Перла

Перлите са символ на чистота, невинност и вяра, те засилват личната почтеност и помагат за изчистване на ума, така че той да стане светъл проводник на мъдрост и духовни напътствия. Някога перлите са били смятани за сълзите на боговете.

На перлената огърлица, носена преди четири хиляди години от Персийската царица Ахменида, можем да се възхищаваме и днес. Перлените бижута на Савската царица са станали легендарни. Твърди се, че Клеопатра сервирала вино със земни перли в чест на по-важните си гости. В Библията (Йов 28:18) се казва: „Цената на мъдростта е по-висока от тази на перлите“. И за Луцифер се разказва, че си е изпочупил зъбите поради ненаситния си глад за перли. Перлите са част от морското животинско царство, но се считат и за скъпоценни камъни.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 3

Орторомбична кристална структура

Перлите се образуват в семейството на черупчестите, особено стриди и миди – като естествена защита срещу дразнители, в случая – песъчинките. Мидите отделят слоеве арагонит, известен като седеф, около дразнителя и постепенно – слой върху слой се изгражда и оформя плътната перла. Светлоотразителната способност на тези припокриващи се слоеве е това, което „излъчва“ нейния неравномерен, преливащ от цветове блясък, познат и като „Ориент на перлата“. При добре култивираните перли се въвежда по изкуствен път мъничък дразнител, който да стимулира образуването на слоевете, докато при масовото култивиране в перлата се поставя малко топче или камъче като дразнител.

Преди време перлите имали важно финансово значение, сравними били с цената на недвижимите имоти, тъй като хиляди миди трябвало да бъдат претърсвани, само за да се намери една перла. Истинските перли са редки, защото се създават само по случайност.

Днес най-много култивирани перли се произвеждат в Япония. В по-топлите води на Тихия океан, големи стриди образуват Южно-морските култивирани перли и таитянските черни култивирани перли, които са и с по-голям размер от първите. Сладководните перли пък се култивират в сладководни миди, най-вече в Китай и в Индия.

Качеството на перлата се преценява по нейния Ориент, блясък, отразяващи свойства и повърхност. Изящните перли нямат никакви недостатъци по повърхноста или петна в седефа си. Други фактори, които влияят върху стойността са формата, размера и цвета.

Култивираните и естествените перли могат да бъдат разграничени от имитацията на перла чрез един много прост тест. Вземете перлата и я разтъркайте (внимателно) между зъбите си. Култивираните и естествените морски перли ще се почувстват леко грапави, като фина шкурка, поради структурата на естествения седеф. Имитацията ще се усеща гладка като стъкло, защото повърхността е излята или нарисувана върху гладко топче.

Перлите съдържат около 2% вода и не трябва да се съхраняват на много топло място, тъй като могат да изсъхнат и да развият малки пукнатини.

Мистични свойства:

Луната и Водата поддържат тези „скъпоценни камъни“, засилващи искреността, лоялността и истината. Те даряват с успокояващо и заземяващо отражение ползвателя си и го настройват към приливите и отливите на живота. Говори се, че носят чистота, насърчават вярата и любовта и осигуряват лична неприкосновеност. Благодарение на това, че е воден и лунен елемент, перлата доста добре балансира емоциите, особено тези на водните знаци.

Перлите помагат за връзка с Богинята, Върховната Женска Енергия. Нейната енергиина природа е да поглъща енергия и поради това перлата трябва да се използва с повишено внимание. Ако сте се чувствали прекалено негативно по някаква причина, докато сте носили перлите си, то имайте предвид, че те са „абсорбирали“ тази негативна енергия и следващия път, когато ги носите отново те ще ви я предадат обратно.

Поради това, че перлата е създадена от слоеве от вещество, произведено, за да се противодейства на дразнение , тя е доста „хранителна“. Ако се използва правилно, перлата може да намали стреса и резултат на това да третира болести като хипертония, главоболие и умора.

Можете да използвате пералта си с други скъпоценни камъни – диаманти, за да я подсилите и за да се пречиства или изумруди, за да разпръскват отрицателната енергия. Почиствайте я по-често чрез измивайте, за да и давате възможност да се презарежда.

Pearl

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Твърди се, че ако дълго време редовно се приема перлена вода, тя ще стабилизира производството на хормони в тялото.

Хроничното главоболие и мигрената могат да бъдат облекчени или напълно излекувани, ако се носи перлена огърлица директно върху кожата.

Перлите също могат да помогнат и за облекчаване на алергии. Счита се, че помогат и при лечението на стомашни болки, настинки, бронхит и белодробни инфекции.

Магически свойства:

Енергия: Поглъща

Елемент: Вода, Акаша

Божествата: Изида, Афродита, Фрея, Венера, Лакшми, Дияна, Нептун, Посейдон, и всички океански божества, макар по-специално да се свързва с морските богини и нимфите; също се асоциира и с небесните богини.

Асоцииран Камък: Рубин

Асоцииран Метал: Сребро

Сили: Любов, Пари, Закрила, Късмет

Перлите, както и кехлибара, фосилите, седефа и другите вещества, получени от преди това живи същества, са високо ценени и използвани в магията. Някои смятат, че тъй като стридата умира при изваждането на перлата, то налице е тежък кармичен дълг за тези, които се занимават с трафика перли, както и тези, които ги носят и използват. Изборът е ваш  –  вие ще разберете интуитивно дали можете да ги използвате или не.

Перлите са тясно свързани с Луната и то толкова, че някои ги носят или използват само през нощта – времето на Луната.

Зодия:

Асоциации: Луната

Съвременен „Рожден камък“ за месец Юни.

Перлите се свързват и с Рак. Черните перли са свързани с Козирог.

Белите перли се управляват от Луната и Риби, а черните перли се управляват от Сатурн и Козирог.

Чакра Класификация:

Перлата балансира и лекува всички чакри. Перлата помага в търсенето на по-висша мъдрост и истина. Тя ще поеме негативната енергия от всеки, който я носи. Помага на човек, да види и да се справи с истината за себе си.

Използва се специално за трета чакра – слънчевия сплит.

Помага за храносмилането, укрепва стомаха, засилва имунитета и противодейства на емоционалния стрес.