Перидот

Имало е време, когато Перидотът е бил по-ценен и от диамантите. Той е известен с три имена: Перидот, Хризолит и Оливин и всъщност е разновидност на минерала Оливин. Наименованието му произлиза от гръцката дума „peridona“, която означава „даващ достатъчно много“.

Рядко се срещат скъпоценни камъни, които съществуват само в един цвят и Перидотът е един от тях. Финните насищания на елемента Желязо му придават дълбокия зелен цвят с леките златисти нюанси. Химически, Перидотът е желязо-магнезиев силикат, а интензивността на цвета му зависи от съдържанието на желязо. Цветът му може да варира от жълто-зелен до кафяво- и маслинено-зелено. Перидотът не е особено твърд – той достига твърдост около 6.5 до 7 единици по скалата на Моос, но въпреки това лесно се поддържа и е достатъчно стабилен.

Най-красивите Перидоти се срещат в северните погранични райони на Пакистан и Афганистан. Находища на перидот се намират и в Бирма (Мианмар), Китай, Африка, САЩ и Австралия. Перидотът от Източна Бирма (днес Мианмар), е зелен с фини копринени включвания, а този от американския щат Аризона, който е изключително популярен сред индианците, е жълтеникав до златисто-кафяв.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 6.5

Орторомбична кристална структура

Перидотът е разновидност на минерала Оливин. Той има цвят на зехтин или на старо зелено стъкло, което се дължи на наличието на елемента Желязо. Притежава отличителен „мазен“ цвят. Оливинът се среща на остров Св.Йоан (Египет), Бирма, Китай, Бразилия, Норвегия, САЩ, Австралия и Южна Африка. Кръстоносците донасят Оливина в средновековна Европа от остров Св.Йоан в Червено море, където добиването му датира на повече от 3500 години.

Мистични свойства:

Перидотът дава жизненост на цялото тяло и така носи изцеление. Увеличава търпението, доверието и увереността. Още от древни времена се счита, че този скъпоценен камък има способността да забавя стареенето.

Радостната и чиста енергия на този камък ни помага да създадем нови и да затвърдим старите приятелства. Тази енергия изчиства сърцето ни и премахва егото ни, което от своя страна отстранява чувствата на ревност и гняв. Носи мир, спокойствие и забавление.

Перидотът е камък с проницателно въздействие – той ни помага да проумеем начертанията на съдбата си и така да разберем целта на нашето съществуване тук. Помага ни за цялостната визуализация, както във физическото царство, така и в духовното. Внимание – ако сте объркани, по-страхливи или уплашени, използвайте перидота внимателно и по-рядко, тъй като той освобождава токсините ни и ги изважда на повърхността, като по този начин ги неутрализира.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Перидотът балансира секрецията на жлезите, спомага за възстановяването на тъканите и пречиства организма чрез подсилване на кръвта. Подпомага храносмилането, помага и при състояния на треска, като я намалява.

Особено полезен за почистването на лимфната система и лимфата като цяло. За целта може да се постави за 10-15 мин. зад всяко ухо. Същият ефект може да се постигне и чрез пиене на перидотена вода. Перидотът много бързо преструктурира и зарежда водата. Поставете перидот за 5-10 мин. в чаша с вода – за това време структурата ѝ ще бъде преподредена, а водата – готова за пиене.

Ако се държи с пръстите на дясната ръка, тогава „изважда“ натрупаното напрежение от нас и по този начин намалява стреса. След това не забравяйте да го почистите под течаща вода или го поставете в земята (може и в саксия) за известно време.

Изключително полезен за почистване и лекуване на самите лечители.

Peridot

Магически свойства:

Перидотът стимулира интуитивното осъзнаване и засилва ума като цяло.

Често се използва при лечение за премахване на гняв и раздразнение, както и при чувства на ревност . Цветът на този камък „събужда“ и предизвиква изцеление, пречистване, обновяване/прераждането и растеж. Лекува наранени чувства и „поправя повредените“ взаимоотношения.

Зодия:

Асоциации: Венера и Слънцето

Традиционен „Рожден камък“ за месец Август.

Камък на Дева, Лъв и Стрелец.

Ако сънувате оливин: трябва да за определен период от време бъдете внимателни.

Чакра Класификация:

Изчиства четвърта – сърдечната чакра, укрепва жизнено дихание, носи просперитет и растеж. Перидотът, когато се използва за почистване и стимулиране на четвърта или трета чакра (Слънчевия сплит), носи откритост и приемане, и насърчава интелектуалните търсения в областта на Любовта и Взаимоотношенията.

Внимание!!! Понеже „запечатва“ аурата, е препоръчително да не се прилага, докато се работи с други чакри, освен със Сърдечната и със Слънчевия сплит.