Диопсид

Диопсидът като скъпоценен камък се среща в две форми: Диопсид – Черна звезда и Хром-Диопсид (съдържа Хром, който му придава наситено-зеления цвят). С твърдост от 5.5 до 6.5 по скалата на Моос, Хром-Диопсидът се води сравнително мек минерал. Все пак Скалата на Моос за твърдост не отчита якостта на опън и устойчивостта на счупване.

За Диопсида се твърди, че получил името си от гръцката дума „dis “ – две, два пъти и „òpsè“ – „лице“, във връзка с двата начина на ориентиране на вертикална му призма.

Диопсидът е известен като скъпоценен камък още от древността. Обикновено е зелен, кафяво-зелен или светло-зелен, но той може да бъде също така и безцветен, бял, кафяв, черен или виолетов в зависимост от съдържанието си на желязо. Много ярко зелените кристали диопсид са оцветени от Хрома, а теменуговите цветове се дължат на Мангана. Виолетово-сините кристали се наричат Виолан.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 5.5-6.5

Моноклинна кристална структура

Диопсидът се среща в ултрамафични (кимбърлит и перидотит) вулканични скали, а Диопсид, богат на авгит често се среща в скали, като оливин, базалт и андезит.

Това е важен минерал от земната мантия и се среща често в перидотитни ксенолити, изхвърлени на повърхността като кимбърлитов и алкален базалт.

Мистични свойства:

За Диопсида се твърди, че насърчава положителното отношение към живота и осигурява един добре балансиран темперамент като цяло. Той може да помогне на ползвателя си в решаването на проблеми, които са го обременявали с години.

Той се свързва с вътрешната природа на хората и скритите тайни на Вселената,може да освободи дълбоко заровените чувства, потискани с години и предизвиквали главоболие, повишено кръвно налягане и други техни натрапчиви форми. Чудесен е и за подпомагане на възрастните хора, за да се справят по-лесно с физическите и психически увреждания, както и с други дегенеративни състояния.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

За Диопсида се твърди, че намалява треската и болките в тялото, като цяло. Има няколко различни вида Диопсид – черен, зелен и син, а също и Диопсид-Звезда.

Зеленият се препоръчва при проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Другите са от помощ при лечението на недостатъчност и при проблеми със съсирването на кръвта.

Магически свойства:

Енергия: Не се отбелязва

Елемент: Въздух

Сили: Не се отбелязват

Диопсидът е помощник при създаване на връзки с духовни учители и водачи. Той е добър камък за носене по време на оттеглянията на Юпитер. Чрез свойте нежни вибрации и енергии Диопсидът ще ни помогне като смекчи най-негативните ефекти от тези оттегляния, причиняващи несполуки в личния ни живот.

Диопсидът-Звезда и Диопсид-Котешко Око са много полезни при гадаенето на кристал.

Зодия:

Асоциации: Юпитер и Меркурий

Не е „Рожден камък“ за определен месец.

Камък на Близнаци.

Ако сънувате Диопсид – това е знак за преосмисляне на плановете и целите ви.

Чакра Класификация:

Диопсидът е най-ефективен, когато се използва при четвъртата – Сърдечната чакра, както и при петата – Гърлената чакра.