Топаз

Носете топаз, ако искате да бъдете проницателни. Легендата разказва, че той разсейва всички очарователни впечатления, както и че помага за подобряване на зрението!

Древните гърци вярвали, че Топазът има способността да увеличава силата на своя приносител и да го прави невидим по време на извънредни ситуации. За Топаза се твърди, че може да променя цвета си в присъствието на отровена храна или напитка. Неговите мистични и лечебни сили отслабват с намаляването на Луната.

Може би най-известният топаз е гигантския Браганса (1640 карата), инкрустиран през 17 век в португалската корона. Тогава е бил считан за най-големия диамант, намиран някога, но по-късно се оказало, че всъщност е безцветен топаз.

Топазът е доста твърд камък, но пък може да се разцепи с един удар –  черта, характерна и за диаманта. В резултат на това следва да бъде предпазван от силни удари.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 8

Орторомбична кристална структура

Името Топаз идва от санскрит и означава Огън. Египтяните твърдели, че топазът е оцветен със златния блясък на бога на слънцето Ра. Това го правело много мощен амулет за защита на вярващите. Римляните свързвали Топаза с Юпитер, който също е бог на слънцето.

Този камък се среща в най-различни цветове, но златисто-жълтият и розовият топаз са най-ценни към момента. Синият и зеленият Топаз също са доста популярни в нашето съвремие. Физически розовите камъни са рядкост, в повечето случаи са просто термично обработени жълти топази. Безцветните топази се облъчват с радиация и преминават през термична обработка, като по този начин засияват в синьо. Някои от тях са почти неразличими от аквамарина, когато се разглеждат с невъоръжено око.

Кафяв, жълт, оранжев, шери, червен и розов топаз са открити в Бразилия и Шри Ланка. Розов топаз е открит и в Пакистан, и в Русия.

Безцветният топаз, който се обработва, за да стане син се намира в Бразилия, Шри Ланка, Нигерия и Китай.

Някои от цветовете на Топаза са:

Мистик / Императорски / Лондонско Син / Розов / Зелен / Виолетов / Бял / Жълт / Шери

Мистични свойства:

Топазът подобрява духовния потенциал. Легендата разказва, че той се използва за увеличаване на интелигентността и креативността, дава мъдрост, която от своя страна ще доведе до богатство. Камъкът на „истинската любов и успех във всички начинания“, може да се използва за насърчаване на разбирането, състраданието, добротата и съпричастността. Той отваря сърцата на онези, които са ги затворили, като в същото време защитава от твърде силни сърдечни болки.

Син топаз – неговите хладни, успокояващи вибрации помагат за балансиране на емоциите, дават креативност, себеизразяване и психическо възприятие.

Чистият топаз може да отвори канал за комуникация с нечовешки видове.

Жълтият / Златен топаз, управляван от Слънцето, носи изобилие, насърчава практичността, както и доброто планиране.

Зеленият топаз предпазва от натрупването на карма чрез избягване на тежките мисли за отмъщение.

Топазът с цвят шери е полезен за студентите и учените, тъй като ги насърчава да търсят и запазват знанието. Той стимулира Висшия разум и зарежда аурата с голяма осведоменост.

Кафяв или червено-кафяв топаз стимулира добрия вкус и изтънчеността, както и подпомага преодоляването на съмнения, особено самомнителни такива. Този камък е добър за тези, които са по-склонни да не се доверяват на Вселената като цяло.

Розов топаз – насърчава почтеност, честност и откритост.

Бял / Прозрачен топаз – стимулира ума към по-добър интелектуален фокус; има почти същия ефект като кехлибара, но не е толкова мощен.

Topaz

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Топазът е мощен камък, също като кварца. Той е балансиращ и успокояващ камък, който уравновесява емоциите, разтоварва напрежението и може да донесе радост.

Топазът стимулира обмяната на веществата, разпадането им до готов за усвояване вид. Според древните традиции, той ще намали притока на кръв и така ще насърчи релаксацията и облекчаването на напрежението.

Физически, топазът помага при подагра, заболявания на кръвта, кръвоизливи, лош апетит, регенерацията на тъканите, туберкулоза, стареенето (обръща го), ендокринната система….

Синият топаз насърчава художественото вдъхновение, укрепва щитовидната жлеза и повишава метаболизма. Известно е, че често се използва за загуба на тегло.

Жълтият топаз неутрализира лошото настроение и раздразнителността, причинени от липсата на сън и така успокоява. Този цвят топаз също може да се използва за детоксикация на организма, както и да помогне при регенерацията на тъканите. Поставя се и върху телата на тези, които се придвижват към следващото царство, за да ги подпомогне да осъществят един мирен и спокоен преход.

Магически свойства:

Енергия: Излъчва

Елемент: Слънце

Божества: Ра

Сили: защита, изцеление, загуба на тегло, пари, любов
Топазът е още един вид камък, който се използва за защитни цели. Счита се за особено ефективен срещу завист, интриги, болест, нараняване, внезаптна смърт, магии и черна магия, както и лудост.

Топазът е по-силен, когато е носен върху злато и то на лявата ръката.

Той освобождава от депресия, гняв, страх, алчност, налудничави и всякакви смущаващи емоции.

Поставен в дома, той има „чар“ срещу пожар и аварии.

Когато се поставя под възглавницата или се носи по време на сън, той отблъсква кошмарите и предотвратява ходенето насън.

Зодия:
Асоциации: Юпитер

Съвременен „Рожден камък“ за месец Ноември /жълт/ и Декември /син/. В древността, за много култури е камък на месец Ноември.

Камък на Стрелец. Сънуването на топаз прогнозира защита и движение във вашите дела.

Чакра класификация:

Златният топаз е ефективен при 2-ра / Сакрална / Пъпна чакра, докато белият топаз работи добре върху всички чакри, а синият – върху 5-та / Гърлена чакра.