Аметрин

Този камък, освен че съдържа два цвята, изглежда, че има и двойствена история. Повечето геоложки сведения сочват, че аметринът е изкаран на пазара за скъпоценности през 1970г. Има обаче и друга история за този специален кристал, която го датира от времето на конкистадорите. През 17-ти век, конкистадор наречен дон Филипе се жени за Анакха, принцесата на племето Аурейрос от Боливия. На младоженеца му се дава като зестра мина, наречена Анахи (по името на принцесата). Когато дошло време Фелипе да се завърне в Испания, неговата принцеса-булката пожелала да тръгне с него. Местните племенни вождове се опитали на няколко пъти да я разколебаят, но без успех и накрая ядосани, те погубили младата принцеса. От тогава се носи легендата, че двата цвята на този скъпоценен камък символизират двете същности на принцесата: верността ѝ към нейния мъж и тази към племето ѝ.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7

Тригонална кристална структура

Този камък е познат още като Тристин или с търговското си наименование Боливианит и представлява разновидност на Кварца, срещана в естествено състояние. Всъщност е „смес“ от аметист и цитрин – със зони на лилаво и жълто или оранжево. Това все пак е самостоятелен вид кристал, а не просто смесица от неговите два братовчеда. Повечето от срещаните в търговската мрежа Аметрини се  добиват в Боливия, но находища има и в Бразилия, както и в Индия.

Различните цветове, видими в Аметрина, се дължат на различните окислителни състояния на желязото при образуването на кристала, а различното окисляване се дължи на температурни разлики по време на процеса на формиране на този кристал.

За да може Желязото да образува двата цвята в този кристал, трябва да са налични много специфични условия. Една област от кристала трябва да бъде изложена на повече топлина, а друга част от него да остане малко по-хладна и освен това температурата на тези две зони трябва да остане стабилна по време на целия цикъл на растеж на кристала.

През 1999 г. в един нов ръкав на мина в близост до Позо Рико се открива огромна пещера с кристали аметрин. Един от тези кристали е с размер 4х3х1м.(метра!).

Аметринът от Индия е преди всичко Аметист, с малки цитринови зони, за разлика от богатия наситен двуцветен боливийски аметрин.

Днес аметринът е изключително популярен в търговия с бижута и въпреки своята рядкост, този специален кварцов кристал се продава на доста разумни цени. Шлифовчиците са разработили нови техники на фасетиране като удължават неговоте форми в правоъгълници, за да покаже възхитителната двойственост на този камък. Изкуствени аметрини могат да се създават при диференцирано термично третиране на аметисти.

Мистични свойства:

Аметринът комбинира всички метафизични свойства на аметиста и на цитрина, като допълнително си има и свои собствени уникални свойства. Енергията на Аметрина стимулира интелекта и освобождава негативната енергия от аурата.

Неговата енергия ни помага да разпознаем божествеността във всички и всичко, елиминирайки предразсъдъците. Помага ни да се освободим от стари програми, залегнали в ума ни и ни настройва към по-високи състояния на съзнанието по време на медитация.

Аметринът ще научи: тези, които се занимават със светски дейности,  да балансират физическата активност с духовни търсения; работохолиците ще бъдат научени да спират за момент и да се насладят на плодовете на техните усилия; тези, които все не завършват започнатото ще открият радостта от пълното завършване на задачите и сладостта от постигнатата цел, а тези, които ходят из облаците изведнъж ще се намерят заземени или поне ще започнат да се докосват до Земята.

Ако живеете със страх, Аметрин ще разкрие войнът, скрит във вас. Ако пък се движите с точност до секунда и изпълнявате предварително добре обмислени планове, този камък ще ви покаже силата на „случайността“ и това да „имате шанс“.

Когато очите са слепи за тежкото положение на другите около нас, Аметринът ще помогне за прокарването на свързаност и отговорност към всеки жител на нашата планета.

Аметринът ни учи на тези прости, но неразрушими връзки. Няма живот без смърт. Не можем да познаем радостта, ако не сме познали тъгата. Ние не сме в безопасност, докато друг е в опасност – двойственост, присъща и на Аметрина.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Физически Аметринът укрепва нервите, стимулира притока на кислород в тялото и помага за насърчаване на процеса на оздравяване след тежко заболяване. Този скъпоценен камък ще стимулира дейността на мозъка и ще подобри емоционалния живот на своя ползвател, както и ще насърчи неговата креативност. Той се бори с втвърдяване на артериите, както и с деменцията, глухотата и проблемите с очите. Ако се носи около шията, в близост до щитовидната жлеза, той може да намали треперенето и потенето.

Еликсир от аметрин (аметринова вода) може да помогне за премахване на токсините от тялото. Той може също да бъде от полза за намаляване или облекчаване на някои от симптомите на физическите болки. Ако носите аметрин докато боледувате, тялото може да ви боли по-малко при треска, а главата също по-малко при конгестия. Аметринът може да подобри имунитета и да подпомогне тялото в усвояването на кислорода. Пациентите, които се подготвят за трансплантации на органи или изкуствени крайници, могат да намерят в аметрина спътник, който да помогне на телата им при приемането на чуждото тяло.

Медитациите с аметрин ще ви помогнат да постигнете спокойствие, което позволява по-лесно да получите достъп до алтернативни състояния. Портали към нови измерения, нови възприятия и нови идеи ще бъдат отворени за вас, за да разкриете своя истински потенциал.

Магически свойства:

Енергия: Приема

Елемент: Вода

Сили: Изцеление, Разбиране, Откритост към всички

Аметринът е кристал със собствен драматичен процес на формиране, затова притежава и свои собствени уникални енергии.

Двойствеността на аметрина го прави мощен спътник при творческа, лечителска и психическа работа. Лилавото и златисто / жълтото са цветове – противоположни един от друг в Цветното колело и все пак се допълват един друг. Лилавите плащове на кралете са още по-зашеметяващ, когато са извезани и украсени със златни нишки.

В този кристал се съчетават хладната и тъмна, лилава сила на нощта и светлата, топла яркост на слънчевия ден. Аметринът е изключително ефективен при отварянето на „психични“ врати – ако искате да разчитате знаците и да работите в астрален план, да общувате с духове, енергии и сили от алтернативни светове. Той също ще ви осигури защита, когато пътувате през тези непознати територии и ще осветява вашия път наобратно към познатата ви земя.

Зодия:

Асоциации: Не са отбелязани

Не е традиционен „Рожден Камък“ за определен месец.

Камък на Дева и Везни. Аметринът ще повлияе на нуждите и желанията на хората и ще помогне в решаването на вътрешни противоречия.

Чакра Класификация:

Подобно на другите свои братовчеди от семейството на Кварца, Аметринът е мощно средство за изцеление. Неговата двойствена природа го прави много ефективен при премахване на блокажи при която и да е Чакра, както и помощник в изграждането на стабилно физическо равновесие.

Тъмната природа на камъка помага да се освободим от претърпяно емоционално увреждане и изпълва оставената празнота с лечебна светлина. Често, пострадалите хора се страхуват да се оттърват от увреждането и болката свързана с него – предпочитат да чувстват тази болката, вместо да се изправят пред проблема и в последствие перспективата да не чувстват повече болка. Аметринът помага точно в такива ситуации.

Аметринът е свързано със седмата, т.е. Коронната Чакра, както и с първа, Базова Чакра. Той трябва да се използва с повишено внимание по време на медитация, тъй като значително подобрява концентрацията, както и интуицията, но ако се използва за твърде дълъг период от време може да доведе до вътрешен дисбаланс.