Александрит

Александритът е цветопроменящ се братовчед от хризобериловото семейство. Като един от най-редките скъпоценни камъни в света, александритът има уникална характеристика – изглежда синкаво-зелен на дневна светлина, но при изкуствено осветление придобива нажежено червен или виолетов цвят.

Никакви данни за Александрита не могат да бъдат открити в древените текстове. Той не е бил познат на човечеството чак  до 1830г., когато изглежда е бил открит за пръв път. Това се случва на рождения ден на руския цар Александър II и така камъкът е наречен в негова чест.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 8.5

Орторомбична кристална структура

Хризоберил, чисти цветове:  лилаво-зелен цвят; светло-син или оранжево-жълт. Този камък е изключително рядък. Александритът променя цвета си в зависимост от източника на светлина – при лампа с нажежаема жичка е един, на слънчева светлина друг, на флуоресцентна светлина – трети и пр..

Трудното му откриване в природата се дължи специфичните условия необходими за образуването му. Рядко срещаният в естествени условия елемент Хром(на който се дължи промяната на цвета) трябва да се съедини с елементите Алуминий и Берилий, а те пък с елементи като Желязо и Титаний  и всичко това в условия подходящи за процеса на кристализация.

Мистични свойства:

За Александрита се твърди, че  балансира емоционалното състояние на човек, придава увереност,  увеличава самочувствието и помага за извършване  на промяна. Той спомага за вярност, носи дълголетие и здраве. Дарява добра памет и предотвратява ревност и алкохолизъм.

Александритът носи щастие, успех и просперитет, засилва любовта и чувствеността. За този рядко срещан скъпоценен камък се счита, че притежава регенеративни способности. Той помага при реинкарнационните процеси – едновременно и към вътрешните и към външните им прояви, като създава стимули за ускоряване на променящия се свят и едновременно с това допринася за изграждането на качествата като: експанзивност, креативност и осведоменост в царството на физическата реалност. Като цяло символизира променливия характер на съдбата.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Александритът може да се намери като скъпоценен камък или в обикновена кристална форма, но това никак не е лесна работа, тъй като се среща доста рядко. Този скъпоценен камък може да ви помогне при ситуации на смърт / (пре)раждане, т.е. когато се занимавате с трансформацията на старото в ново. Кристалната му форма може да ви помогне да балансирате емоциите си, както и да се сдобиете с власт.

Известно е,  че стимулира щастието и приятните изненади, добрата съдба и успеха в търговските дела. Добър е и за емоционалния ни баланс.

Александритът е полезен помощник при лечението на панкреатични заболявания, подути лимфни възли и заболявания на далака, както и за лечение на страданията причинени от левкемия. Смята се, че нормализира дейността на кръвоносната система.

Магически свойства:

Енергия: не е отбелязано

Елемент: Вода

Сили: Късмет и Любов

Александритът е доста рядък и много скъп. Когато носите Александрит той ви дарява с късмет и щастие. Често се използва в любовни магии и ритуали.

Енергията на кристалната му форма е особено благоприятна за изкуството на проявленията (в царството на физическата реалност.).

Зодия:

Асоциации: не се отбелязват

Традиционен „Рожден камък“  за месец Юни, но за други е и камък на Водолей, и до известна степен може да бъде и на Скорпион.

Да сънувате Александрит означава борба и напредък.

Чакра класификация:

Александритът заземява втората  /Пъпна/ чакра и насърчава притока на енергия през нея. Той ще ви помогне да намерите своя вътрешен център по време на медитация.