Морганит

Морганитът е известен и под името Розов Изумруд. Официално за пръв път е бил намерен в Калифорния, където е документиран бледорозов на цвят образец, който отначало е взет за турмалин.

Някои от най-добрите Морганити произхождат от Мадагаскар; а в Бразилия се добиват чисто-розови кристали, като някои от тях съдържат едновременно и аквамарин!

Древните гърци, използвали специалните, професионално пречупващи светлината свойства на берила, за да направят първите очила. По времето на Нерон бял берил (Гошенит) е бил открит на остров Елба и се е използвал също за направата на очила.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7.5-8

Шестоъгълна кристална структура

Морганитът получава оцветяването си от примесите на Манган. Розовият, прасковеният или виолетовият берил се наричат Морганит, по името на банкера и ентусиазиран колекционер на скъпоценни камъни Дж.Пиъпойнт Морган. Морганитът обикновено се образува под формата на малки призми, може да проявява и дихроизъм, показвайки или два нюанса на цвета си или пък една оцветена страна и една безцветна.

Мистични свойства:

Морганитът помага при третиране на предразсъдъци и нетърпимост – той ни дава по-гъвкаво отношение към хора и ситуации. Ако сте привлечени от някой, който укорява интересите ви, то използвайте Морганит, за да ви помогне по-лесно да „скъсате“ с тези безполезни чувства.

Свързан с морето, като Аквамарина, Берилът често се носи по време на пътуване по вода като защитен камък от морето и бурите. Странното е, че в древността е бил използван, за да донесе дъжд.

Когато сте загубили нещо, дръжте берил в ръката си и визуализирайте това, което търсите и „замразете“ ума си. Тогава берилът ще позволи вашите повишени психически способности да ви заведат до обекта.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Берилът се смята за отличен камък за облекчаване на заболявания на черния дроб, подуване на лимфните възли и заболявания на очите.

Ако се чувствате мързеливи, дръжте или носете берил и оставете неговите ниски, неструктурирани вибрации да проникнат във вас.

По-специално морганитът действа като афродизиак. Привлича и поддържа Любовта. Той насърчава любовните мисли и действия, създава атмосфера на радост от Живота и копнеж по Любовта, успокоява стресираните от живота личности и е от полза за нервната система.

Обогатява с Кислород клетките и ги реорганизира. За Морганита се споменава, че помага при лечение на туберкулоза, астма, емфизем, проблеми със сърцето, световъртеж, импотентност и белодробни блокажи.

Morganit

Магически свойства:

Енергия: Поглъща

Елемент: Вода

Сили: Психически, Изцеление, Любов, Енергия, Анти-клюки

Божествата: Посейдон, Нептун, Тиамат, Мара

Ако се опитвате да се откъснете от връзка, която не ви действа благоприятно, то носете Морганит докато почувствате, че си възвръщате контрола над емоциите си. За същата цел Морганитът може да се използва и в ритуали със запалена свещ. Този камък ще ви помогне да разпознаете и да избягвате тесногръдото мислене и егоизма, които блокират всеки духовен напредък.

Зодия:

Асоциации: Венера и Луната

Не е традиционен „Рожден Камък“ за определен месец.

Камък на Скорпион. Ако сънуваш Морганит – това се отнася до привличане на нещо нездравословно или нещо, което може да доведе до неприятности.

Чакра Класификация:

Берилът е чудесен за отваряне на всички чакри. Той укрепва магнетизма на ползвателя си и му/ѝ придава сексапил и чар. Розовият берил е особено полезен за 4-та, Сърдечната Чакра.