Кехлибар

Кехлибарът, като че ли въплъщава в себе си цветовете на втечненото слънце – жълт като обедното слънце и оранжев като огнените залези. Той е един от първите камъни, които са се използвали за амулети и украса още от най-ранните хора в Азия, Африка и Европа.

Днес основно кехлибар се добива в Балтийските държави и Доминиканската република. Кехлибарът от Балтийските държави е по-стар и затова е предпочитан на пазара, но пък в кехлибара от Доминиканската република е по-вероятно да има включвания от насекоми. Цените на кехлибара могат да варират от $ 20 до $ 40,000 или повече.

Като цяло слънчевата енергия се използва за трансформиране на отрицателна такава, за да ви развесели и да ви помогне да се отворите към божествения план, свързан с вас. За кехлибара се твърди, че помага за изгонването на болестите от тялото, както и на негативизма, натрупан от емоционалната енергия. Поради тази причина, някои считат, че кехлибарът носи късмет!

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 2.5

Аморфна кристална структура.

Общоизвестно е, че кехлибарът е вкаменената смола на дърветата. Цветът на повечето кехлибари е от златисто-жълт до златисто-оранжев, но са били намирани и екземпляри в зелено, червено, лилаво и черно.
От прозрачен до полупрозрачен, кехлибарът обикновено е на влачести струпвания или на малки късове, с неправилна форма и напукана и изветряла повърхност.

Възможно е кехлибарът да съдържат включвания от насекоми, хванати в още незасъхналата смола от преди милиони години. Включвания от жаби и гущери понякога са били откривани добре консервирани в късовете кехлибар.

Кехлибарът е един от малкото камъни, които могат да се зареждат с електричество. Когато се втрива (във вълнен плат, например), кехлибар произвежда отрицателен електрически заряд, който може да привлича прах. „Амброид“-ът се формира чрез нагряване и пресоване на по-малки парчета кехлибар.
Кехлибарът се разделя на няколко групи:

Кехлибар (Балтийски Кехлибар)

Бурмит (Кехлибар от Бирма)

Симетит (Сицилиански Кехлибар)

Руманит (Румънски Кехлибар)

като последните три са по-рядко срещани форми на това вещество.

Мистични свойства:

Тъй като кехлибарът, за разлика от други скъпоценни камъни, е приятен на допир и често съдържа частици от насекоми, то в древността се е смятало, че той притежава живот. Той е свещен камък за поклонниците на Богинята-майка. Смятало се е, че съдържа самата същност на живота – принципът на вдъхването му.

Поради факта, че кехлибарът е изкопаемо, той се асоциира с времето, с циклите и с дълголетието. Тъй като някога е бил жива субстанция, той се свързва и с Акаша. Тя е това, което обикновено се нарича „Петият Елемент“, който управлява и обединява четирите елемента: Земя, Въздух, Огън и Вода и в известен смисъл е основният източник на тези елементи. Акаша е символ на живота и всички живи същества: растения, животни и хора.

Всички тези загадъчни свойства и асоциации правят кехлибарът една от най-широко използваните и ценени магически субстанции на всички времена.

За жълтия, златния и оранжевия кехлибар се твърди, че подчертават красотата на ползвателя си. Използва се, за включване към силата на Слънцето, за да донесе успех, изобилие, изцеление, жизненост и радост. Той е зареден с енергиите на търпението, защитата, романтичната любов, чувствеността, пречистването, баланса, изцелението и спокойствието и ги отдава на тези, които го носят. Той се смята и за талисман на брака.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Като камък с мощни проявления, кехлибарът се използва и за лечение на физическото тяло. За период от над 7000 години той е бил използван за стимулиране на обмяната на веществата и лечение на кожни заболявания, причинени от метаболитен дисбаланс.

Заради „топлината“ си, той се използва и за лечение на астма и алергични заболявания на дихателната система. Обикновено носенето на кехлибарена огърлица е най-ефективният метод за лечение на тези заболявания.

Кехлибарът носи отрицателен електрически заряд и затова е добре да черпи енергия от своя приносител. Кехлибарът дава успокояваща, светлинна енергия, която умиротворява и тонизира едновременно. Той може да помогне за изразяване на желанията и увеличаване на интелектуалните способности, да донесе яснота на мисълта и мъдрост. Той почиства средата около себе си чрез изсмукване на негативната енергия, като по този начин също облекчава и физическата болка.

Kehlibar

Магически свойства:

Енергия: Излъчва

Елемент: Огън, Акаша

Божеството: Богинята-майка

Сили: Късмет, Изцеление, Сила, Защита, Красота, Любов

Успокояващ нервите и духа, носещ и защита, кехлибарът е подходящ за носене по всяко време. Твърди се, че е един от камъните в нагръдника на първосвещеника.

Кехлибарът се използва и за да се увеличи силата на заклинанията, както и за привличане на пари. Добавен към олтара, той ще увеличи силата на магическите заклинания.

Амброидът (кехлибар, пресован в различни форми) тъмно златисто-червен на цвят: успокоява страховете и помага за поддържането на интелектуалната перспектива.

Чист, тъмно червен кехлибар на цвят: „абсорбира“ или унищожава отрицателните емоции; успокоява духа.

Чист, златисто-кафяв кехлибар: дава много силен фокус върху интелекта; изчиства ментални обърквания; балансира шеста чакра (Третото око).

Млечно-златист кехлибар: има същото действие като чистия, златисто-кафяв кехлибар, но е с много по-вдъхновяваща енергия.

Морски Кехлибар (или Бурмит, плътен, тъмен, златисто-кафяв): помага да останете неутрален, с реалистична представа в трудни ситуации, балансира пета – гърлена чакра.

Измивайте кехлибара под хладка вода, когато забележите, че той се загрява ( дори и бавно), когато го носите или го задръжте. Негативната енергия може да направи кехлибара „заоблачен“. Никога не оставяйте кехлибара на слънце – това може да го направи чуплив.

Зодия:

Асоциации: Слънцето

Не е традиционен „Рожден камък“ за точно определен месец.

Като цяло е считан за камък на Близнаци, Лъв и Дева. Златният му цвят символизира успех.

Чакра класификация:

Лекува, успокоява и хармонизира … Кехлибарът помага за стабилизиране на кундалини енергията и насочва интелекта към по-духовни пътеки.

Кехлибарът е отличен за работа с „непораснало дете“, като и за работа, свързана с миналите животи. Кехлибарът се свързва с трета чакра (тази на слънчевия сплит), а понякога и с втора – Сакралната / Пъпна чакра.

Различните цветове на кехлибарa могат да се използват за улесняване отварянето и почистването на съответните чакри.