ЗАРЕЖДАНЕ

Слънчевата светлина презарежда кристала с ултравиолетови лъчи, понякога наричани светлинна радиация. Общо взето, когато кристалът идва от недрата на Земята, той е зареден с Ин-енергия, т.е. с женския принцип. При образуването си кристалът „поема“ подхранващи го вещества от почвата – газове, вода, различни минерали и други „хранителни вещества“. Когато е изкаран от Земята, той е бил отстранен и от Ин-енергиите и сега трябва да получи и Ян-енергията като източник на енергийно обновление. Така че, ултравиолетови лъчи на слънцето, целият спектър на светлината, възстановяват обеднелите енергийни източници на кристалите. Необходимото за този процес време, зависи от способността на кристала да поглъща светлината (кристалната му енергийна структура е пряко свързана с това), също така зависи и до какво ниво е изчерпана енергията му и в крайна сметка, от волята на лицето, което е приело да работи с този кристал. Обикновено, излагането на слънце за 4 часа, веднъж седмично е достатъчно, за да поддържа малък кристал в добро енергиино състояние, т.е енергизиран и възбуден. Въпреки това, някои кристали изискват много по-дълго време, за да се заредят. Можете да експериментирате с кристала, като го поставите на слънце за 1 седмица и след това го подържите в ръката си. Тогава, може би, ще усетите освобождаването на енергията от кристала! Можете да използвате и махало, за да проверите дали е напълно зареден, а също и да разберете процентът на зареждането му. Внимавайте – не всички кристали обичат излагането на слънчева светлина. Такива са сапфир, аметист, опал, тюркоаз, кехлибар, кунцит и пр. За такива кристали се прилагат други методи на енергизиране и зареждане. Например такива кристали можете да ги зареждате на лунна светлина, като ги оставите да престоят цялата вечер на светлината на Луната. Дори, ако имате и най-малки съмнения, че даденият камък не обича да бъде излаган на слънчева светлина, по-добре използвайте Луната.

activationЗареждането на камък или кристал може да се извърши и с помощта на Кварцова или Аметистова друза, както и на късове Селенит или Карнеол. За тази цел оставете камъкът, който искате да бъде зареден върху друзата или върху парчето минерал, за да престои 12ч., едно денонощие или просто докато го почувствате, че е зареден. Хубавото при този метод, е че тези друзи и минерали първо почистват поставеният върху тях камък или кристал и в последствие го енергизират и зареждат. Разновидност на този метод е зареждането чрез единични кварцови кристали. Вземете четири, осем или повече единични островърхи кварцови кристала и ги подредете в кръг, като върховете им сочат навътре. Тогава поставете избрания от вас камък или кристал, който искате да заредите в центъра на така обособения кръг за 24ч. (или повече).
Друг популярен метод за зареждане на кристал или камък е поставянето им сред листата на растение, което е жизнено и в процес на израстване. Оставете ги да престоят отново за 24ч. Така ще ги заредите допълнително и с енергията на растежа.
Кристали и камъни можете да заредите и чрез поставянето им в Земята, като това важи особено за заземяващите камъни, напр. Обсидиан, Опушен Кварц, Червен Яспис и изобщо всички черни камъни. Просто изкопайте с ръка (не с метален и/или пробождащ предмет) достатъчно голяма дупка в Земята, така че да се побере, камъкът който искате да поставите вътре. След като го поставите, заровете дупката отново с ръка и оставете нещо, което да маркира мястото, така че след седмица да можете лесно да го откриете. По този начин камъкът също едновременно се почиства и зарежда.

clean3Програмирането на кристала също ще поеме част от енергията му и може да се наложи да го презареждате по-често в зависимост от неговото използване. Също така трябва да знаете, че кристалите значително се различават помежду си по отношение на способността си да задържат и съхраняват енергия. Размерът на кристалите също е от значение за способността им да задържат определен енергиен обем и заряд, но тази способност зависи повече от кристалната енергийна структура на всеки различен кристал (както като вид, така и от бистротата на кристалите от един и същ вид). Поради тази причина не може да се даде точно определен срок за почистването и зареждането им по избрания от вас метод. Всичко зависи от това дали кристалът лесно възприема и в последствие отдава енергия, дали е „тежко“ замърсен или е получил по-леки енергиини вмешателства. Например, ако имате кристал от Хималаите, можете да желаете да запазите неговата древна, изпълнена с мъдрост енергия. Въпреки че хималайските кристали не изглеждат кой знае колко впечатляващо, тяхната мощна комплексна енергия е очарователна. Затова, ако сметнете, че не са толкова замърсени, може да предпочетете да си ги запазите такива, каквито са. Най-добре е да се научите да се доверявате на собствената си интуиция относно енергийните състояния на вашите кристали.