Аквамарин

Камъкът на смелостта и спокойствието … В бистър светло-син или в синьо-зелен цвят, този прекрасен и нежен кристал отправя предизвикателство към  морето и чрез името си, и чрез цвета си. Древните хора са усетили този кристал като камък на смелостта и разбрали, че ако го носят със себе си при своите морски пътешествия, то той ще им помогне да се завърнат със сполука и ще ги предпазва от опасностите.

От най-светлото небесно-синьо до дълбокото морско-синьо, аквамаринът излъчва всички тези нюанси на изключително красивия диапазон от полутонове на светло-синьото. Наистина завладяващ кристал…

Нанизи от аквамарин са намирани редом до мумиите в  древните египетски гробници. Доста високо почитан на Изток, известен като камък на Пророка и Мистика, този скъпоценен камък придава чистота на ползвателя си. Също така допринася за „по-лек характер“, но и индивидуалност у този, който го носи. Той е символ на мира.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос:  7.5 /  Шестоъгълна кристална структура.

Аквамаринът (лат. Aqua Marina – „водата на морето“) е скъпоценен камък – прозрачна разновидност на берила, с деликатно син или синьо-зелен цвят, напомнящ за отенъците на морската вода. Аквамаринът е тясно свързан с изумруда.

Почти всички аквамарини на съвременния пазар са термично обработени за подобряване на цвета, затова и обработващите ги специалисти трябва да внимават, за да не ги прегреят, тъй като при прекомерно нагряване тези скъпоценни камъни се обезцветяват. Тази практика ще продължава, тъй като търговците на скъпоценни камъни все още не са в състояние успешно да създадат хубав синтетичен аквамарин.

Мистични свойства:

Въпреки че аквамаринът има доста приложения, неговите най-силни свойства са в областта на разкриването на психически(„медиумни“) способности. Ако сте особено чувствителни към мисли и вибрации на други хора, носете аквамарин в съчетание с опушен кварц, тъй като тази комбинация ще облекчи остротата на входящите впечатления, а кварцът ще помогне те да бъдат „пренесени“ на физически план. По този начин могат  да бъдат избягвани или преодолявани нежеланите импресии.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Аквамаринът помага за намаляването на зависимостта на човек към наркотиците, както и помога за отстраняване на задържането на течности чрез укрепване на бъбреците, черния дроб, далака и щитовидната жлеза, като по този начин пречиства и организма като цяло. В далечното минало очилата са били изработвани от аквамарин, тъй като този кристал действа и успокояващо на очите.

Аквамаринът би помогнал за изчистване на здравословни проблеми във врата и гърлото, ако бъде носен близо до врата (но не пуснат като висулка към гърдите) или ако се носи къса огърлица от аквамарин. Носен около врата, аквамаринът би помогнал и при проблем с подути жлези на врата.  Хроничен тонзилит може да бъде лекуван, като се носи огърлица от аквамарин заедно с тюркоаз, содалит, халцедон и син топаз. Този камък също има благоприятен ефект върху щитовидната жлеза и помага при почти всички заболявания на гърлото и врата.

Магически свойства:

Енергия: Приема

Елемент: Вода

Сили: Психически способности, Мир, Смелост и Пречистване

В древността аквамаринът е бил камъкът на морските богини (заради асоциацията на цвета му с цвета на морето). Тази скъпоценна разновидност на  берила(има и полускъпоценен аквамарин), много отдавна се свързва с морето и елемента Вода. Морските вълшебници почиствали този кристал в океанската вода през нощта, на светлината на пълната луна.

В магията, този славен камък се носи за подобряване овладяването и използването на психическите сили. Носенето на кристал аквамарин или на фасетиран камък около врата намалява спирачките на „съзнателният“ ни или ежедневен ум и позволява на импулсите от нашият „космически“ (интуитивен) разум  да бъдат доловени и пренесени на по-съзнателно ниво.

Нежен и почистващ еликсир може да се създаде като се постави аквамарин в чаша с чиста вода, която да се остави да престои на лунна светлина при пълнолуние, на открито(ако е възможно), в продължение на три часа. Извадете камъка и изпийте водата за пречистване и повишаване на психическата осъзнатост.

Зодия:

Асоциация: Луната

Съвременен „Рожден камък“ за месец март, но в древността, в много култури е камък на месец Октомври.

Според някои, аквамаринът е камък на зодия Телец, което се дължи на факта, че аквамаринът (а и цялото семейството берили) има шестоъгълна кристална форма, а шест е число свързващо се с Венера. Други твърдят, че този камък се асоциира и с Близнаци, Риби и Овен.

За Водолея носенето на аквамарин насърчава приятелството и любовта, а за Риби той насърчава осведомеността. Везните биват предупреждавани за предстоящи опасности.

Ако сънувате аквамарин: означава приятелства, любов, щастливи взаимоотношения, както и предстоящи, изключително приятни социални контакти и дейности.

Чакра Класификация:

В зависимост от цвета, аквамаринът се свързва с 5-та (или гърлената) чакра, полезен е при медитация, тъй като носи спокойствие, мир, вдъхновение и любов. Също така засилва личната сила и аурата.

Когато се постави на 3-та чакра (тази на слънчевия сплит) води до отпускане на слънчевия сплит и успокояване на храносмилателните органи.