Аметист

Аметистът от древността е ценѐн като украшение и амулет. Най-старото му приложение е било като средство, което предотвратява пиянството. Името на аметиста идва от гръцката дума „amethystos“ – дума, която означава „не-опияняващ“.
Този камък има дълга история и в религиозните практики. В египетската Книга на мъртвите се дават  указания за поставяне на аметист във формата на сърце върху тялото на починалия.

Халдейските Маги (магове и мъдреци) смятали този камък за защитник от злите магии, а също и че носи успех и късмет. За аметиста се счита, че дава и достъп до скрито знание.

Навремето в Китай, части от аметист са били давани на хора, участващи в съдебни дела, тъй като се смятало, че камъкът дава по-положителна перспектива и по този начин водел към благоприятен изход от спора.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7

Тригонална кристална структура

С определението „аметист“ наричаме Кварцовите кристали, които варират по цвят от бледо лилаво до тъмно виолетово. Бледите цветове понякога се наричат „Роз дьо Франс“ и могат да се видят инкрустирани във викториански бижута. Дълбоките цветове са най-ценни, особено богатият лилав цвят, хвърлящ розови искри.

Аметисти се добиват в Бразилия, Уругвай, Боливия и Аржентина, както и в Замбия, Намибия и в някои други африкански държави. Като цяло, аметистите от Южна Америка са по-големи по размери от африканските, но аметистите от Африка има репутация на по-наситени, с по-добър цвят, въпреки малките си  размери. Много тъмни аметисти, също в малки размери, се добиват и в Австралия.

Мистични свойства:

Камък на „Духовността и Удовлетворението“. Аметистът има успокояващ и релаксиращ ефект върху нас, насърчава здравословните навици на съня, когато бива поставен върху тялото или под възглавницата.

Аметистът насърчава проницателността в бизнеса, дарява победа и подпомага на ума в контролирането на отрицателните мисли.

Тъй като камъкът има трансмутационна енергия, тя засилва интензитета при отворяне на порталите и трансформира духовните преживявания, както и предпазва ползвателя си от черна магия. Известен като камък на промяната, аметистът може да доведе до всякакъв вид промяна в живота и съзнанието ни. Той пресича старите емоционални и мисловни процеси и помага за психическото ни развитие чрез един „заземяващ“ подход.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Аметистът е кристал, който е почти задължителен за лечителите. Единичните кристали са много полезни, но друзите са още по-мощни. Толкова мощни, че група от аметисти могат да пречистят други камъни.
Когато се носи, аметистът облекчава мигрената. Главоболие, причинено от нерви се лекува, чрез поставен на мястото аметист или като се постави друза в стаята. Тя се използва и за подпомагане подобряването на концентрацията. Аметистът успокоява психичните разстройства, пречиства кръвта, укрепва имунната система, както и осигурява баланс на всички чакри и ги пречиства.

За хората, които редовно носят колиета от аметист се твърди, че очароват другите с индивидуалност и харизма.

Магически свойства:

Енергия: Приема

Елемент: Вода

Божествата: Бакхус, Дионис, Диана

За аметистът се твърди, че привлича справедливост и защитава срещу крадци и грабители. Той също така предпазва от опасност и насилствена смърт.

Аметистът повишава активността в дясното полукълбо, преминава през илюзиите и помага за развитието на психическите способности. Той укрепва и развива интуицията, вдъхновението, изцелението и „канализирането“, както и възвисяваа мислите и стремежите към едно по-високо духовно ниво.

Съхранявайте малко парче аметист при вашите карти таро или руни, за да запази високо нивото на сила, на тези инструменти за гадаене.

Зодия:

Асоциации: Юпитер, Нептун

Традиционен „Рожден Камък“ за месец февруари.

Камък на Риби, Дева, Водолей и Козирог.

Аметистът носи яснота на съзнанието и подсъзнанието.

Чакра Класификация:

Поставен на седмата(или коронната) чакра по време на медитация, аметистът повишава концентрацията и увеличава увереността в живота.

Аметистът се счита за камък на 7-ма(коронна) чакра. Той има почти същите качества като чистия кварц. Много хора държат аметист при другите си камъни и кристали за  увеличаване тяхната ефективност.

Аметистът е добър и за допир и докосване –   камък, който може да се носи в джоба и да се търка по няколко пъти на ден, за да му се повишава енергията или да се носи на верижка около врата. Помага при безсъние, ако през нощта бъде поставен под възглавницата.