Корал

Някога, когато се е считало, че коралът е растение, то той е бил наречен „Градината на морето“. Древните египтяни поставяли парчета корали в гробниците като защита срещу злите духове, защото вярвали, че всяко парче наистина съдържа капка от божествената кръв.

Според гръцката митология, когато Персей отрязал главата на Горгоната Медуза, няколко капки от кръвта ѝ паднали в морето и се превърнали в корали.

Писания, датиращи на хиляди години, потвърждават, че коралите са се използвали за декориране на предмети на изкуството, както и на бижута.

Според древните легенди , хората някога са вярвали, че Марс се състои от червени корали, тъй като им изглежал набразден и червеникав на цвят.

Коралът е символ на радост и щастие. Той дава възможност на потребителя си да се радва на живота.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 3

Тригонална кристална структура

Коралите се създават от скелетните останки на морски животни, наречени коралови полипи. Тези мънички същества живеят в колонии, които образуват клонести структури. Поради техният непрестанен растеж в крайна сметка се формират кораловите рифове и атоли. Повърхността на тези „клони“ има отличителна шарка, дължаща се на тези първоначални животинки, но може да бъде и раирана или пък като кората на дърво.

Повечето корали (червен, розов, бял и син) са съставени от калциев карбонат; черните и златистите корали са изградени от материал, наречен конхиолин.

Червеният корал е най-ценен и е бил използван в продължение на хиляди години в изработката на бижута. Непрозрачен при полиране, коралът придобива блясък, но си остава доста чувствителен към топлина и киселина. Като цяло може да избледнява с времето.

Мистични данни:

Тъй като коралът е камък с органичен произход, то той може да се използва като връзка с природата и с разнообразието ѝ от чудеса.

Червеният корал е считан от индианците Пуебло за камък на един от четирите елемента. Според индианците Хопи и Зуни, пътя на живота се символизира от четири „елемента“ – корал, лигнит, охлюв и тюркоаз.

За корала се твърди, че успокоява емоциите и носи мир, улеснява интуицията, въображението и визуализацията. Коралът помага едновременно за разбирането и за използване на мистиката. С негова помощ може да се осъществи комуникацията с Древните, а той самият ускорява трансфера на знания.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Коралът символизира живот и е свързан със силата на кръвта в много култури. Тъмно-червен корал се използва за затопляне и стимулиране на кръвообращението. Розовите му нюанси възстановяват хармонията в сърцето.

Червените или белите видове отдавна са считани за полезни в лечението на психични заболявания, както и на анемия. Коралът засилва кръвообращението и заздравява костите на тялото. Може да се използва и за стимулиране на тъканната регенерация.

coral

Магически свойства:

Енергия: Поглъща

Елемент: Вода, Акаша

Божествата: Изида, Венера, Великата Богиня-Майка

Сили: Изцеление, Регулиращи сили, Селско стопанство, Защита, Мир, Мъдрост

Коралът е играел важна роля в религиозните практики и магическите ритуали на много култури от островите в Тихия океан. Често го поставят в гробовете, за да охранява починалия, а храмовете им са били изграждани от магмени скали и корали.

Тъй като коралът не е нито камък, нито растение, а скелетни останки от морско създание, то много хора възразяват срещу използването му в магически ритуали. Все пак отдавна трябва да е отминало времето на „жертвоприношенията“.

Събирането на корали с търговска цел е друг въпрос. Тук всеки човек трябва сам да реши, дали желае да подпомага това обиране на океаните.

Коралът се използва доста често в магията и днес. Когато се носи, така че да се вижда ясно, той е прекрасен защитен амулет. Осигурява защита от „зли очи“, демони, ярост, сукуби и инкуби и от други злини. Коралът пази от злополуки, насилие, отрови, кражби, обсебващо притежание и стерилитет.

Зодия:

Асоциации: Венера

Не е традиционен „Рожден камък“ за определен месец

Като цяло камък на Риби. Червеният Корал е специално за Скорпион и Козирог, а черно-розовият – за Телец.

Сънуването на червен или розов корал предсказва възстановяване от заболяване.

Чакра класификация:

Червеният Корал трябва да се използва за първа, Базова чакра, черният корал – за 3-та (Слънчевия сплит), а розовият – за 4-та – Сърдечната чакра.