Гранат

Гранатите са били широко известни в продължение на хиляди години. Този минерал отдавна е известен като камък на воините, тъй като войници от цял свят носели тази скъпоценност като талисман срещу смърт и телесна повреда. Също така се твърди, че Гранатът носи победа, мир и спокойствие. Помага и за спиране на потока от кръвта при наранявания.

Счита се, че когато се дава гранат като подарък, той символизира лоялност и привързаност. Ако носите гранат и той започне да губи блясъка си – това е знак за наближаваща опасност или бедствие. Твърди се, че ако гранат бъде откаднат, той ще носи лош късмет на крадеца, докато той не го върне на собственика му.

Ноев ковчег и светлината на Граната

Дори за Ной се пише, че е използвал фенер от Гранат, за да направлява безопасно кораба си през тъмнината на нощта. Гранати са намирани в бижута от древни времена – египетски, тракииски, гръцки, римски и пр.. Много от смелите откриватели и пътешественици носели Гранат за защита, тъй като той се счита за един от най-популярните защитни камъни – талисмани. Вярва се, че Гранатът осветява нощта и предпазва приносителя си от всякакъв вид зло. Днес науката ни обяснява, че пословичният блясък на Граната се дължи на силното пречупване на светлината, но магията на древното знание за този камък е много по-вълнуваща!

Един експерт би разбрал „Гранат“ като наименование за група от над десет различни скъпоценни камъка с подобна химична структура. Въпреки че гранатите с червен цвят са тези, които се срещат най-често, има и гранати, отразяващи различни нюанси: зелен, бледо до ярко жълт, огнено оранжев до такива със съвсем земни, зеленикави или пък кехлибарени отблясъци. Само синият цвят не присъства в тяхната цветова гама. Истина е, че много малко хора са наясно с почти необятното царство на гранатите и цветовете, в които то пребивава – един доста красив свят сам по себе си.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7

Тригонална кристална структура.

Гранатите са част от семейството на минералите. Членовете на тази група са: Алмандин (тъмно червен до виолетово-червен); Спесартит/Спесартин (оранжев до червено-кафяв); Пироп (кървавочервен); Гросулар (бял, жълт, жълто-зелен, кафяво-червен, оранжев или черен) ; Андрадит (безцветен или черен). Най-ценните гранати са тези с изумрудено зелен цвят -Демантоид (член на Андрадит група) и Цаворит.

Името на камъка „гранат“ идва от латинското „granatus“ – зърно, вероятно във връзка с „Malum garanatum“ (дървото Нар), растение с червени семена, сходни по форма, размер и цвят с някои кристали от групата на гранатите.

Често срещано и напълно погрешно е схващането, че всички гранати са с червен цвят. В действителност групата на гранатите предлага голямо разнообразие от цветове: лилав, червен, оранжев, жълт, зелен, кафяв, черен или безцветен.

Липсата на син гранат бе компенсирана през 1998 г. след откриването на гранат с променлив цвят – от синьо до червено/розово в Бекили, Мадагаскар. Тези камъни са много редки. Гранатите с променлив цвят са най-редки (с изключение на Уваровита, които пък не дава възможност да бъде отрязан или шлифован). През деня, в цвета им се забелязват нюанси на зелено, бежово, кафяво, сиво и рядко синьо, а на лампа с нажежаема жичка придобиват червеникав, виолетов или розов цвят. По състав тези гранати са смесица от Спесартин и Пироп (такива са и гранатите Малая).

Мистични свойства:

Гранатът е камък на романтичната любов и страстта. Използва се метафизично за подобряване на чувствеността, сексуалността и интимността. Говори се, че гранатът носи положителни мисли и отдава енергията си на изблици.

Това е камък с отлични проявления – по един мистичен начин може да помогне в изграждането на самоувереност, както и да донесе успех в избраната професия. Гранатът е известен като камъка на успешния бизнес. Ако бизнесът ви не е толкова добър, колкото би трябвало да бъде (при равни други условия), просто поставете три или повече граната на бюрото си и би следвало да се наблюдава подобрение в атмосферата.

Твърди се, че гранат, поставен под възгавницата, ще предотврати лошите сънища. Също така, Гранат, носен като скъпоценен камък в бижута, спомага за популяризиране на приносителя (или идеите му) в неговите връзки и отношения с околните. Гранатът помага и за облекчаване на депресия; носи постоянство в приятелствата.

