Опал

Опалът представлява втвърден силикагел, обикновено съдържащ между 5-10% вода. За разлика от повечето скъпоценни камъни, той не е кристал. Има два различни вида: скъпоценен опал, който показва проблясъци от един, няколко или всички цветове на дъгата, в зависимост от ъгъла на гледане, т.е. от ъгъла на пречупване на светлината, а има и обикновен опал, който е непрозрачен и не излъчва проблясъци от цветовете на дъгата. Ефектът на проблясване на благородния опал се дължи на структурата му, в която се съдържат миниатюрни силициеви сферички, отразяващи светлината.

Опалите се срещат в голямо разнообразие от цветове и видове: бял опал, черен опал, огнен опал, син опал, перуански син опал, розов опал … този списък би бил доста обширен.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7

Тригонална кристална структура

Опалът е вид минерал с аморфна структура (т.е. без форма). В химическия си състав той включва SiO2 и H2O (съдържание на вода, обикновено от 3 до 14% от теглото, но понякога по-високо и от 20%). Той може да бъде от прозрачен до напълно непрозрачен на вид и обикновено се среща шлифован във форма на кабошон, резбовани статуетки и мъниста, а от време на време и фасетиран. Коефициентът на пречупване (на светлината) е около 1.45, но може да стигне и до 1.42 в зависимост от вида Опал. Твърдостта му не е голяма от 5 до 7 по скалата на Моос. Опалът е и много чувствителен към топлина или към рязката промяна на температурата. Никога не почиствайте бижута с Опал чрез ултразвукови апарати – тъй като ултразвукът ще разруши Опала.

С други думи … опалът е създаден от малки сфери аморфен силициев гел, който дава „Огъня“ в играта на проблясване на цветовете. Като не-кристален камък, опалът може да изсъхне и да се счупи. Той е деликатен и може да съдържа капсулирана вода най-много до тридесет процента от своето телесно тегло. Това обяснява и защо твърде многото топлина може да предизвика загуба на блясъка му, както и случаите, в които по повърхността му са се появили пукнатини, тъй като сме излезли бързо от топла стая на студа вън.

Мистични свойства:

Опалът е камък на вдъхновението, а също подобрява въображението и творчеството. Той помага за освобождаване от задръжки и подобрява паметта.

Опалът е силен духовен камък и може да ви помогне да останате „невидим“ в случаите, когато се налага да не бъдете забелязвани. Известно е, че носи щастливи сънища, а също и че улеснява процеса на промяна.

Опалът е силикат, съдържащ вода, която пък се свързва с нашите емоции. Прочиства, като увеличава и отразява чувствата, погребаните емоции, желанията (включително и любов и страст). От тук идват и по-малкото задръжки, повечето спонтанност, свободната визуализация, по-ясното въображение и по-живите сънища.

Огнен Опал: Той увеличава личната сила, спомага за откриването на вътрешния огън и осигурява защита от опасности. Той е символ на надеждата, енергиен усилвател, улеснява и процесите на промяна. Той подкрепя при емоционални сътресения и е чудесен камък за освобождаване от миналото.

Син Опал: върховен камък за всички форми на желанията, за влизане в света на феите и за виждането отвъд непосредствената физическа реалност – в света на чудесата на природата и живота.

Синьо-Зелен Опал (Хризопал): Този опал отваря към нови впечатления и насърчава отвореност към другите. Той спомага за виждане на света с нови очи, а и облекчава емоционалните товари.

Зелен Опал: Той е от полза при очистване и подмладяване, подпомага емоционалното възстановяване и дава подкрепа във взаимоотношенията. Той има способността да филтрира информацията и така преориентира съзнанието. Придава смисъл на ежедневния живот и помага за постигане на по-ясна духовна перспектива.

Розов Опал: Прокарва чувство на егоцентризъм, но на духовно ниво този опал активизира ясновидството. Може да бъде особено полезен при лечение на болки в главата, причинени от блокирана или неотворена чакра на Третото око.

Черен Опал: Известно е, че подобрява сексуалната привлекателност, както и че води до по-висши духовно преживявания. Един от най-силните камъни на късмета. Той трансформира страховете, които ни въздържат в оптимизъм и желание да се заемем отново с живота си.

Син Перуански Опал: Сравнително рядък вид, идва от Андите в Перу. Това е полупрозрачен камък със синьо-зелен цвят, доста наподобяващ цвета на моретата в Карибския басейн. Този камък има меки релаксиращи енергии, и се твърди, че има способността да премахва напрежението от какъвто и да е вид комуникация, така че идеите да протичат свободно. Твърди се, че смекчава въздействието на стреса от външния свят, помага за освобождаването от травмите от старите рани, улеснява спокойното посрещане на бъдещето. Добър е за успокояване на ума и за подпомагане на съня.

Розов Перуански Опал: Въпреки цвета си, той не излъчва „мек“ вид енергия, а по-скоро невероятно жизнена и стимулираща такава. Това повдига духа и повишава настроението. Тази „еуфория“ не е такава, при която губите мисловния си процес, а по-скоро такава, която ви настройва към естествения пулс на любовта, което разбира се води и до промяна в отношението, настроението и ума. Това спомага за балансиране на изкуството на даване и получаване. Често, когато биваме привлечени от едно или друго нещо и имаме проблеми с балансирането … този опал ще ни помогне да видим, че двете страни (като Ин и Ян) са необходими, за да се постигне цялостност.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Опалите са известни с това, че помагат за укрепване на волята за живот. Свързани със сърцето, за тях се твърди, че стимулират жлезите и регулират обмяната на веществата. Опалът има благоприятен ефект върху човешката психика, „налива“ топла лечебна енергия и възстановява хармонията.

