родонитът се среща в Австралия, Британска Колумбия, САЩ, Бразилия, Мексико, Индия, Мадагаскар, Япония, Нова Зеландия, Аржентина и в още няколко държави.

Мистични данни:

Родонитът е камък на увереността, пораждащ доверие в собственото сърце, в собствения вътрешен глас и към лично направените избори. Носенето на този камък успокоява ума, като така помага за справянето с хаотични ситуациии, спомага и за търпелива преценка на вашите възможности. Родонитът ще засили решимостта ви, помагайки ви да бъдете по-дисциплинирани по вашия житейски път.

Помага ни да изразим увереността си и Любовтта на физическия план в ежедневните ни взаимодействия с хората около нас. Родонитът успокоява и подхранва душата чрез Сърцето; Любовта и служенето на другите.

Просто подръжте този камък в ръка и той ще насърчи отпускането ви и ще ви донесе усещане за благополучие. Това е балансиращ камък и се използва за изчистване на психичните центрове.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Чрез намаляване на стреса и успокояване на ума, родонитът може да облекчи физическите и емоционални травми (особено старите емоционални рани). Той повишава самочувствието, увереността и енергийните нива, както на тялото, така и на ума. Той ще ви помогне да започнете да приемате изцелението, чрез силата на прошката.

Родонитът помага на нервната система, щитовидната жлеза, хипофизата и на физическите ни рефлекси. Засилва имунната система и подпомага сърцето.

Пострадалите от внезапни инфаркти или подобни сериозни заболявания могат да се възстановят по-бързо и по-пълно, ако носят камъка по време на възстановяването си. Лекува бързо рани и разрези, когато се постави директно върху раната, като така спомага за образуването и на по-малко белези.

Лечителите използващи психически или финни енергии ще открият, че родонитът е техен важен спътник. Той предпазва от нараняване и от постоянните вредоносни енергии, които тези лечители третират. Камъкът дава сили на лечителя да остане непоколебим и с фокусирано намерение по време на работа.

Родонитът повдига самооценката при страдащите от чувство за  малоценност и помага за предпазване от негативизъм. Той е известен като „камъка на избавлението“.

Магически свойства:

Енергия: Излъчва

Елемент: Огън

Сили: Мир и Яснота

Родонитът се носи, за да се чувства човек спокоен, да отхвърля объркването, съмненията и раздвояването.

Прекрасен камък, който се носи, за да се изключат психичните центрове и така да бъдете по-спокойни. Ако откриете, че сте прекъсван твърде често, че сте са ви превърнали в  получател на нежелани посетители (физически или астрални) – това е камъкът, който трябва да използвате. Поставете парче от него на бюрото си като психическа бариера.

Зодия:

Асоциации: Не се отбелязани

Не е традиционен „Рожден камък“ за определен месец.

Камък подходящ за Телец. Ако сънувате родонит – това се отнася за стреса в живота ви.

Чакра Класификация:

Родонитът е най-ефективен за 2-ра (Сакралната / Пъпна) Чакра и за 4-та, т.е. чакрата на Сърцето.