Кварц

Кварцът е мощен камък и не случайно е наречан в цял свят „Универсален Кристал“. Той е най-известният вид кристал и е този, който много хора си представят при мисълта за „кристал“. В действителност има много различни видове Кварц, в разни цветове.

„Планинският кристал“ обхваща голямо семейство от камъни и кристали, всички от които са съставени главно от силициев диоксид, едно от най-често срещаните и най-важни вещества в света. Кристали чист кварц, обикновено шестостенни, могат да се намерят във всички цветове и оттенъци. Кварцовите кристали растат поединично или на групи и приемат различни форми, в зависимост от температурната в момента на тяхното образуване. Кварцовите кристали могат също да съдържат и други минерали, „замразени“ в рамките на кристала. Кварц може да се образува и на микроскопични кристали, които да приемат изцяло различен външен вид и качества.

Кварцът може да е малко объркващ камък, тъй като семейството му обхваща множество видове, които често са смятани и за скъпоценни камъни сами по себе си, а в действителност са си просто различен вид кварц. Също така, в рамките на това семейството има и камъни, които също образуват собствени малки „семейства“. Ето един пример за най-честите кварцови разновидности:
Карнеолът наистина е Ахат, но Ахата е част от семейство Халцедонови, което от своя страна е част от семейство Кварцови …. т.е Карнеолът е Кварц. Е, как е за родословно дърво?

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7

Тригонална кристална структура

Името „кварц“ е производно и идва от гръцката дума „krustallos“, което означава лед – тъй като се е смятало, че кварцът всъщност е лед, създаден от боговете. Още от Средновековието кристални топки направени от планински кристал са били използвани за предсказване на бъдещето.

Мистични свойства:

Бистротата на Кварца обикновено не е толкова важна и не влияе на енергийните качества на кварцовия кристал, както и на способността му да усилва фините енергии около него. Кварцът подобрява енергиите чрез абсорбиране, съхраняване, балансиране, засилване, фокусиране и предаване на тези енергии … Той канализира Универсалната енергия, а също и доста успешно енергизира другите кристали.

Кварцовите кристали могат да повишат енергията ви до най-високото възможно ниво, като така се подобряват и мислите ви, тъй като и те са форма на енергия. Изключително полезен при лечение, медитация, защита, проявления и „ченалинг“. Съдържащ всички възможни цветове, Чистият кварц работи на всички нива на съществуване. Съхранява информацията като естествен компютър! Кварцовите кристали са като духовна библиотека и чакат да бъдат открити от нас. Също така е много полезен за съхранение и извличане на информация от всякакъв вид, независимо от енергийния модел на тази информация. Това прави кварца безценен за програмиране. Заедно с това, способността му да балансира го прави отличен камък за хармонизиране и балансиране на заобикалящата ни среда, а дори и за личните ни взаимоотношения.

Кварцът има способността да разкрива кармичните причини, а държенето на кварцов кристал в ръка удвоява биомагнитното ни поле. Той генерира електро-магнетизъм и така разсейва статичното електричество.
Кварцът често се използва, за да разсее някаква негативност и изобщо за изчистване на негативна енергия. Като Камък на Бистротата, кварцът може да се използва за пречистване в духовен, психически и физически план. Кварцът е един от най-добре защитаващите скъпоценни камъни – той защитава духа и така влияе положително върху духовното ни израстване и ни носи мъдрост. Също така е полезен за изясняване на емоционалните ни процеси, с което предизвиква креативност и вдъхновение. Камъкът се използва и при учене – за запазване на информацията, чрез концентрация и задържане в ума на това, което е било научено.

Психически мощен камък, Кварцът се използва и за защита, тъй като отблъсква черната магия и предпазва от негативни енергии. Той е много полезен за чакрата на Третото око, тъй като носи яснота на психичното зрение, а може да се използва и за да се общува с духове и с други светове. Кварцът е камък, чрез който може да получите достъп до Древната мъдрост и да я извлечете в настоящето. Също така е много добър камък за астрално пътуване, проявление, гадаене на кристал, „ченълинг“, сънуване и изобщо при работа със сънища.

Quartz

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Кварцът е може би най-универсалният, многофункционален и мощен лечебен камък на Планетата, което се дължи на неговата уникална хеликоидална спирална кристална форма. Той е Майстор-лечител и може да се използва при всякакви условия. Стимулира имунната система и балансира тялото. Докарва енергията ни до най-доброто и възможно състояние; възвръща ни състоянието от преди болестта. Почиства и подобрява работата на органите и фините ни тела, действа като очистител на душата, свързва психическите измерения с ума.

Лесен е за почистване и може да се съхранява информация и енергия. Лесно се програмира и усилва енергията и лечебните свойства на другите камъни. Кварцът може едновременно да изпраща и да издърпва енергия, като стимулира естествените кристали в телесните ни тъкани и течности и ги кара да резонират с нова честота – тази на изцелението. Въпреки че има толкова много видове кварц и всеки от тях е със собствени лечебни свойства, то независимо от това наличието на някакъв вид кварц в лечебната ни торба е задължително.

Кварцът е известен с това, че е особено ефективен при хронична умора, артрит, травми в костите, депресия, фибромиалгия, чревни проблеми.

Магически свойства:

Енергия: Различнини

Елемент: Различни

Сили: Разни

Кристален кварц

Розов кварц

Рутилов кварц

Опушен кварц

Турмалинов кварц

Млечен кварц

Снежен кварц

Халцедон

Зодия:

Асоциации: Разни

Мистичен „Рожден камък“ за месец Октомври.

Камък на Скорпион.

Чакра Класификация:

Бистрият и ясен кварц се свързва с коронната чакра, но работи ефективно, балансира и стимулира и всички останали чакри. Мощните, ясни кристали отварят Челната, Коронната и Трансперсонална Чакра за медитация, изпращане и получаване на насоки, когато е необходимо.