Бял: Значително увеличава общата продуктивност чрез активиране на необходимите за това жлези. Регулира биоритмите на приносителя си и го кара да избягва противоречиви енергийни източници, които могат да доведат до неконтролируемо поведение между абсолютната активност и пълната пасивност. Хармонизира желанията, създава по-скоро любов към храната, а не просто апетит, възстановява удоволствието от яденето, с което облекчава и хранителните разстройства.

Огнен: Този опал ни подкрепя през емоционални сътресения и е чудесен камък за освобождаване от миналото. Той резонира с корема,с долната част на гърба и с тройния огнен меридиан. Лекува червата и бъбреците и балансира надбъбречните жлези. Той също така стимулира половите органи и е отличен камък за затопляне и презареждане с енергия.

Син: Емоционална залъгалка – подкрепя по пътя към духовната цел. Полезен е, когато миналият ни житейски опит засяга настоящия живот, тогава той може да ни излекува на етерен план.

Синьо-Зелен (Хризопал): Детоксикира и регенерира черния дроб, както и облекчава чувството на стягане в сърцето и гърдите.

Зелен: Зеленият опал укрепва имунната система и помага за облекчаване на настинки и грип.

Розов: Той може да бъде особено полезен при лечение на болки в главата, причинени от блокирана или неотворена чакра на Третото Око. Насърчава регенерирането на тъканта и лекува заболявания на кръвта, напрежение в мускулите, както и гръбначни заболявания и симптомите на менопаузата.

Черен / Кафяв / Сив: Особено полезни за освобождаване на сексуалното напрежение, което възниква по емоционална причина, както и за обработка и интегриране на новооткрити или освободени емоции. Черният опал ще абсорбира болка и / или заболяване, заменяйки я с лечебна дъга от светлина. Той може да облекчи хронични проблеми с костите и всяка болест дълбоко в тъканите на тялото. Използвайте го, за да противодействате на страничните ефекти от модерните рентгенови снимки или лазерно лечение, както и за намаляване на токсичността при необходимите химически обработки.

opal

Магически свойства:

Енергия: Поглъща, Излъчва

Елемент: Всички Елементи

Божеството: Купидон

Сили: Астрал, Красота, Пари, Късмет и Сила

За много хора опалът е известен като камък на скръбта, нещастието и лошия късмет. Това обаче е една модерна концепция, а и на всичко отгоре е и невярна. Опалът притежава цветовете и качествата на всички останали камъни. И поради това, опалът може да бъде „програмиран“ или зареден с почти всеки вид енергия, т.е. може да задоволи почти всяка магическа потребност.

Опалите се носят по време на Астрални пътувания за улесняване на процеса, а и за защита. Опалите се използват за извикване на последните превъплъщения и са предпочитани от много хора за развивитието на психическите им способности. За тази цел е най-добре опалът да се носи под формата на бижута, особено обеци. За опалите се счита, че изваждат вътрешната красота на повърхността и затова е добре човек да носи или използва опал, ако се стреми към подобряване на външния си вид.

Огнените опали често се използват в магии за привличане на пари. Ефективни са и при ритуали за увеличаване на страстта в една връзка. Огненият Опал е отличен за работа с четирите елемента и за канализиране на енергиите на огнените духове по позитивен начин.

Черните опали са ценени от магьосниците като силно енергиини камъни. Често в Уика ритуали се използва като камъка на Бог (докато Белия опал е камъкът на Богинята). Черният опал усилва силата и носен като магически амулет привлича късмета.

За всички опали се счита, че носят късмет.

Предупреждение! … Опалите са изключително чувствителни към енергиите и вибрациите на ползвателя си, започват да излъчват съвсем същите вибрации, като на (при)носителя си. Това, от една страна, прави опала чудесен камък за човек, който желае да изрази по-ярко себе си . Ако някой наистина вярва достатъчно силно в една идея, камъкът ще излъчва тези положителни вибрации навън, като по този начин ще привлича точно това, което човек държи в ума си. Въпреки това, от друга страна, Опалът би излъчвал негативните вибрации със същата сила. Така че да не се използва опал, когато човек се чувства зле, песимистично или отрицателно настроен по някакъв начин, защото това само ще усложни проблема.

Зодия:

Асоциации: Всички Планети

Съвременен „Рожден камък“ за месец Октомври.

Камъкът на Рак, Везни, Риби и Скорпион, за Опалът се твърди, че се управлява от Меркурий.

Чакра Класификация:

Поради различните си цветове, Опалът, може да се използва при работа с различни чакри.

Син: резонира с 5-та, Гърлена Чакра и подобрява комуникацията, особено тази, която е потисната поради липса на самочувствие. Дъговият син опал почиства и нежно тонизира аурата и всички чакри.

Розов: Помага в почистването и активирането на първа – Базовата Чакра и на втора, Сакрална Чакра(пъпа), пораждайки чувство, като да са „центрирани“. Той може да бъде особено полезно при лечение на болки в главата, причинени от блокирана или неотворена шеста чакра.

Черен / Кафяв / Сив:  резонират с втора, Сакрална Чакра, както и с репродуктивните органи. Използвайте заедно с флуорит за почистване на аурата и за предотвратяване на енергийни връзки.