Рубин

Скъпоценният камък рубин се радва на най-царствената позиция в митовете, легендите и изобщо през хилядите години човешка история. От доста време той е предпочитан талисман сред властимащите и богатите в световен мащаб. Катерина Арагонска носела скандален рубин, за който се говори, че бил потъмнял и „повехнал“ в деня преди Хенри VII да обяви, че ще иска развод. Крал Хенри V носел рубина „Черният Принц“, тежащ 170 карата (34грама), в шлема си, когато се борил с французите при Азенкур през 1415г. По-късно било установено, че камъкът всъщност е спинел. Същият този спинел и до ден днешен е разположен в Кралската корона в Лондон.

Гравираните рубини са доста популярни за привличане на богатство и за повишаване на магическите сили. Дракони и змии са сред предпочитаните за гравиране образи. Също така, рубинът се счита за един от най-важните подаръци в чест на Буда и Кришна. В Хиндуизма се счита, че червеното сияние на този скъпоценен камък идва от вътрешния пламък, който никой човек не би могъл да угаси.

„Рубин“ е име, дадено на червения (с качества на скъпоценен камък) корунд и той е един от най-добрите камъни за ювелирна работа. Рубините могат да бъдат във всеки нюанс на червеното – от розово до виолетово или кафеникаво-червени, в зависимост от съдържанието на хром и желязо в тях.

Честото вплитане на кристалите при образуването на рубина, прави тези камъни предразположени към счупване или напукване. Въпреки това Рубинът е един от най-твърдите минерали – той отстъпва само на диаманта по твърдост. През 1902 г. французинът Огюст Верньоил успява да създаде синтетичен рубин чрез излагане на прах от алуминиев оксид и оцветяващи материали на пламъка на горелка.

Днес този член на минералното семейство Корунд може да бъде до десет пъти по-ценен от диаманта при еднакви карати и бистрота. Напълно прозрачният рубин е рядкост. Камъни по-големи от пет карата и със съвършена бистрота са изключително редки, като могат да достигнат и четвърт милион долара за карат в условия на търг.

Научни данни:

Твърдост скалата на Моос: 9

Тригонална кристална структура

Семейство Корунд са алуминиеви силикати и оксиди, които са оцветени от хром, желязо и/или титан. Перфектният кристал от това семейство е изключително бистър и ясен. Тези, които са с цвят от розово-червен до тъмно-лилав дължат това оцветяване на елемента Хром и се класифицират като Рубини. Всички други (сини, зелени, лилави, оранжеви и т.н.) се каталогизират като Сапфири. Между крупните търговци на скъпоценни камъни се водят доста оживени дебати за това, къде точно се намира границата между розовото и лилавото, тъй като всеки от тях иска неговите камъни да бъдат определени като Рубини.

Синтетичните Рубини са доста често срещани и много трудно се различават от естествените камъни. Само опитното око може да открие разликите в кристалната структура, тъй като всички други елементи са идентични. При закупуване на бижута с рубини, не забравяйте да попитате, дали не са термично обработена или създадени в лаборатория.

Рубините от Бирма са най-известните и съответно най-търсени в цял свят, но красиви рубини се срещат и на други места. Някои от мините в Индия и Шри Ланка са почти толкова стари, колкото и тези в Бирма.

Находища на рубини се откриват и до ден днешен. През 1992г. бе открито находище в Северен Виетнам и някои от екземплярите там толкова много приличат на рубините от Бирма, че някои учени допускат, че едните и другите кристали са се образували при едно и също геоложко събитие.

Образуването на бирманските рубини се е случило преди поне 100 милиона години (времето на ранния карбон), когато огромна маса от разтопена магма е попаднала в легло от варовик. В резултат на този процес на термична метаморфоза се е предизвикало повторно кристализиране на калциевия карбонат от варовика. Случайното попадане на частици Алуминий или негови силикати в този процес е довело до кристализирането им в рубини и сапфири, които днес често откриваме в мраморни матрици. Перфектните тригонални кристали рубин се откриват вградени точно в такива мраморни матрици, а областта около планината Паткай (между Индия и Бирма) е почти изцяло съставена от такива зони.

Рубини с различно качество се откриват и в Австралия, Кения, Танзания, Афганистан, Пакистан и САЩ. Някои екземпляри, добивани в Северна Каролина, въпреки малкия си размер, съперничат по бистрота и цвят на рубините от Бирма.

Мистични свойства:

Рубинът определено е един разкошен скъпоценен камък, който може да донесе Огън в живота ви. В случай, че искате да изживеете живота си наситено, въпреки трудността да се поддържа постоянно всичко „на фокус“, рубинът може да ви помогне като внесе яснота и мъдрост във вашия свят. Вместо да прескачате от идея към идея, този камък ще ви помогне да изберете най-продуктивните за вас пътища и пътеки. Тогава, чрез своята сила, той ще разпали страстта ви и ще ви мотивира. Ще бъдете по-силни, когато се налага да устоявате на саморазрушителни модели, които са ви осакатявали в миналото!

