Берил

Скъпоценните камъни от семейство Берили са доста популярни не само заради своя асортимент от цветове, но също така и със силния си блясък и отличната си твърдост (7.5 по скалата на Моос), което ги прави и доста подходящи за всекидневна употреба.

Древните гърци са използвали оптичните свойства на берила да създадат първите очила, познати на човека. По времето на Нерон бял или прозрачен берил е бил открит на остров Елба и той често се е използвал за създаване на очила.

Берилът произхожда от Месопотамия и е бил почитан като магически камък от древните евреи, тъй като се е смятало, че той укрепва вярата в Бога. Библията твърди, че един ден той ще заеме отново мястото си в стените на Новия Ерусалим.

Вижте съответните страници за по-конкретна информация за кристалите от сем. Берил:

Аквамарин, Биксбит, Изумруд, Гошенит, Хелиодор и Морганит.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7.5

Шестоъгълна кристална структура.

Берилът като цяло не е известен на широката публика толкова, колкото всяка една от неговите разновидности (Изумруд, Аквамарин, Морганит….).

Въпреки това той е един от най-важните минерали. Берилът е безцветен в чистия си вид, а различните примеси му придават и разнообразието от цветове. Без тези прекрасни цветови вариации, Берилът би бил по-скоро само обикновен скъпоценен камък със средно силен огън и блясък.

Изумрудът е високо ценен и е един от най-търсените и ценните скъпоценни камъни – зеления му цвят е несравним и почти всички други зелени скъпоценни камъни се сравняват със смарагда по отношение на цветовата си интензивност.

Аквамаринът също е много популярен скъпоценен камък, въпреки че не „държи“ толкова висока цена като своя зелен братовчед. Необработените Аквамарини не са рядкост, но са сравнително скъпи, както може да се очаква за един кристален скъпоценен камък. Големи кристали Аквамарин се предлагат на свободния пазар и представляват може би най-големите необработени скъпоценни камъни.

Мистични свойства:

Всеки скъпоценен камък от сем. Берил притежава различни метафизични свойства, затова по-долу ще предоставим информацията в резюмиран вид с препратки към страниците на отделните скъпоценни камъни за по-подробна информация.

Аквамарин (Светло-син):
Аквамаринът е метафизически известен като камък на смелостта и силата на духа. Смята се, че подпомага с бърз интелектуален отговор. Той дава мир и предпазва аурата ни. Аквамаринът е известен с това, че помага чрез успокояващи комуникационни решения. Във фолклора се твърди, че е свързан с морето и защитава пътуващите по вода и моряците. Аквамаринът се свързва с чакрата на гърлото.
Повече подробности за Аквамарина

Изумруд(Зелен):
Изумрудът е свещен камък на богинята Венера. Смята се, че е пазител на Любовта. Изумрудът отдавна е символ и на надеждата. Той е смятан от мнозина и за пророчески камък. За някои смарагдът действа успокояващо при нервни безпокойства и също така се твърди, че носи на собственика си разум и мъдрост. Най-силното време за Силите на Изумруда се твърди, че е Пролетта.
Повече подробности за Изумруда

Морганит(Розов):
Морганитът е известен като ангелски камък и камък на сърцето. Той носи любовта в живота на хората и разпалва отново старата любов. Като ангелски камък, е известно, че помага при общуването с ангели. Морганитът също носи и състрадание, съпричастност, самоконтрол и търпение. Той може да балансира емоциите и да облекчи болката от претърпяна раздяла. Твърди се, че е един от най-високо честотните камъни изобщо.
Повече подробности за Морганита

Биксбит(Червен):
Биксбитът се препоръчва от мистиците, като камък, който носи хармония в отношенията и засилва съвместните действия . Той се използва и за укрепване на творческата енергия. В качество за скъпоценен камък, биксбита се среща много рядко, а най-големите фасетирани скъпоценни камъни са с размер по-малък от три карата (600 мг).
Повече подробности за Биксбита

Гошенит(Безцветен):
Гошенитът е камък на верността, насърчава абсолютната истина във всички наши действия и по-специално в даването на дума. Гошенитът носи самоконтрол, креативност и оригиналност. Той прави комуникацията по-лесно осъществима и може да стабилизира отношенията. Физически Гошенитът се използва за лечение на мускулите на краката.
Повече подробности за Гошенита

Хелиодор(Жълт/Златист):
Хелиодорът стимулира ума, нервна система, гръбначния стълб и костите с енергията на топлото слънце; придава умствена яснота, увереност, сила на волята, помага и при визуализиране и осигурява защита. Почиства емоционалните и физически токсини от черния дроб и кожата и е от полза за чакрата на слънчевия сплит и тази на Третото Око.
Повече подробности за Хелиодора

beryl

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Легендата разказва, че гръцките лекари третирали заболяванията на пикочния мехур и камъните в бъбреците чрез потапяне на берил във вода. След това тази вода се давала на пациента, за да я изпие. Този камък е бил широко известен в древните общества като камък за лечение и гадаене.

Една стара фолклорна традиция гласи, че носенето на берил ще направи мързеливия по-работлив, а по-бавните в ума ще станат по-умни.

Вижте съответните страници за по-конкретна информация за лечебните свойства на кристалите от сем. Берил:

Аквамарин, Биксбит, Изумруд, Гошенит, Хелиодор и Морганит.

Магически свойства:

Енергия: Поглъща

Елемент: Вода

Сили: Ясновидство, Изцеление, Любов, Енергия, Анти-клюки

Според древните магове, гадаенето с берил трябва да се практикува по време на Нарастваща Луна, за да бъдат постигнати най-добри резултати. Благодарение на своите силни лунни енергийни асоциации, берилът може да се носи или постави на олтара по време на ритуали  при Пълнолуние.

Когато сте загубили нещо, държите берил в ръката си и визуализирайте обекта, задържте го в ума си, отпуснете се и позволете на вашите психически сили спокойно да работят. Тогава берилът ще ви разкрие местонахождението на изгубения обект.

Вижте съответните страници за по-конкретна информация за магическите свойства на кристалите от сем. Берил:

Аквамарин, Биксбит, Изумруд, Гошенит, Хелиодор и Морганит.

Зодия:

Асоциации: Луна

Вижте съответните страници за по-конкретна информация за зодиакалните асоциации на кристалите от сем. Берил:
Аквамарин, Биксбит, Изумруд, Гошенит, Хелиодор и Морганит.

Чакра Класификация:

Всеки цвят берил е идеален за отваряне на всички чакри. Той укрепва магнетизма на ползвателя си и му/й придава сексапил и чар, а когато се подсили действието на берила с морганит, той действа като афродизиак.

Вижте съответните страници за по-конкретна информация за съответните чакра-асоциации на кристалите от сем. Берил:
Аквамарин, Биксбит, Изумруд, Гошенит, Хелиодор и Морганит.