Биксбит (Червен Берил)

Червеният берил за пръв път е открит през 1905 година в щата Юта, САЩ. Малките кристали, наречени Биксбит, са открити в риолитни скали и в повечето случаи са полупрозрачни. По-късно, през 1950 г.,  се открива второ, по-голямо находище, с по-висококачествени кристали, някои от които са с ювелирна бистрота. Това находище се намира в близост до планината Уа Уа, Бийвър Каунти, САЩ и само кристалите от него са подходящи за фасетиране и използване в ювелирното дело. В момента това е единственият регион в света, където се добива червен берил с качество на скъпоценен камък.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7.5

Шестоъгълна кристална структура

Биксбитът (или червеният берил) е червена разновидност на минерала Берил. Този скъпоценен камък получава наситено червеното си оцветяване поради наличието на Манган в основната минерална формула на Берила. Биксбитът е много рядък и обикновено кристалите му са с много малки размери. Характерен е със силни включвания, а идеално бистрите и чисти камъни са изключителна рядкост.

Берилът се развива в пегматити и в някои метаморфни скали. Той се среща в съчетание с Кварц и Мусковит в пегматити, и с Кварц, Мусковит и Алмандин в шисти на метаморфните скали.

Мистични свойства:

Биксбитът или червеният берил, както е по-известен, е камък с успокояващи и лечебни свойства. Носи хармония в отношенията и подобрява съвместната работа или дела. Съдейства в отстраняването на тъгата и депресията. Освен това, често се използва и за стимулиране на творческата енергия.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Източници с интуитивни знания посочват, че Биксбитът е добър при лечението на физически проблеми, свързани със сърцето, черния дроб, белите дробове, устата, гърлото, стомаха, храносмилателната система и енергията на физическо ниво.

Всички нюанси на червения берил – от бледо-виолетово и розово до червено, са полезни в усилията да се разрушат предразсъдъците и да се пребори нетолерантността.

Магически свойства:

Енергия: Поглъща

Елемент: Вода

Сили: Психически

Берил се носи, за предотвратяване на внушения или за прекъсване на това, което днес ще наречем умишлена психична манипулация, която например се практикува от евангелисти, някои продавачи и политици. Това се нарича също и „прикачване“ или „кординг“(от англ. cording), т.е. когато дадено лице създава астрална (финно-енергиина) връзка в астралното ни тяло, предимно през слънчевия сплит (трета чакра). Чрез тази връзка (подобна на кабел, корда) те могат да изсмукват енергията ни и дори да манипулират нашите действия (разбира се, ако притежават достатъчно сила за това).

Ако това се случи, лепнете малко парче объл берил над пъпа и го оставете за толкова дълго, колкото е необходимо, за да се прекъсне „прикачването“/“кординга“ (обикновено пълни 24 часа, но понякога може и 10-15мин. да са достатъчни).

Зодия:

Асоциации: Луна

Не е традиционен „Рожден Камък“ за определен месец.

Камък на Близнаци, той е символ на защита (както и всички останали членове на семейство Берили).

Чакра Класификация:

Биксбитът има връзка със Сърдечната чакра, както и с втората, Сакрална (Пъпна) Чакра.