Иолит

Легендата разказва, че Лейф Ериксон и други легендарни викингски изследователи се осмелили да навлязат далеч в Атлантическия океан, отдалечавайки се от всяка брегова линия, която би могла да им помогне да определят местоположението си, тъй като те са имали тайно оръжие: Иолит. На викингските мореплаватели, използвали тънките парченца иолит като първите в света поляризационни филтри. Гледайки през иолита, като през обектив, те са били в състояние да определят точната позиция на слънцето и така да се придвижват безопасно до Новия свят и обратно.

Свойството, което направило Иолита толкова ценен за викингите се нарича „плеохроизъм“. Иолитът отразява различни цветове от различните посоки на кристала. Нарязан на куб Иолит ще изглежда виолетово-син (почти като сапфир), от една страна, прозрачен като вода – от другата и медно-жълт откъм върха. Заради това свойство някои в древността са наричали Иолита „воден сапфир“ – име, което вече е остаряло.

Въпреки, че плеохроизмът е бил доста полезен за навигацията, Иолита си остава един доста труден за рязане скъпоценен камък. Ако иолитът не се отреже в правилната посока, без значение от първоначалната му форма, то той не би се показал в най-добрия си цвят.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7

Орторомбична кристална структура

Синьо-виолетовият Иолит (наричан още кордиерит) може да бъде признат за силния си плеохроизъм, което дава на камъка и другото му име: дихроит. Най-добрият му син цвят се възприема като еталон за определяне на дължината на призматичните кристали – те се явяват безцветни, когато се гледат през такъв филтър.
Името си Иолит получава от гръцката дума за виолетов цвят „IOS“. Иолитът обикновено е виолетово-син (когато е отрязан правилно), с мекота на цвета, която го прави доста привлекателен.
Иолитът е изненадващо лесно достъпен. Когато камъкът е по-богат на синьо, той се счита за по-добър и цената му нараства. Иолит се добива в Индия, Шри Ланка, Мозамбик, Зимбабве и Бразилия. Викингите вероятно са открили находища на Иолит в Норвегия и Гренландия.
Иолитът е сравнително твърд, но все пак трябва да се пази от удари. С атрактивния си цвят и разумната си цена, той може да се превърне в основен бижутериен камък в бъдеще.

Мистични свойства:

Тъй като е с мек и нежен характер, Иолит се използва, за да ни помогне да се свържем с нашита душа. Помага ни да разберем кои сме и защо сме на планетата в този момент … Използвайте този камък, за да се ориентирате в трудните области на живота си.

Най-уникалното качество на Иолита при работа с него, е чувството на защита, което той ви осигурява и така докато се ровите из най-дълбоките си нива, той ви носи комфорт и спокойствие. Иолитът дава безусловно, така че позволете положителните енергии на този камък да навлязат в живота ви.
Иолитът е един от най-добрите камъни за използване в психическите, лечителските и духовните сфери. Той може да разкрие нечии психически таланти и да ги развие, като цяло.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Иолитът е много полезен, когато се занимавате със зависимости, включително алкохолизъм. Той подпомага детоксикацията, както и поддържа трезвеността. За Иолитът се твърди, че помога при изграждане на отношения, независимо дали са нови или стари.

Във физическия свят, Иолитът се използва, за да лекува възпалено гърло, разширени вени и мехури, също така се говори, че намалява главоболието и укрепва цялата система, т.е. укрепва здравето на всички нива.
Иолитът се счита за много силен „Шамански“ камък и може да стимулира видения.

Магически свойства:

Енергия: Не се отбелязва

Елемент: Вода

Сили: Не се отбелязват

Зодия:

Асоциации: Не се отбелязват

Не е традиционен „Рожден камък“ за определен месец

Камък на Водолея. Ако сънувате Иолит означава, че трябва да предвидите необичайно и неочаквано решение на труден проблем.

Чакра класификация:

Иолитът активира Шеста Чакра /Третото око/ , а с нея и ясновидските видения. Той дарява с нежност и вътрешно знание, успокоява менталното тяло и балансира външния слой на аурата. Той е прекрасен камък за Третото око, както и за 7-ма, Коронна Чакра.

Този камък може да бъде поставен директно върху гърлото или челото при пряко лечение на чакрата.
Работете с Иолит, за да се освободите от раздори и пристрастяване, да добиете разбиране и изразите истинската си природа. Иолитът ще развива вашата духовна страна по един нежен и любвеобвилен начин.