Нефрит

Нефритът или „Ю“, както го наричат в Китай, наистина е едно и също име, носено от два различни камъка със сходни характеристики. Първият е Жадеит(„Jadeite“, англ.), вторият е Нефрит(„Jade“,англ.), като и двата са си съвсем истински „Нефрити“.

През 1863 г. двата камъка са категоризирани като отделни видове. Нефритът е по-често срещан, но и давата като цяло са твърди, финозърнести скали, подходящи за резба.

Жадеитът, макар и съставен от заключващи се гранулирани кристали пироксен, се среща в широка гама от цветове, като зелено, лилаво, бяло, розово, кафяво, червено, синьо, черно, оранжево и жълто. Най-ценен е под формата на т.нар. „имперски нефрит“ – с дълбок и плътен зелен цвят, като на смарагд, поради съдържанието на хром в кристала. Жадеитът, макар и полиран, често има трапчинки по повърхността.

Нефритът се среща като агрегат на влакнестите кристали амфибол. Този композитен минерал притежава така „заключена“ структура на кристалната си решетка, че го прави по-твърд и от стоманата. Цветовете му могат да варират от тъмно зелен (когато е богат на желязо) до кремав (който е с високо съдържание на магнезий). Нефритът може да бъде хомогенен на цвят, на ивици или на петна.

В китайската традиция, нефритът символизира петте добродетели на човечеството: мъдрост, доброта, справедливост, скромност и храброст. Символите на тези добродетели често били издълбавани в нефрита.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 6.5-7

Моноклинна кристална структура

Жадеитът се среща в метаморфни скали, както и в алувиални скали и камъни. Едни от най-големите находища на Жадеит се намират в Мианмар, която е „захранвала“ Китай с полупрозрачни имперски нефрити в продължение на повече от 200 години.

Нефрит е бил резбован от китайците още от преди 2000 години, въпреки че, тогава несъмнено са го внасяли в сурова форма от Туркестан, а едва по-късно е бил добиван в Мианмар.

Мистични свойства:

Нефритът е скъпоценен камък с дълга история, той е част от азиатската философия в продължение на векове. Той често е наричан „бленуван камък“, заради способността му да помага, като улеснява достъпа до не-физическите, духовни сфери. Това е и защитен камък – действа като бариера срещу негативните енергии.

Това е камък, който може да ви помогне в постигането на вашите цели и мечти, придава находчивост и ви осигурява възможност да видите самостоятелно наложените в миналото ограничения, а също така и умее да проявява идеите ви във физическия свят.

Нефритът се счита за камък на Щастието, камък, носещ мир и хармония между умствените, физическите, емоционалните и духовни аспекти на този живот. Когато всички тези аспекти работят в хармония и баланс, тогава и целите се постигат по-лесно.

За него се твърди, че насърчава смелостта, състраданието, справедливостта, щедростта, смирението, носи богатство и дълголетие, води до по-богат и пълноценен живот.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Нефритът е камък на сърцето и на бъбреците, на нервната и имунната система. Спомага за опазването на органите, които пречистват кръвта, за да бъдат здрави.

Нефритът, във всичките си видове и цветове е много добър защитен камък, особено силно предпазва децата от заболявания.

Нефритът също има и много мощни успокояващи вибрации, които могат да са от полза по различен начин:

Зеленият Нефрит дава спокойствие, хармония и мир, противодейства на депресията, гони злите духове и може да сбъдва мечти, когато те са ярки и точни.

Черният Нефрит е полезен, когато се чувствате застрашен от атака и оцеляването ви е под въпрос – тогава този камък ще ви даде сили да се борите.

Nefrit

Синият Нефрит неутрализира кармични влияния и емоционални проблеми, обвързани с тях, както и ще съдейства при релаксация и медитация.

Кафевият или Сивкав Нефрит успокоява и изсмуква излишната енергия; временно занижава въздействието на много кармични натрупвания. Тези цветове също ще помогнат и при адаптирането към нова среда, както и при справянето с негативни събития у дома.

Лавандуловият Нефрит е известен с това, че помага със свежи идеи и креативност. За него се твърди, че носи психическо осъзнаване на бляновете, както и че ще подпомогне възстановяването от негативна любовна ситуация.

Оранжевият и Розовият Нефрит са полезни за създаването на здравословен скептицизъм.

Червеният Нефрит помага за справянето с чувството на гняв, а и освобождава напрежението.

Белият е изключително успокояващ и може да се използва за заземяване, а също и помага при вземането на решения.

Жълтият Нефрит помага за едно по-добро разбиране на другия пол.

Магически свойства:

Енергия: Поглъща/ Приема

Елемент: Вода

Сили: Любов, Изцеление, Дълголетие, Мъдрост, Защита, Градинарство, Благоденствие, Пари

Нефритът е древен камък за привличане на любов. Оформеният като пеперуда нефрит, в Китай се счита, че привлича любовта. Той също е отличен камък за делови хора и музиканти.

Ако искате да изпитвате по-ярки сънища, поставете парче зелен нефрит под възглавницата си. Ако обаче искате да получите по-добро разбиране на смисъла на тези сънища, добавете парче лавандулов нефрит под възглавницата, заедно със зеления. За привличането на духовен учител по време на сън, златен нефрит под възглавницата ще свърши работа.

Ако ви се иска да обхванете и да се справите по-лесно с повечето житейски изпитания и трудности, носете нефритена гривна с няколко различни цвята нефрит.

Зодия:

Асоциации: Венера

Нефритът е мистичен „Рожден камък“ за месец Март.

Силно се препоръчва за Везни, както и за Риби и Рак. Нефритът символизира подновяване.

Чакра Класификация:

Нефритът е камък от сърцето и като такъв е свързан с четвъртата, сърдечната чакра. Има благоприятен ефект върху всички свързани с нея проблеми, както и върху любовните отношения.