Споделени идеи

Изборът на минерал трябва да е подбуден от намеренията на човека. Когато си избираме за приятел камък от царството на минералите, би трябвало да гледаме неговите цветове, форми, блясък или шарки, т.е. неговите вибрации. Лесно ще усетим кой камък има сходни с нашите вибрации, тъй като просто ще бъдем привлечени от него. Минералите, както и хората имат съществени разлики в характерите –  напр. на едни блясъкът им е ярък и остър, при други се усеща като мазен (мехлем), трети пък са изцяло поглъщащи (светлината)……. Затова излъчването на човек и камък трябва да си подхождат, иначе човек няма да се чувства свойствено, носейки минерал, който му създава чувство за дисхармония. Нещо като малка аура (тази на минерала) внедрена в по-голяма аура (човешката), но двете са с различни цветове и излъчвания и не е ясно коя на коя влияе или пречи…

Интересно е, че аурата на човек си променя цвета не само в различните емоционални състояния, а и през различните етапи от живота му. Затова най-добре е да се избере камък, чието присъствие ни радва и/или успокоява. Така в моменти, когато „не сме на себе си” той винаги ще ни помага да си възвърнем това наше радостно или спокойно, свойствено състояние.

Когато си избираме камък, чиято цел е да ни помага или лекува, т.е. да изчиства енергийно съответния ни център, то трябва да приемем, че този кристал или камък не се носи където и да е по тялото и то за неопределено време. Тогава не би трябвало да се водим по нашият вкус и предпочитание, а да подходим целесъобразно като изберем подходящ за съответната област или цел минерал. Все пак е хубаво от дадена група еднакви минерали да си изберем „нашия”….

И вече когато  изборът на подходящ минерал започва да изглежда доста труден се намесват и звездите, за да ни объркат още повече. Вярно е, че вибрацията на съответните звезди ни е „подпечатала” в момента на раждането и че проявяваме част от тази вибрация през целия си живот под формата на черти от характера ни – едни по-силно, други по-слабо… Затова и избор, обусловен от момента на пристигането ни на „ЖП-гарата“ във физическото измерение е основателен – ако няма да ни помогне кой знае колко, то поне със сигурност няма да ни навреди, тъй като ще е частичка от нас…

Кристалите, както всички знаем са най-естествените носители на информация, а конкретно силициевите кристали лежат в основата на всеки съвременен процесор – в компютъра, телефона и изобщо всяко устройстрво, работещо чрез чипове, т.е. не би трябвало да ни учудва, че кристалите и скъпоценните камъни са носители на информация. Някои твърдят, че колкото страни има кристалът или фасети камъкът, толкова програми той може да запамети, като според структурата си може да бъде предимно предаващ, предимно приемащ или еднакво обменящ информация и в двете посоки. За това е добре след като си изберем приятел-минерал първо да го пречистим от запаметената до момента в него негативна информация или енергия. Той сам по себе си не притежава такава енергия, но най-вероятно е запаметил такава от хората и средата, в която се е намирал – миньори, дилъри, търговци, техните амбиции, помещения и пр.

ideas7Също е добре да свикнете да се грижите за своите приятели-минерали, като ги почиствате редовно, личните – веднъж седмично, тези от помещение – поне веднъж месечно. Приемайте тези грижи, както приемате грижите за домашните любимци за естествени, тъй като и минералите и кристалите са живи същества. По различен начин живи – така както се различава „живота” при животните от този на растенията, така и този при кристалите се различава от живота при растенията.. А ако приемем, че има известно равенство между „живот” и „съзнание”, то може да излезе, че минералите са „по-живи” и от някои хора…..

Има различни методи за почистване на кристали и камъни, но трябва да се съобразите с физическите свойства на минерала. Например със сол или солена вода не се почистват минерали с пореста структура азурит, кехлибар, ахат, малахит, селенит, гипс, целестин и тюркоаз), тъй като след изпаряването на проникналата вода, кристализиращите от нея соли „разпукват” минерала. Не е желателно да използвате каквито и да били киселини, основи и всякакви химизирани препарати.

Ето няколко методи за почистване:

Изчистване с вода – камъкът се поставя в течаща вода за няколко часа или поне няколко минути. Желателно е, да е в естествени условия – море, река, поточе, водопад, но може и вкъщи на чешмата.

Изчистване с друза –кристалът се поставя върху или в голяма друза, в зависимост от вида и формата ѝ или се заобгражда с по-малки друзи и се оставя да престои за една вечер, най-добре при ясна лунна светлина, при пълнолуние. Друзите са също така и много добри „пречистватели” на помещения. Една друза е достатъчна за балансирането на енергиите в една стая или средно-голямо помещение.

Изчистване чрез силите на земята и на водата – Кристалите се заравят в земята за едно или 3 денонощия, след което се поставят под течаща вода за 1 – 5 мин., ако е удобно могат да се оставят и за денонощие. Понякога, ако много се съмнявате, че камъка е поел доста негативна енергия, може да го оставите заровен и за цял лунен месец, като започнете с намаляващата луна. Най-добре е, дупката да се изкопае с ръце и да не използвате инструменти като лопатки и други остри, пробождащи земята, предмети.

Изчистване чрез морска/каменна сол или солена вода – Много популярен метод, но изключително неподходящ за повечето кристали, тъй като солената вода се просмъква в пукнатините на кристала. След изпаряването на водата, изкристализирването на солта от нея „помага“ на пукнатините да се разтворят още повече, а така кристалът бавно се разрушава…. Така или иначе – камъкът се заравя в солта за няколко часа, едно или три денонощия, след което солта се изхвърля, тъй като тя поема негативните информации от камъка. Камъкът може и да се постави в кристален или глинен съд (неметелен съд) със солена или морска вода за същото време.

Изчистване чрез дим – кристалът се държи над глинена купичка с разпалена, но не горяща салвия или пелин. Стръковете или листата предварително се запалват и се раздухват, за да задимят така, както дими цигара. Камъкът се опушва така в продължение на няколко минути. Може и да се опуши, като се „окъдява” със сушени стръкове от същите растения. Ако се ползва този метод може пушека да се насочва и чрез издухване към камъка и с ясно намерение за почистването му.

Изчистване със сапунена вода – този метод се използва най-често за почистване на камъни инкрустирани в бижута. Украшението се поставя в кристален или глинен съд с топъл сапунен разтвор и се оставя да престои на слънце за около два-три часа.

* Можете да използвате и думи при почистването на кристалите по всички описани по-горе методи, според случая: “Чрез силата на …(водата, земята, огъня, въздуха, слънцето, луната и.т.н.) пречиствам този кристал от всяка информация”, но е необходимо тези думи да бъдат изричани с ясното намерение за почистване.