Лабрадорит

Лабрадоритът е плагиоклаз фелдшпат допълнение към същото семейство като Албита. Лабрадоритът се среща и в някои метеорити.

Качественият лабрадорит е известен като Спектролит; той е безцветен, затъмнен и с включвания на иглички. Често е наричан и черен лунен камък. Спектролитът е тъмен и проблясва в млечно-синьо, когато бива изложен на светлина. Той е бил открит във Финландия през Втората световна война и се нарича Соколово око.
Според една легенда на Ескимо, Северното сияние някога било затворено в скалите по брега на Лабрадор.

Твърди се, че странстващ Ескимо-воин намерил светлините на Северното сияние и успял да освободи повечето от тях с мощен удар на копието си. Някои от светлините, обаче останали хванати в капана на скалите и така ние днес имаме този красив минерал известен като Лабрадорит.

Лабрадоритът показва преливащи се цветове в игра на полутонове. Използва се в бижутерията под формата на полиран камък или като допълващи елементи. Лабрадоритът се използва си като декоративен камък. Като такъв има много популярни приложения, например като декоративни циферблати за часовници, за плотове на маси, за облицовки на сгради и др.

Обикновенно се смята, че Лабрадоритът носи късмет.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 6

Триклинна кристална структура

Лабрадорит първоначално е открит на остров Свети Павел в Лабрадор, Канада през 1770. Парчета от камък са открити сред артефактите на Червенокожите от Мейн. Спектролитът е бил открит във Финландия през Втората световна война. Той се счита за най-качественият Лабрадорит.

Името лабрадорит идва от провинция Лабрадор в Канада, която е известна с находищата си на красив преливащ лабрадорит. Фелдшпат пък произлиза от немската дума „фелд“, която означава „поле“. Преливащите лабрадорити понякога съшо се наричат Спектролит.

Спектролитът, най-ценният вид лабрадорит, се среща във Финландия. Находища на Лабрадорит са открити в Индия, Мадагаскар, Нюфаундленд и Русия.

Лабрадоритът е от този тип полупрозрачен фелдшпат, който силно отразява цветове на дъгата, когато се гледа от различни ъгли. Финландските експонати Спектролит отразяват в ярки цветове аква-синьо, златисто-жълто, пауново-синьо, червеникаво-оранжево, зелено и червено.

Мистични свойства:

За Лабрадорит се твърди, че осигурява бързо освобождаване от тревожност, безнадеждност и депресия, заменяйки ги с ентусиазъм, самоувереност и вдъхновение. Говори се, че разсейва негативността и дава проникновение чрез засилване на яснотата на мисълта и подобряване на способността на човек да си сътрудничи хармонично с другите.

Лабрадоритът също така носи постоянство, сила и стимулира интуицията, когато човек преживява времена на конфликти и промени. Лабрадоритът може да бъде полезен при лечение на очите и някои мозъчни заболявания, както и да помогне при регулиране на обмяната на веществата и на храносмилателния процес.

Като „брат“ на Лунния камък, Лабрадоритът има връзка с „по-тъмните“, грозновати аспекти на Богинята и дарява с интуитивно, вътрешно знание на Мистериите. Той подобрява интуицията и психическото възприятие; точно като прерязващата връвта старуха, той помага на приносителя си да се освободи от самоосъдително поведение и да разбере съдбата си. Използвайте го, за да донесе Светлината в най-сенчестите ви области и да се свържете със силата на намаляващата Луна.

Labradorit

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Лабрадоритът е особено ефективен за облекчаване на костни проблеми, заболявания на гръбначния стълб и на износване на ставите. Страдащите от ревматизъм и артрит също могат да се възползват от лечебната сила на този камък.

Психологически лабрадоритът има успокояващ ефект и хармонизиращо действие, така че това е един прекрасен камък за сприхави хора. Той подобрява интуицията и изяснява собствените ни възгледи и цели.
В своята най-чиста форма, Лабрадоритът „разпръсква“ негативността около нас, подобрява благосъстоянието ни, а също има и обезболяващи свойства. Той балансира енергия ни хармонично и подобрява интуиция ни, особено тази касаеща „времето“ на нещата.

Когато са предназначени за лечебни цели, лабрадоритите трябва да се носят под формата на обли камъни или в бижута, но в досег с кожата, а след това трябва да се почистват под течаща вода. Ако след носене повърхността му стане замъглена, то тогава трябва да се постави в чаша с минерална вода и да се остави на слънце в продължение на няколко дни да се възстанови и обнови.

Магически свойства:

Енергия: Не се отбелязват

Елемент: Вода

Сили: Не се отбелязват

Зодия:

Асоциации: Луна, Уран

Не е традиционен „Рожден Камък“ за определен месец.

Камък на Водолей, Лабрадорит е свързан чрез свойствата си и със Стрелец, Скорпион и Лъв. С блестящата си игра на цветове, Лабрадоритът символизира фантазия и креативност.

Чакра Класификация:

Лабрадоритът работи добре на 2-ра, Сакралната (Пъпна) Чакра и по косвен начин с ръцете и чакрите, свързани с тях.

Също така се говори, че има особено силно въздействие върху Пета Чакра (Гърлената), Шеста (Третото око) и Седма (Коронна) Чакра. Твърди се, че камъкът едва доловимо въздейства на начина, по който реагираме на ситуации, емоционално и физически и поради това може да се носи без изморителни последици.

Спектролитът обаче има напълно различни вибрации. Носенето на Спектролит в бижута може да се превърне в напрегнато преживяване, тъй като отваря вратата на силите на подсъзнанието и ни дава идеи, които изплуват тъкмо от там. Това може да доведе до неочаквани и малко вероятни решения от ваша страна, които могат и да ви изненадат – може би приятно, може би неприятно, изцяло в зависимост от вашата духовна подготовка.