Кианит

Името Кианит произлиза от гръцката дума „Kyanos“, която означава „Синьо“. Най-търсените кианити излъчват интензивен син цвят (като на метличината) и изглеждат почти като сапфир, както и зеленикаво-сините, които напомнят на аквамарин.

Кианитът притежава онзи симпатичен син цвят, като на сапфира и аквамарина, но за ралика от своите „колеги“, всъщност се предлага на много по-достъпни цени. Също така за кианита е справедливо да се каже, че е подходящ за почти всички нюанси на кожата и изглежда прекрасно в съчетание и със сребро и със злато. Този поразителен цвят насърчава и олекотява индивидуалността, носи самоувереност и самочувствие.

Кианитът е рядка полиморфна форма, която съчетава два различни типа твърдост в един камък – уникална характеристика за скъпоценните видове. Също като Диаманта, Кианитът има перфектен разрез в една посока, а това съчетано с различната му твърдост го прави истинско предизвикателство за шлифовчиците. Качественият фасетиран Кианит е знак за майсторство и е високо ценен. Както към всички други фини, скъпоценни камъни и към Кианита трябва да се отнасяме с уважението, което заслужава.

Кианитът се среща в голямо разнообразие по целия свят, но като най-добро качество Кианита се слави този, който е с произход от областта Кали Гандаки в Централно-Западен Непал и Тибет.

Научни дании:

Твърдост по скалата на Моос: от 4 до 7

Триклинна кристална структура

Качествените кристали кианит са оцветени от бледо до наситено синьо или евентуално бяло, сиво или зелено. Разпределението на цвета в кристала може да е неравномерно – с по-тъмни сини петна към вътрешността.

Кианитът се намира в метаморфни гнайс и шисти или в пегматитови вени в метаморфни скални образувания. Качествени кристали могат да бъдат открити в Мианмар, Бразилия, Кения и европейските Алпите, наносни отложения се срещат в Индия, Австралия и Кения, както и в част от САЩ. Кристалите Кианит имат два стойностите за твърдост, тъй като той е по-мек, успоредно на посоката си на разцепване и по-твърд, перпендикулярно на нея.

Мистични свойства:

Кианитът е скъпоценен камък, който не натрупва отрицателни енергии и затова може никога да не бъде почистван. Тъй като енергията на кианита е почти неограничена, той се смята за един от най-добрите скъпоценни камъни за вграждане.

Кианитът носи спокойствие и релаксация, подобрява комуникацията и психическото внимание, подобрява и подкрепя посредническите усилия.

Идеален камък за носене на врата, тъй като кианита има благоприятен ефект върху гърлото. Той ще стимулира способността да говорите по-лесно и да се изразявате по-ясно, а дори би помогнал и в изучаването на нов език. Всеки, от когото се изисква да говори продължително може да се възползва от свойствата на кианита като го носи около врата си.

Оранжев: Оранжевият кианит има ободряващa енергия и оптимистичен ефект върху нас. Той подрежда и балансира всички чакри, но енергията му е особено подходяща за почистване, активиране и балансиране на втора – сакралната чакра / Свадхистхана. Обостря чувството, с което усещаме миналите, настоящите и бъдещите емоционални състояния на околните, съсредоточено във втора чакра и известно още като „инстинкт в стомаха“.

Той може да ни помогне да стигнем до основата на нашите желания и изпитваните удоволствия, да ни донесе Светлина и креативност като ги приведе в живота ни по един положителен начин. Оранжевият кианит е прекрасен инструмент за подобряване на всички видове творчество, независимо дали става дума за съзидателност в изкуството, за работа с хора или за всяко друго поле, където трябва да се използва творческо мислене.

Енергията на оранжевия кианит е неограничена, което го прави един от най-добрите хармонизиращи камъни. Той може също да се използва и за подреждане слоеве на аурата и по-специално на астралните, етерните, емоционалните, интелектуалните и духовните пластове, като това понякога може да се извърши и по съвсем съзнателен начин. Оранжевият кианит е чудесен камък за заземяване – той заземява нашите духовни енергии и балансира Ин и Ян енергиите.

Това е прекрасен камък за артисти и музиканти, какти и хора, които трябва да се себеизразяват. Той създава подходящо настроение и условия за споделяне на работата, продукт на нашето въображение, с останалите хора и то без страх от осъждане на същата тази работа. Внушава чувство на детинска радост. Възстановява чувството на оптимизъм и позитивното мислене, облекчава депресията.

