Злато

Златото символизира власт и богатство, още от най-древни времена. Дори и днес, повечето правителства се стремят да съхраняват в държавните си резерви златен еквивалент на хартиените копюри (но недостатъчен, за съжаление). В продължение на хилядолетия ценността на златото се е отразила къде ли не – в бижута, амулети, маски, статуетки, облицовки, стъклени и порцеланови покрития, дори в тъканите.

Днес златото продължава да бъде символ на богатство и успех на много хора. Златните бижута, като че ли нашепват „Аз съм успешен!“…… и изглежда, че днес малцина знаят за древните магически свойства, легендите и знанието, съпътстващи златото.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 2.5

Кубична кристална структура

Цветът на златото зависи изцяло от размера и вида на примесите, които то съдържа. Самородното злато обикновено е „златисто“ жълто, но за да се получат различни нюанси на цвета и за да се увеличи твърдостта му при изработката на бижута, то може да се легирана с други метали. Сребро, платина и цинк са част от металите, които могат да се добавят, за да се получи бледо или бяло злато. Мед и сребро обикновено се добавят за получаване на розово злато, червеното злато е сплав само с мед, лилавото и синьо злато се получават чрез добавяне на алуминий, а чрез сплав от сребро, магнезий и мед се придава зеленикав отенък на златото. Сивото злато е сплав от злато, сребро, манган и мед, а черното е сплав с родии и рутений или с окислен кобалт.

Чистотата на златото се определя от делът на съдържание на чист метал злато, оценен в карати (ct.). Чистотата на златото, което се използва за бижута варира от 9 карата (37,5% или повече, чисто злато) до 14, 18, 22 и 24 карата. Последният индекс отговаря на 100% съдържание на чисто злато. В много страни златото се подпечатва с цел да се укаже степентта на тази чистота.

Мистични свойства:

За златото се твърди, че носи богатство и щастие, както и че създава чувство на комфорт. Това е магически минерал на Духовността, Разбирателството и Хармонията с Майката Природа. Той привлича положителната енергия и е прекрасен минерал за лечителски цели.

Легендата гласи, че златото е „мъжки“ метал, управляван от слънцето и изразява тези свои проективни качества върху другите минерали и кристали, особено върху топаз, рубин, оранжев циркон и оливин, чиято мощност се увеличава, когато биват инкрустирани в злато. Смята се, че топаз, поставен в злато отблъсква и разпръсква магиите, а чрез поставен в злато рубин може да обновите тялото си, като абсорбирате енергия директно от слънцето.

Също така се твърди, че златото може да се предотврати „духовна“ корозия, че носи проникновение и че може да разчисти всякакви негативни влияния. То има и способността да трансформира енергията и негативизма , но също така се знае, че златото може да доведе и алчност в човешката душа и затова трябва да се смекчи неговото влияние. Съчетано със сребро, негативното влияние на златото обикновено се забавя.
Розовото златото символизира духовност, а бялото комбинира енергиите на Слънцето и Луната. В някои азиатски култури се вярва, че ритуалното добавяне на злато към статуите им „вдъхва“ живот. Златото се свързва с Елемента Огън и вибрация номер 2.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

В традиционния фолклор, както и в Теорията на лечението с Кристали се говори много за златото. Твърди се, че златото балансира енергийните полета, както и че е от полза за отваряне и стабилизиране на третото око и Коронната чакра, а може да балансира и Сърдечната чакра. То може да премахва негативната енергия от чакрите и да носи положителна такава от камъните, с които е съчетано.

Липсата на токсичност в златото и научните му свойства, като невероятната ковкост и проводимост, устойчивост на износване и корозия, го прави изключително полезен за медицинската наука. В медицината се използва за лечение на артрит, дентални тела и др.

Теорията на лечението с Кристали включва използването на злато при лечение на кръвта, кожата, неврологични и сърдечни нарушения. Вярва се, че златото може да бъде генератор на енергия и да отстранява запушвания чрез силата на укрепването, както и че усилва и провежда енергия в тялото при лечение на аутизъм, дислексия, епилепсия и сколиоза.

Магически свойства:

Енергия: Излъчва

Елемент: Огън

Сили: Власт, Лечебни сили, Защита, Мъдрост, Успех, Пари

Златото е тясно свързано с божествеността, особено с боговете на Слънцето. През вековете, златото се е утвърдило като най-предпочитаният материал за изработване на свещени изображения и декориране олтари. Той е смятан за един от най-висшите дарове към божествата.

Маговете работещи почти изцяло със слънчева енергия носят ритуални, златни бижута, за да се „настроят“ към този източник на енергия. Може би най-мощен магически сред всички метали, златото се използва в магията, за да даде своята енергия при ритуалите. Използваните златни бижута подобряват способността на магьосника да се въздигне и изпрати съответните сили. Носенето на злато през ежедневието увеличава личната сила и по този начин насърчава смелостта, увереността и силата на волята.

Зодия:

Асоциации: Слънце, Неделя

Не е традиционен „Рожден камък“ за никой месец

Като елемент на зодия Лъв, златото символизира успех.

Чакра Класификация:

Твърди се, че злато може да се използва, за да се отвори, стимулира и активира шеста чакра – тази на Третото око.

Златото изчиствана негативизмът от всички чакри и енергийни полета на физическите ни, интелектуални, емоционални, както и духовни тела.

То се използва и за пречистване и балансиране на четвъртата – Сърдечната чакра, както и за усилване на собствените ни мисли.