Гранатът е камък с предпазваща енергия, който е особено ефективен за защита от зло. Той често се използва в помощ при духовно изцеление. Твърди се, че гранатът лекува кръвта, сърцето и белите дробове.
Тъй като има много видиве гранати, а всеки от тях си има собствен цвят и име, тук ще предствим най-известните от тях:

Алмандин

Най-често се използва в бижутерията – известно е, че увеличава производителността, съдейства за поддържане фокуса при работа/занимание и помага за завършване на нещата. Ако се държи до третото око, чрез този камък може да получите достъп до информация от минали животи. Гранатът спомага за активизиране и отваряне на пътя от първата Базова Чакра до седмата /Коронна/ чакра. Алмандин – гранатът е камък на Скорпион и Дева.

Алмандин – Гранатът е силно възстановяващ силите камък, самият той носи сила и издръжливост, но и помага за утвърждаване на истината и афинитет с висока самооценка. Чрез разкриването на по-висшия ни разум и съпътстващите милосърдие и състрадание, този камък води човек по-близо до себе си.

Той е камъкът, който отваря пътя между базовата и коронната чакра, заземява духовните енергии и ги насочва към физическото тяло, след това стабилизира и „закотвя“ финото тяло във физическото въплъщение.

Андрадит (съдържа Титан и Манган)

Той е динамичен и гъвкав камък стимулира творчеството и привлича към вас това, от което имате най-голяма нужда за развитие във връзките ви. Разтваря всякакви чувства на изолация и отчуждение, и привлича интимни срещи с други хора. Андрадитът подравнява магнитните полета в тялото, почиства и разширява аурата, открива и насърчава психичното зрение.

Демантоид (зелен – дължи се на наличието на Калций и Хром)

Като най-ценен от гранатите демантоидът по дефиниция винаги е зелен, но точните граници се размиват между много светъл жълтеникаво-зелен оливин до почти цвета на смарагд. Често се срещат и кафеникави нюанси. Камъни с по-интензивно зелено оцветяване, обикновено са по-високо ценени, но по-светлите камъни излъчват значително повече блясък (в повечето случаи). За Демантоид-граната се твърди, че дава жизненост и помага като предотвратява страхове, несигурност и чувство на самота.

Топазолит (жълт, среща само на малки кристали)

Този жълт Гранат се смята за закрилник на малките деца, както и на по-слабите, крехки индивиди. Твърди се, че Топазолита може да премахне умствен, емоционален и духовен хаос.

Меланит (черен или тъмно червен, рядък)

За този Гранат се твърди, че засилва устойчивостта и насърчава честността. Той освобождава блокажи на сърдечната чакра и от чакрата на гърлото, чрез което позволява на приносителя си да говори истината. Известно е с това, че помага да се преодолее загубата или липсата на любов, разсейва гнева, завистта, ревността и недоверието. Меланитът подпомага и преминаването към следващ етап в личните отношения, независимо от това, какъв ще е той.

Гросулар или Гросуларит (безцветен в най-чистата си форма)

Полезен камък по време на предизвикателства и съдебни дела, тъй като носи релаксация и „вливане“ в потока. Гросулар-гранатът също вдъхновява услужливостта и сътрудничеството.

Родолит

Розов родолит – гранат (поради наличието на желязо в тях, тези кристали са рядкост; в Мексико, често се нарича „Розолит“ )

Розовият родолит – гранатът подобрява продуктивността, както носи и просперитет в кариерата. Той е топъл, доверчив и искрен камък. Стимулира съзерцанието, интуицията и вдъхновението. Розовият Родолит предпазва Базовата (Полова) чакра и повишава здравословната сексуалност, помага и за преодоляване на фригидност.

Червен родолит – гранат – топъл, доверчив и искрен камък. Червеният Родолит стимулира съзерцанието, интуицията и вдъхновението. Предпазва Базовата (Полова) чакра и повишава здравословната сексуалност, помага и за преодоляване на фригидност, стимулира обмяната на веществата, както помага и при лечение на сърцето, белите дробове и бедрата.

Цаворит (зелен, поради съдържание на хром в кристала)

Както и другите гросулар – гранати, Цаворитът дава спокойствие на възприятието и помага за възприемане на Универсума. Той е добър камък за преодоляване на многобройните предизвикателства в живота. Твърди се, че предлага комфорт, затопля и обгръща сърцето, както и че го укрепва на физическо ниво. Той увеличава потока на енергията във всички меридиани, стимулира бъбречната енергия и имунната система, хипофизната и щитовидната жлеза. Цаворитът може да се използва за облекчаване на лека болка, а понякога и за лечение при проблеми с очите.