Рубинът осигурява и невероятно силен щит срещу зловредни намерения. Той може да ви предпази от психически или физически атаки. Също, ако сте попаднали в „лепкав“ правен казус или личен конфликт от някакъв вид, този скъпоценен камък може да ви помогне, като ви посочи правилния изход.

Звездният Рубинът има същите метафизични свойства като обикновения рубин, но притежава по-голяма лечебна и магическа сила. Въздейства най-мощно при пълнолуние. За звездата на рубина на изток се счита, че представлява „хванат” в камъка добър дух, който носи късмет на приносителя си, а също и че това е Светлината на Душата – отразена и въплътена в камъка. Рубинът-звезда усилва вътрешните сили и укрепва духа. Въздейства изключително съзидателно по отношение на тези, които са склонни към самонараняване или себенеглижиране. Много полезен е и за преодоляване на сексуална дисфункция или на сексуална травма, загуба на сексуална или физическа мощ, а също и за превъзмогване на потиснат гняв. Като камък на Духовната Светлина, може да се използва от работници на Светлината и лечители, за да се „внедри” енергия с висока честота в тялото и така да се подпомогне разпознаването на истинското Изобилието на Живота.

Една древна традиция гласи, че „благословията“ с рубин ще защити градината ви от пролетните бури, както и че при освещаване на четирите ъгъла на градината с рубин биха се избегнали всякакви щети от вятър, дъжд, градушка или виелици.

Преспиването с рубин ще спомогне за насърчаване на ярки сънища, които позволяват на съзнанието ви да взаимодейства с вашето подсъзнание. По този начин можете да се изправите срещу демоните си и да разкриете нови средства, чрез които да ги победите.

От друга страна, сънуването на рубини, дава знак за отваряне на възможност или пък намеква за пари, идващи към вас!

ruby

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Носенето на Рубин помага за преодоляване на умората и по-лесно излизане от летаргия. Той стимулира кръвообращението, усилва енергията и жизнеността на цялата система. Внимание! – тези, които са силно чувствителни, сетивни или раздразнителни могат да почувстват дискомфорт и превъзбуда при носенето на този камък. Известни са и случаи, в които рубинът успокоява хиперактивността, но само при някои индивиди.

Най-старите данни, свързани с лекуване чрез рубини са свързани с прочистването на кръвта от токсини и защита от чума. Също така се твърди, че рубинът може да предотврати глад.

Рубинът може да бъде и твърде полезен за стимулиране на надбъбречната жлеза, както и за подобряване на кръвообращението, а също така и в борбата с вътрешните инфекции.

Магически свойства:

Енергия: Отдава/Излъчва

Елемент: Огън

Божествата: Буда, Кришна (да не се бърка с модерния израз на Кришна)

Сили: Защита, Лична Сила, Богатство, Радост, Противодействие на кошмари

Работата с този камък може да премахне всякакво чувство за ограничение. Укрепва смелостта, безкористната работа, помага във всички духовни начинания, дарява радост и много лидерски качества. Рубинът помага за намаляване на негодуванието, когато сте длъжни да се грижите за другите.

Рубинът може да създаде силно чувство за власт в даден човек. С тази сила трябва да се работи отговорно, иначе тя може да се превърне в гняв и обсебващи мисли за притежание.

Управляван от Марс, скъпоценният камък рубин се носи по време на магически ритуали за увеличаване на присъщите енергии, които са на разположение на магьосника или се поставя на олтара до червена свещ, за да отпускат заедно енергия, когато се чувства нейното изчерпване или загуба.

В този ред на мисли, в магическите среди се твърди, че носенето на рубин увеличава топлината на тялото.

Рубинът е афродизиак, позволяващ на човек да преживее всички форми на Любов, от дивата чувственост до Мистичното Общение. Той задълбочава отношенията на двойката и насърчава близостта и отдаването един на друг. Също така това е камъкът на рицарската любов, на почитта и възхищението от разстояние. Използван по време на сексуален акт, рубинът може да помогне за възобновяване и поддържане на страстта. Отличен камък, увеличаващ шансовете за зачеване.

Зодия:

Асоциации: Марс

Традиционен „Рожден камък“ за месец юли.

Камък на Овен, камъкът символизира любовта и страстта и се свързва с жизненост и силни чувства.

Чакра Класификация:

Медитация с рубин спомага за активиране на първа (или Коренна) чакра, изпращайки подмладяваща енергия през всичките останали чакри. Легендата разказва, че този скъпоценен камък запалва огъня, който да осветява пътя през най-мрачните ни страхове. Също така е доста полезен и за четвърта, сърдечната чакра.