Сапфир

Сапфирът е вторият по твърдост кристал, който Майката Земя ни е дала. Втори само след диаманта. Много от големите находища на сапфири са буквално останки от метаморфни или магмени жили гранит и мрамор, отнесени надалеч в поточните легла и планинските долини. Сапфирът е по-здрав от гранита и мрамора, оцелява при тежки атмосферни влияния и поради това големи количества от този камък са просто насъбрани от минните чакъли в Бирма, Тайланд, Австралия, Северна Америка, Бразилия, Кашмир и Африка.

Рядката му красота и сила правят сапфира доста популярен като талисман сред аристокрацията. Средновековен историк пише, че царете носели този кристал, за да ги предпази от вреда, както и за предотвратяване на ревност в техния двор. Aко сапфир се носи при подписването на договор се е смятало, че ще осигури истинско помирение и ще предотврати по-нататъшни кръвопролития. Също така се твърди, че ако отровна змия се остави в съд със сапфир, то тя със сигурност ще умре….., счита се, че скъпоценният камък предпазва от отрова.

Налице е и един древен персийски мит, който разказва за гигантски син сапфир, върху който почива Майката Земя и че небето е отражение на този великански син кристал. Видно е, че сапфирът, като своя близнак – рубина, е затвърдил мястото си в историята, стои върху короните на кралете и е прославен в безброй легенди.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос:  9 с тригонална кристална структура.

Всичкият скъпоценен Корунд (кристалните форми на този минерал), който не е червен (рубин) се нарича Сапфир, въпреки че името му се свързва най-често със синия цвят.

Има доста елементи, чието присъствие в корунда определя многообразието на цветове на тези скъпоценни камъни. Корундът е вид кристал на алуминиевия оксид, в който присъстват включвания от разнообразни минерали. Хромът ще го превърне в червен кристал, класифициращ се като Рубин. Ценното синьо идва от титан и желязо, само желязото придава жълт цвят, често пъти наричан и Ориенталски Топаз. Титан и желязо, комбинирани, могат да доведат и до зелено оцветяване, докато трите елемента заедно (хром, титан и желязо) създават лилав кристал. Редки и популярни са Падпараджа сапфирите (цвят лотос) – розово-оранжевите нюанси се получават от присъствието на хром и желязо. Белият сапфир е напълно прозрачен, без никакви включвания.

Мистични свойства:

Исторически сапфирът-звезда се е използвал като защита от уроки. В Европа той е бил използван, за да отразява опасните и зли магии обратно към изпращача. Маговете са били известни с използването на този скъпоценен камък, както за увеличаване, така и за по-точното насочване на своите магически сили. Алхимиците отдавна свързват сапфира с елемента Въздух, а в Индия се смята, че това е камъкът на Сатурн и че е портал към Небесните Царства.
Сапфирът може да се използва за получаване на „небесни“ съобщения и да ви помогне за изясняване на това какво точно означава за вас информацията, която сте получили.

Този скъпоценен камък, използван по време на медитация може да ви помогне да разкриете вашия скрит потенциал, да проясни визията на житейската ви мисия, да ви помогне да разчистите душевния си път, така че да можете да започнете своето пътешествие.

Сапфирът може да ви помогне, ако се сработите с него, за да постигнете материалните си мечти и желания, както и да задържите имота си, след като веднъж вече сте го придобили. Този камък ще бъде от помощ и при поддържане на балансирана перспектива, което ви позволява по-добре да организирате вашия мисловен процес, гарантирайки траен успех при развитието на материалното благосъстояние.

Той също така ще насърчава честната игра и лоялността между партньорите и служителите, както и ще предизвика правилните заключения при потенциално несправедливи ситуации, разбира се, ако вие сте в правото си.

Жълтият сапфир е прекрасен и нежен, използва се за работа над травматични остатъци от детството. Той осигурява златен щит по време на лечебния процес и дава възможност за безопасно изразяване на думите, необходими за освобождаване на болката.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Сапфирът е най-ефективният лечебен камък за нервната система. Счита се, че регулира функцията на щитовидната жлеза и затова е доста полезен като средство при справяне с липсата на апетит и невротични сърдечни проблеми.

В Далечния Изток той е бил използван като защита срещу чумата. На психологическо ниво, той дава на пациента фокус и внушава „намерението да оздравееш“, което от своя страна подпомага изцелението на всички нива на тялото.

Този скъпоценен камък може да помогне за укрепването на стените на кръвоносните съдове и да се спре кървенето от носа. Зелените и сини кристали са особено полезни при лечение чрез енергии. Зеленият Сапфир притежава силна възстановителна енергия, която идва от връзката му с Майката Земя.

Оранжевият Сапфир е един от най-ценните. Наричат този цвят „Падпараджа“, което означава „Сутрешна заря“ и идва от оцветяването на цветчетата на определен вид лотос. Помага при астма и респираторни заболявания.

Sapphire

Магически свойства:

Енергия: рецептивна

Елемент: Вода

Божества: Аполон

Сили: психически сили, любов, медитация, мир, защита от магия, изцеление, власт, пари

Гърците идентифицирали сапфира с Аполон и считали, че този камък трябва да се носи при консултация с оракули, като този в Делфи.

Ако се занимавате с визуализиране или „ченълинг“, сапфирът ще ви помогне за по-доброто разбиране на това, което ви се е разкрило, както и в „превеждането“ на тези съобщения по начин, който ще бъде най-полезен за приемащия. Лечителите могат да използват зелен или жълт сапфир по подобен начин – за насочване и фокусиране на входящата енергия, за постигне на най-добри резултати за пациента.

Сапфирът трябва да се „разрежда“ и в същото време да се „презарежда“ в морска сол и ако изобщо е възможно да се избягва излагането му на слънчева светлина.

Зодия:

Асоциации: луната

Традиционен „Рожден камък“ за месец Септември.

Синият сапфир се свързва с Риби, светлосиният – с Телец, жълтият – с Близнаци, а сапфирът-звезда –  с Везни.

Чакра Класификация:

Сапфирът е най-ефективен на челото, работи с 6-та чакра или Третото око, за разширяване на психическата осъзнатост. Син, лилав и бял сапфир – всички те са отлични за активиране на седмата или коронна чакра и прочистване на пътя за Кундалини, за да се движи свободно през всички чакри.

Бял – активира седмата или коронна чакра, отпушва скрития потенциал и ви помага да проясните визията за житейската ви мисия – това го прави отличен мощен личен камък.

Син – прекрасен инструмент за медитация, отваря шеста чакра и помага в превода на смисъла на получените съобщения, също така помага на петата (или гърлена) чакра, предава информацията на другите.

Оранжев (Падпараджа) – отваря третата чакра (или слънчевия сплит), помага на лечителите, свързан с „Бога Слънце“

Жълт – друг добър лечителски кристал, също така полезен за лекуване на травми от детството или подпомагане на деца през трудни за тях заболявания.

Зелен – тези кристали имат силни възстановителни енергийни сили, ще активира и балансира 4-та (или сърдечната) чакра, а също действа добре като ни изпълва с благодатни енергии.

Лилав – ако ползвате „канал“ или имате работа с гадателски изкуства, лилавият сапфир може да помогне за изчистване на пътя, така че да получавате съобщения с по-голяма яснота, повдига духовното осъзнаване и стимулира Кундалини чрез медитация.