Тюркоаз

Тюркоазът е един от първите, добивани от човечеството, скъпоценни камъни и от тогава той е ценен заради своите интензивни цветове, вариращи от небесно синьо до зелено, в зависимост от количествата желязо и мед съдържащи се в него.

Тюркоазът се образува по доста сложен начин – точните видове минерали трябва първо да се съберат, послед да престоят на точно определеното място за много дълъг период от време (милиони години), преди да се формира тюркоазът.

Египтяните почитали Тюркоаза като Камък на Живота. Най-старите бижута с този скъпоценен камък са намерени под формата на гривни върху мумифицираната ръка на фараонката Сар, управлявала Египет около 3500 г. пр. Хр.

Високо почитан е и в Тибет, където хората носят тюркоаз в продължение на целия си живот. Използван е някога и като конвертируема валута, а най-добрите камъни били по-ценни и от златото.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 6

Триклинна кристална структура

Медта е от ключово значение в началото на процеса на създаване на Тюркоаза. Минералът попада в приемащите скали чрез изхвърлената на земната повърхност магма. Хидротермалните действия предизвикани от топлината на магмата разрушават фелдшпата наблизо и освобождават алуминия от него. Същевременно и фосфорна киселина трябва да се оттече от скали съдържащи апатит (обикновено не се срещат в близост до медни находища), които предоставят необходимия фосфор.

Колкото и да изглежда сложен този процес – това не е достатъчно. Приемащите камъни трябва да останат над нивото на водата в продължение на милиони години. Докато Майката Земя се затопля и охлажда, формира планини и морета, които после изчезват и се появяват други, тези залежи от мед, алуминий и фосфор трябва да бъдат подложени на голям натиск и налягане, но трябва и да останат сухи.

Почти всички залежи на Тюркоаз се намират в райони с вулканична или поне термична история, като най-добрите скъпоценни камъни се намират най-близо до повърхността. Камъкът трябва да „изсъхне“, за да добие твърдост. Дълбочинните находища на тюркоаз са меки поради киселинността им, причинена от водата, която прониква през земните пластове. Изключение е находището „Lone Mine“, в планината Невада. Тези богати залежи Тюркоаз са били изпратени дълбоко в недрата на Майката Земя, но причината за това е сеизмична активност, която е предизвикала свличането им.

Находища на Тюркоаз се срещат по целия свят. Историята му като духовен камък датира от преди 7500 години. Персийският Тюркоаз се смятат за един от най-добрите в света (особено този, който е добит от някои от най-ранните мини). Китай, Северна и Южна Америка, Саудитска Арабия и Тибет също имат значителни залежи от това съкровище. В щата Вирджиния се среща изключително рядък Тюркоаз – под формата на кристали-призми.

Мистични свойства:

Тюркоазът все още е търсен като мощен камък. Той засилва и привежда в действие всички чакри и може да се използва за почистване на енергийните центрове. В медитация може да помогне чрез изчистването на ума и отварянето на съзнанието към Универсума. Тюркоазът се използва, за да настрои човек в духовен план и да осигури защита по време на визуализации или астрални пътувания.

Индианците вярват, че камъкът защитава ездача, по време на езда и осигурява силна защита, по-специално от уроки.

Наречен „Небесен камък“ или „Камък на Небето“ от някои индианци, вибрациите на тюркоаза изграждат духовен мост между световете и дават мощни психически сили на приносителя си.

Тюркоазът се счита за символ на щедростта, искреността и привързаността. Той пази приятелството и превръща на момента враговете в приятели. Обикновено се счита, че носи късмет, ако се подари, а не ако се закупи. Това обаче не винаги е така, тъй като човек трябва да вземе под внимание и факта, че всеки камък притежава различно количество т.нар. „вродена енергия“, която той може сам да усети при избора на камък.

turquoise

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Тюркоазът е част от медицинското оборудване на повечето лекари от ХV век; тогава се е смятало, че този камък може да противодейства на ефектите от всяка отрова.

Майстор-лечител сред камъните и камък на Ин (женската) Енергия, тюркоазът е най-полезен при женските заболявания. Също така се използва за предотвратяване и лечение на главоболие. Силен камък за тонизиране и укрепване на цялото тяло и за възстановяване на тъкани.

Тюркоазът е много известен е със свойството си да изтегля енергията. Когато се притисне към болното място или засегнатата част от тялото и се визуализира как заболяването се изтегля в камъка и вън от тялото, тогава тюркоазът извлича цялата болка или болест.

Говори се, че този камък ни съобщава за промени в състоянието на физическото ни здраве и аурата ни като променя цвета си.

Магически свойства:

Енергия: Поглъща

Елемент: Земя

Божествата: Хатор, Буда, Великият Дух

Сили: Защита, Смелост, Пари, Любов, Приятелство, Изцеление и Късмет

Тюркоазът се счита за камък, носещ богатство и затова често се използва в магии за привличане на пари. Когато е подарен, тюркоазът носи богатството и щастие на своя приносител.

Камъкът се използва също така и в любовни заклинания и магии. Той може да се носи лично, а също и да бъде подарен на любимия човек. Често се използва и за насърчаване на хармонията в семейството. Твърди се, че ако цветът на камъка избледнява, то така избледнява и любовта от страна на носещият го.

Тюркоазът се почиства като веднъж месечно се оставя да пренощува в купичка с камъчета хематит и се презарежда пак нощем – сред или върху друзи от кварцови кристали, т.е. далеч от слънчевата светлина!

Зодия:

Асоциации: Венера, Нептун

Съвременен „Рожден камък“ за месец Декември.

Камък на Стрелец, Риби, Скорпион и Водолей.

Символизира красота, сила и вярност.

Чакра Класификация:

Тюркоазът е особено ефективен за 5-та, гърлена чакра.

Засилва медитацията, подпомага творчеството, носи спокойствие, комуникация и емоционален баланс.

Тюркоазът е защитаващ и балансиращ камък, регулира чакрите и нежно приканва ползвателя си да търси нови знания и отговори.