Оранжевият кианит никога няма да абсорбира отрицателната енергия. Следователно, никога няма да ви се наложи да го почиствате. Тъй като енергията на кианита е почти неограничена, той се смята за един от най-подходящите за вграждане камъни.

Зелен: Този кристал помага при свързване с динамичното равновесие на Земята.

Зеленият кианит също подрежда всички чакри, но е най-добър за балансирането на сърдечната чакра. Помага при лечение като осъществява връзка с Природата чрез абсорбиране на енергия от Земята. Този цвят кианит е известен и със способността си да канализира информация, идваща от природните духове. Чрез свързването на Сърдечната чакра с тази на Третото око, той ни позволява да се свържем с вродената ни мъдрост и ни заземява на физическо ниво.

Този кианит не притежава и никога не задържа отрицателна енергия и изчиства негативната такава от други камъни, пространства и хора.

Зеленият кианит ни помага да погледнем в чуждото сърце и да видим какво наистина мотивира човека отсреща. Следователно, той е много полезен за терапевти и разчитащите психическите причини лечители. Той ни помага да прозрем през нечий действия и думи, за да видим какво се крие под повърхността му, да вникнем в истинската му природа.

Зеленият кианит отваря Висшата Сърдечна Чакра.

Поставете или заровете зелен кианит в замърсен район, за да го почистите и пречистите.

Той помага за: общуване с природните духове; сънуване; личностно израстване; почистване и пречистване; самолечение; разкриване на истината на сърцето; висшето сърце; психически видения; „ченалинг“; Мъдрост; астрална защита; ярки сънища; надежда; самостоятелно развитие; енергийно „подравняване“.

Kyanite

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Кианитът се използва за лечение на смущения в слуха, очни заболявания, както и при проблеми с обонянието.

Този камък се използва и като инструмент за осъществяване на посредничество и релаксация. Той е полеезен при отваряне на чакрата на Третото око, повишава креативността, разширява възприятията и увеличава разбирането към другите.

За Кианитът се твърди, че насърчава спокойствието и че има положителен ефект върху сънищата, визуализацията и ясновидството.

Оранжев: Физически, оранжевият кианит подпомага преодоляването на хранителни разстройства; помага при проблеми с либидото и плодовитостта; облекчава заболявания на пикочния мехур, храносмилателната система и бъбреците.

Зелен: Облекчава депресията.

Магически свойства:

Енергия: Не е отбелязана

Елемент: Вода

Правомощия: Не са отбелязани

Зеленият кианит:

 • Помага за намирането на най-висшата духовна цел на прераждането
 • Балансира сърдечната чакра и помага да се поддържа баланс на сърцето
 • Подравнява и отваря всички чакри
 • Отваря и подравнява енергийните центрове
 • Предава и усилва високочестотни енергии
 • Подравнява всички фини тела
 • Помага да се свържем с добрата страна от нашияАз
 • Позволява да се види истинската природа
 • Помага за извършването на промените в сърцето ни, които трябва да бъдат направени, за да следваме нашия път
 • Хармонизира ни с Природата и Майката Земя
 • Помага на физическото и етерното ни тяло да фокусират енергията и намерението ни към нашите най-добри цели и блага
 • Поставен до растение в саксия той подобрява неговия растеж и издръжливост
 • Улеснява връзката с най-дълбоката ни истина (която се намира само в сърцето)
 • Помага за определяне на истинските мотиви на хората
 • Използва се, за да осъществи контакт с природните духове (феи, деви, и т.н.)
 • Помага при откриването на вътрешния ни глас, касаещ личностното ни израстване

Зодия:

Асоциации: Не са отбелязани

Не е традиционен „Рожден камък“ за определен месец

Като камък на Овен, Телец и Везни кианитът символизира лекота и ще доведе нови и освежаващи мисли.

Чакра Класификация:

Поставен на 5-та, Гърленета Чакра, кианитът ще „облекчи душата“ при борба с чувство на липса.

Кианитът е известен с употребата си при балансиране на всички Чакри. Твърди се, че тъмно-синия кианит съгласува всички чакри автоматично и незабавно, без дори да „осъзнава“ посока им на въртене, което на свой ред активира енергията Кундалини.

Той може също да се използва и за подреждане слоеве на аурата и по-специално на астралните, етерните, емоционалните, интелектуалните и духовните пластове, а това понякога може да се извърши и по съвсем съзнателен начин.