Танзанит

Танзанитът наистина е Цоизит с лавандулов цвят и е бил открит през 1967 г. в подножието на връх Килиманджаро, в Танзания, Африка, откъдето идва името му. Цветът се дължи на наличието на Ванадий. Бил е открит от заместник-председателя на Тифани, която първоначално държала изключителните права върху този камък.

Този изключително красив и деликатно оцветен камък скоро ще изчезне от пазара, тъй като големите мини в Танзания са вече почти изчерпани.

Жълт и зелен Цоизит също са открити в Танзания, но качествата им не са съвсем същите, като тези на танзанита.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 6.5

Орторомбична кристална структура

Наличието на Ванадий дава невероятния цвят на танзанита. Тези кристали имат едно отличително свойство, известно като плехроизъм, което означава, че те могат да проявяват повече от един цвят, когато се гледат от различни ъгли. Танзанитът може да се срещне в лилаво, зеленикаво-сиво или синьо. При светлината на лампа с нажежаема жичка камъните могат дори да изглеждат по-виолетови.

Мистични свойства:

Танзанитът понякога се нарича „камък на работохолиците“ – това се дължи на факта, че този камък помога за забавяне на темпото и за по-спокойно отношение към работата. Това от своя страна пък води до успех в други области на живота. Служи за балансиране на силно активните хора, омекотява и „разтапя“ крайностите в характера им.

Танзанитът облекчава стреса, насърчава и носи самообладание, спокойствие и хармония. Много е полезен за балансиране на човек с висока активност – обира изстъпленията и крайностите на личноста. Той ни дава разбирането защо нещата се случват в живота ни и ни помага да осъзнаваме къде е баланса им.

Танзанитът е „магически камък“, който улеснява духовното осъзнаване и стимулира прозренията. Твърди се още, че облекчава депресията. За танзанита е известно, че едновременно разсейва и преобразува негативната енергия.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

На физическо ниво танзанитът е полезен за третиране на заболявания вследствие от стрес, а в частност –  на високото кръвно налягане. Той ще възстанови жизнеността на тялото, особено на кожата и косата, тъй като насърчава регенерацията на клетките. Ще забави процеса на стареене, а и увеличава вътрешната светлина на приносителя си.

Tanzanite

Магически свойства:

Енергия: Не се отбелязва

Елемент: Не се отбелязва

Сили: Не се отбелязват

Подходящ е за медитация, тъй като увеличава духовното осъзнаване. Танзанитът кара хората да бъдат по-чувствителни към психичните преживявания. При използване на този камък бъдете сигурни, че вашите вътрешни мотиви са положителни, иначе може да си навлечете отрицателна карма.

Силен магически камък, може психически да ви свърже с древната мъдрост, особено с тази на местни култури, чиито духовни места и практики са останали непроменени в продължение на хиляди години. Чудесен камък за насочени визуализации, помага за опознаването на други духовни планове.

Зодия:

Асоциации: Неизвестни

Нетрадиционен „Рожден камък“ за месец Декември.

Камък на Дева и Стрелец.

Ако сънувате танзанит, това символизира предстоящ период на тишина и спокойствие.

Чакра Класификация:

Танзанитът, поставен на челото, отваря шеста чакра – Третото око и коронните центрове за ясновидство, видения, духовна свързаност, защита и проявление.

Той стимулира и петата, гърлената чакра заедно с шестата и така обединява всички аспекти на комуникацията и психическата сила.

Подходящ е за медитация, тъй като увеличава духовното осъзнаване и ни помага да бъдем по-чувствителни към психическите проявления. При използване на този камък, бъдете сигурни, че вашите вътрешни мотиви са положителни, иначе може да си навлечете отрицателна карма!