Карнеол

Има известен спор дали името „Карнеол“ произлиза от латинската дума, означаваща „плът“ или от друга латинска дума, която означава „череша“ …. , но и в двата случая е ясно, че този камък е познат на човека от древността.

Древните египтяни са го носили до и около телата си, като средство за постоянно обновяване на енергията и източник на жизненост. В египетската „Книга на мъртвите“ се препоръчва карнеол да се поставя в гробници като своеобразна „магическа броня“ за живота след смъртта.

Карнеолът, като вид Халцедон се среща в най-различни цветове, нюанси и оттенъци, като всеки един от тях е не по-малко красив от останалите.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7

Тригонална кристална структура

Карнеолът е халцедон, наричан още корналин. Червеникаво-оранжев и полу-прозрачен на вид, за този минерал се смята, че пречиства кръвта и успокоява нервите. Различните му нюанси се дължат на различното наличие на железен оксид. Камъните могат да бъдат равномерно оцветени или на ивици. Най-добрият карнеол е от Индия и ако той се постави на слънце, ще промени цвета си от кафяв към нюансите на червеното. Най-често срещаният карнеол на пазара днес е всъщност оцветен халцедон от Бразилия или Уругвай.

Мистични свойства:

Карнеолът помага в разбирането на вътрешната ни същност и засилва концентрацията. Помага за преодоляване на страха от публични изказвания, увеличава себеуважението и носи бърз успех в кариерата.

За карнеола се твърди, че стимулира творческото начало. Той има и способността да почиства и разсейва негативните енергии и да ги „замества“ с положителни такива. Може да ви помогне по-лесно да намерите посоката в живота си, а неговите „заземяващи“ свойства ще ви помогнат да почувствате как си възвръщате контрола над живота си. Това го прави подходящ за хора, които се чувстват в безпътица.

Карнеолът балансира творческитете и организационни способности, отваря врати и подтиква човека към преследване на неговите цели. Носенето на този камък ще попречи на други хора да четат мислите ви, а също така и на тъмните сили, ако се опитват да влияят на вашия ум.

Има и много древни вярвания, свързани с карнеола, който го окачествяват, като камък за защита по време на пътуването след смъртта, както и за защита срещу злото.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Карнеолът на физическо ниво подпомага балансираното храносмилане. Помага при болки ниско в корема (особено при жените), както и по време на бременност, ако се поставя ежедневно за двадесет минути върху пубисната кост, ще се намали или отстрани болката.

Карнеолът насърчава образуването на нови кръвни клетки и спира кървенето. Физически, карнеолът се използва за лечение на отворени рани, ревматизъм, камъни в бъбреците и други бъбречни проблеми.
Твърди се, че този камък помага за пречистването на кръвта, като по този начин дава повече физическа енергия.

carnelian

Магически свойства:

Енергия: Излъчва

Елемент: Огън

Сили: Защита, Мир, Красноречие, Лечебни сили и Смелост

В древен Египет карнеолът е бил носен на ръката, за да предотвратява гняв, ревност, завист и омраза. Също така се е използвал за насърчаване на мира и хармонията, както и за да премахва депресия.
Използва се, за да противодейства на съмнения, породени от отрицателни мисли, може да се използва и в магии, свързани стези проблеми. Карнеолът носи и търпение.

Карнеолът е бил носен, за да предпазва от хора, опитващи се да четат мислите ни. В Ренесансовата магия, върху карнеола обикновено се гравира меч или изображение на воин. След това този магически амулет се поставя в дома, за да го пази от светкавици и бури или се носи като личен такъв за защита от магия.

Той трябва да се почиства веднъж месечно под топла, течаща вода, а после и да се остави на слънце за доста дълъг период от време, за да се зарежди. Носете го, така че да е в пряк контакт с кожата. Карнеолена вода е прави като се постави камъка за една нощ в чаша вода.

Зодия:

Асоциации: Слънце

В древността, „Рожден камък“ най-вече за месец Август.

Камък на Телец, но насърчава жаждата за живот в тези, които са родени под знаците Овен, Близнаци и Дева.

Чакра класификация:

Карнеолът работи основно с 2-ра, т.нар. Сакрална / Пъпна чакра.