Цитрин

Името на този минерал произлиза от френското наименование на лимона – „citron“. Повечето цитрини притежават сочния и тръпчив цвят на лимона. Но като цяло цветовата им гама включва жълто, златисто, кафеникаво с нюанси на оранжево или прозрачни такива. Слънчев и достъпен, цитринът краси почти всеки стил бижута, а и се съчетава особено добре със свойства на среброто.

Въпреки че по-тъмните, оранжеви цветове на цитрина (наричани Мадейра-цитрин, заради цвета на виното) се считат за най-ценни, то в днешно време, много хора предпочитат ярките лимонени нюанси. Лимонено-жълтият цитрин обикновено е по-евтин от аметиста и е достъпен в широк спектър от калибрирани размери и форми, включително и в особено големи размери.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос:  7

Тригонална кристална структура

Цитринът е жълта или златиста разновидност от кварца.

Находищата на цитрин в бразилския щат Рио Гранде до Сул са значителни, а Бразилия е на първо място по добив в света. Понякога наричат цитрина „топазов кварц“, но това е неправилно. Това име се е използвало в миналото по отношение на цвета, който понякога наподобява този на топаза. Тъй като топазът е отделен минерал, името е объркващо и не трябва да се използва. Въпреки това, цитринът се смята за алтернатива на топаза като „Рожден Камък“ за м. Ноември.

Тъй като повечето цитрини на пазара започнат живота си като аметист, който бива нагряван, за да добие златист цвят , то бижута с цитрин, както и бижута с аметист, трябва да се пазят от продължително излагане на силна светлина или топлина. Чрез тази предпазна мярка, бижутата могат да издържат и поколения наред.

Качествен цитрин като скъпоценен камък се среща изключително рядко. С най-добро качество са цитрините от Бразилия, Испания, Мадагаскар и от бившия СССР.

Мистични свойства:

В древни времена, цитрин се е носел като защита срещу змийска отрова и зли помисли. Цитринът е известен като „камък на успеха“, защото за него във фолклора се разказва, че насърчава успеха и изобилието, особено в бизнеса и търговията.

Цитринът е един от малкото камъни, които разсейва негативната енергия и никога не изисква почистване. Той излъчва топла енергия, която насърчава оптимизма. Привлича изобилието и е известен като „камък на търговеца“ – хубаво е да бъде поставен до касовия апарат или там където се извършва търговската дейност. Цитринът не само ще спомогне за придобиването на състояние, а ще улесни и неговото поддържане. Той подобрява лечебната енергия на тялото и отваря съзнанието към интуицията. Помага на човек да се коригира и адаптира към промените, носи увереност и сигурност. Магнетичното енергийно излъчване на Цитрина може да засили речевите способности, което го прави най-добрият камък за актьори и обществени говорители.

Съдейства за придобиване на богатство и за поддържане на състоянието на богатството. Цитрин е полезен и за насочване на творческата енергия във физическото тяло. При някои е полезен и в изграждането на самочувствие. Този кристал е безценен помощник за „разтварянето“ на всички емоции, когато бива поставен върху слънчевия сплит под формата на лечебен кристал. Цитринът може да е полезен и в борбата с нерешителността, тъй като улеснява вземането на важни решения при равни други условия.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Физически, цитринът може да подпомогне храносмилането, да увеличи способността ни за визуализация и да балансира щитовидната жлеза. Действа в полза на ендокринната и на храносмилателната система – почиства, пречиства и премахва натрупаните отрови. Цитринът има силата да успокои и да „изсмуче“ стреса при проблемни ситуации. Той намалява язвените обостряния и действа добре при детоксикация на всички органи.

Citrine

Магически свойства:

Енергия: Излъчва

Елемент: Огън

Сили: Противокошмарни, Защита, Психична енергия

Цитрин се носи през нощта, както за да се премахне страха от тъмното, така и за да се предотвратяват кошмари и изобщо за да се осигури добър нощен сън.

Цитринът може да премахва саморазрушително поведение и тенденции, както и да повишава самочувствието. Този камък трябва да се използва, за да се приведете в съответствие с Висшия си Аз и за защита на вашата аура.

Като член на семейството Кварцови, цитринът може да се използва по същия начин като всеки кварцов кристал. Ползата е, че златисто-жълтият цвят добавя елемента на Слънчевата енергия. Когато се носи като бижу, ярките му отблясъци помагат за повдигане на духа, ако се чувствате леко депресирани.

Цитринът е добър камък за гадаене (*с кристал) и то в материята, свързана с пари и други форми на просперитет.

Зодия:

Планети: Слънцето и Юпитер

Традиционен „Рожден Камък“ за месец Ноември.

Камък на Близнаци и Дева, цитринът символизира индивидуалност и увереност. Носи решителност.

Чакра Класификация:

Цитринът обикновено се използва, когато е налице застой в творчеството, неспособност за решаване на проблемите, подтиснат гняв, безсъние, кошмари, проблеми със стомаха и храносмилането, затлъстяване и ред други проблеми, свързани с обмяната на веществата и физическата ни визия.

Цитринът се използва за лечение и балансиране на втора – Сакралната, Пъпна Чакра.