Кунцит

Кунцитът е бил открит в началото на ХХ век, в Америка и е наречен на именто на своя откривател, гемолога Г.Ф. Кунц. И въпреки, че не разполага с дълга история, ефективността на този минерал е изпитана и доказана.

Кунцитът е форма на минерала Сподумен, който пък се проявява в широка гама от цветове. Най-често срещаният цвят е жълто-сив (нарича се Трифан). Две други разновидности на този скъпоценен камък са много популярни сред колекционерите и това са люляково-розовия Кунцит (оцветен от наличието на Манган) и ярко изумрудено-зеления Хиденит (оцветен от елемeнта Хром). Кунцитът е открит от гемолоаг Г.Ф. Кунц, който пръв го описва през 1902 г.; Хиденитът е кръстен на В.Е. Хиден, който го открива в Северна Каролина през 1879 година.

Сподуменът е бил открит през 1877 г. в Бразилия, Находища от този минерал се срещат в Мадагаскар, Мианмар, САЩ, Канада, бившите СССР, Мексико и Швеция.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7

Моноклинна кристална структура

Кунцитът проявява силен плеохроизъм, което означава, че е налице промяна в интензивността на цвета, когато кристалът се гледа от горната или долната си част, от едната или другата страна, т.е. от различните посоки. Горната и долната част на кристала разкриват най-дълбоките цветове и майсторите в шлифоването се възползват от тези негови особености. Кунцитът се счита за истинско предизвикателство за шлифовчиците, тъй като много лесно се разтрошава, а също така и заради проявата на силен плеохроизъм . Въпреки това, неговият красив розов цвят го прави атрактивен и желан скъпоценен камък.

Сподуменът е важен източник на Литий, използван в промишлената керамика, батериите на мобилните телефони и автомобилите, медицината, както и като флюс агент. Литият се екстрахира от Сподумена чрез киселина. Сподуменът също е и важен флюс в глазурите, използвани от художниците на керамика, особено в Шино-глазурите.

Световното производство на Литий чрез Сподумен е около 80 000 тона годишно, предимно от Зелен пегматит от Западна Австралия, както и от някои китайски и чилийски източници. Сподуменът става дори още по-важен източник на Литий, поради скорошните открития на алкални източници в Китай и в Аржентина, които произвеждат литиев карбонат и литиев хидроксид директно.

Мистични свойства:

За Кунцитът се твърди, че помага в борбата с чувството за малоценност, задръжките и депресията, а също така има и силен успокояващ ефект върху сърцето.

Кунцитът е известен с това, че облекчава напрежението в схванатите мускули и е особено добър за работа с нервите и мускулите на раменете и врата. Той ни дарява със спокойствие, когато трябва да приемем ситуация, която е извън нашия контрол.

Това е един от най-добрите камъни за премахване на емоционални блокажи от миналото ни, особено стрес и травми от детството. Кунцитът е ефективен и при диагностицирано запушване на червата, като ви помага да разберете какво трябва да направите, така че да можете да започнете процеса на възстановяване. Тъй като не можем да се движим истински напред, докато не се изправим пред миналото си, то този камъкът ще ви помогне да разкриете, извадите на повърхността и преодолеете дълбоко погребаните стари преживявания на емоционален стрес, а и да се поучите от тях. Така чудесата, които ви предстоят по вашия път ще станат достъпни за вас.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Кунцитът много бързо се свързва с енергиите на тялото, което го прави изключително ефективен и мощен лечебен камък. Има благоприятен ефект върху широк спектър от заболявания. Той ще помогне на тези, които страдат от вътрешна криза да постигнат баланс между разум и емоции. Облекчава ишиас и други болки в ставите, когато се прилага през цялата нощ.

Виолетовият Кунцит регулира дейността на щитовидната жлеза и стимулира хормоналния баланс. Розовият Кунцит предотвратява стесняване на артериите, отпуска напрегнатите мускули и облекчава ревматизъм и артрит. Редовната консумация на кунцитена вода ще осигури баланс в производството на кръвни телца и здравословно кръвообращение.

Кунцитът е също много полезен при лечението на зависимости към наркотици и алкохол, тъй като насърчава толерантността към другите. Той подобрява способността да се справяте с критиките и силно стимулира самостоятелното развитие на този, който го носи.

Трябва да се носи в пряк контакт с кожата за постигане на най-добри лечебни резултати. За облекчаване на болката трябва да бъде поставен директно върху засегнатата област. Има и случаи, в които намалява обема на злокачествени образувания в тялото и по този начин им противодейства.

Кунцитът трябва да се почиства с топла течаща вода всеки път преди употреба, а след това да бъде оставен през ноща в купа с хематити за „презареждане“.

kunzite

Магически свойства:

Енергия: Поглъща

Елемент: Земя

Сили: Релаксация, Спокойствие, Заземяване

Кунцитът, носен или държан в ръка, предизвика чувство на релаксация, като изглежда, че люляковия кунцит е най-подходящ за тази цел.

Правилното полагане на камъка над части на тялото „проядени“ от напрежение буквално разплита мускулите и освобождава напрежение, натрупано в ежедневието.

Той е и камък за центриране и заземяване, който се носи, за да ни помогне в завръщането ни „обратно на Земята“.

За Кунцита се знае, че е полезен за привличане на любов, но става дума за Любовта в по-скоро духовен план, отколкото за физическата ѝ разновидност. Много други тайни, скрити в Кунцита все още търпеливо чакат да бъдат разкрити.

Зодия:

Асоциации: Не се отбелязватНе е традиционен „Рожден Камък“ за определен месец.

Камък на Телец, Кунцитът символизира откритост и увеличава толерантността на ползвателя си, помага при „завръзване“ на приятелства.

Ако сънувате Кунцит – това разкрива необходимост да спрете да избягвате решаването на неприятни за вас въпроси и да започне тяхното разплитане.

Чакра Класификация:

Розовият Кунцит се препоръчва за 4-та, Сърдечната Чакра, а лилавия Кунцит за 6-та, Чакрата на Третото Око. Той насърчава емоционалното равновесие и може да се използва за премахване на емоционални блокажи от минали преживявания. Може да използвате Кунцит заедно с Розов Кварц, за да разкриете, преживеете наново, „разтворите“ и преодолеете дълбоко погребан в детството ви спомен за емоционален стрес.