Хесонит (оранжево-кафяв – в резултат на включвания от манган и желязо)

За този камък се твърди, че придава самоуважение като премахва чувството за вина и малоценност. Той съпътства търсенето на нови предизвикателства, отваря интуицията и подобрява психическите способности. Често се използва при пътувания извън тялото, като се твърди, че ви пренася до вашата дестинация. Твърди се, че хезонитът регулира производството на хормони, намалява безплодието и импотентността; лекува обонятелната система и отблъскват негативни влияния, които причиняват някои заболявания.

Пироп (кървавочервен – дължи се на наличието на желязо и хром)

Балансира производителността и носи щастие. Твърди се, че дарява жизненост и харизма, насърчава радостта от живота. Вид тъмно-червен Гранат, който обединява в себе си творческите сили и така носи вдъхновение. Този камък спомага за защититата на Основната и Коронната чакра, привеждането им в съответствие с фините тела и така свързва заземителните характеристики на Основната с мъдростта на Коронната чакра. По този начин стабилизира и двете тела.

Спесартин / Спесартит (ярко оранжев в чист вид, иначе от тъмно-оранжев до червен, поради наличие на желязо)

Тези красиви скъпоценни кристали се срещат сравнително често. Често спесартитът или Спесартинът не се щлифоват като скъпоценни камъни; като това вероятно се дължи повече на липсата им на популярност и не толкова на фактът, че е рядко срещан минерал. Най-често се продават в необработен вид, като полирани камъни или мъниста. Спесартит – гранатът има широко приложение в дома: той е отличен кристал за хората, чиято работа е у дома; укрепва щастието и удовлетворението. Този скъпоценен камък вибрира с много висока честота, а тя придава желание да се помага на другите, както и укрепва сърцето. Спесартитът увеличава аналитичните способности и рационалния ум. Смята се, че е и антидепресант, както и че подтиска кошмарите.

Уваровит (ярко зелен – поради съдържанието на хром)

Уваровитът насърчава индивидуалността, но „изхвърля на боклука“ неприятната егоцентричност, която често я придружава. Веднага свързва душата с универсалната ѝ природа, стимулира Сърдечната чакра и повишава духовните връзки. Той е спокоен и доста приятен камък, който помага за уединение в работата, но без изпитване на самота.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Както стана видно Гранатът се среща в многоообразие от цветове, но сега ще говорим само на червения гранат в изцелението.

Червеният гранат е свързан със щитовидната жлеза и далака. Двата органа могат да се прочистват с гранат, когато камъкът се държи над всеки един от тях.

Когато се използва гранат при медитация, той може да спомогне за получаване на информация за минали животи. Гранатът би спомогнал за освобождаването на благоприятни информационни потоци, насочени към търсещият информация. Понякога информацията може да бъде болезнена, но тя ще бъде точно онова, от което съзнанието на търсещият има нужда за неговото духовно изцеление. Гранатът е камък на истината и чистотата, той е символ на любовта и състраданието.

Магически свойства:

Енергия: Излъчва

Елемент: Огън

Сили: Изцеление, Закрила, Сила

Твърди се, че Гранатът притежава не само силата да защити приносителя си от негативни енергии, но и да изпрати тези негативни енергии там, откъдето са дошли. Ако страдате от злонамерени клюки и лъжи по свой адрес, носете Гранат – той ще изпрати обратно негативните вибрации директно към тези, които ги създават. Всеки път, когато чуете или усетите негативните им забележки, поставете Граната между създателите на проблемите и себе си; отразяването им най-вероятно ще мине незабелязано, докато причинителите си изстрадат резултатите.

Зодия:

Асоциации: Марс

Традиционен „Рожден камък“ за месец Януари

Гранатът е камък на Скорпион, Козирог и Овен и символизира конструктивност. Мистиците смятат, че осветява тъмните души и носи надежда за хората. Това може да се каже за всички видове гранат като скъпоценен камък.

Чакра Класификация:

Гранатът се свързва преди всичко с Първа (Базова) чакра, но поради многоообразието си от цветове може да съответства и на други чакри, в зависимост от съответния цвят.

Гранатът е камък, който може да се свърже с енергията кундалини. Той може да регенерира и да преобразува енергия, като в същото време може премахва депресията и помага мислите да се извисят на „по-високо“ ниво.