Ларимар

Ларимарът е нежен и мил, обагрен в цветовете, характерни за Карибско море, но се среща само на едно място в цял свят. Официално открит от Мигел Мендес през 1974 г., който го е нарекъл за пръв път с името Ларимар …. Лари (на дъщеря си Лариса) и Мар (от испанската дума за море), тъй като точно наподобявал цветовете на морето, в близост до което бил открит.

Ларимарът е доста рядка форма на минерала Пектолит, но често се бърка с полупрозрачните сини тюркоази или със синеещ нефрит. Ларимарът отразява сините и синьо-зелените нюанси на красивите води, които обграждат острова, от който произхожда този минерал. Кристалът вибрира с уникална комбинация от сини, тюркоазени, зелени, бели и други цветове, които предизвикват възхищението на много хора. Той е отражение на различните цветове на океана – от тъмните до светлите нюанси на синьото, нефритеното зелено, които често биват „поръсени“ с белите или сиви цветове на облаците в небето, а може и да са изпъстрени и с червени дендрити … просто разкошен……

Научни свойства:

Твърдост по скалата на Моос: 7

Моноклинна кристална структура

Научно Ларимарът е напълно уникален по своя минерален и химичен състав камък. Медта (както при тюркоаза) е причината за цветовете, но това е и единствената връзка на Ларимара с известния ни още от древността Тюркоаз.

Ларимарът за пръв път е открит през 1916 г. в Барахона, югозападно от Доминиканската република. Тогава е открит от испански свещеник Мигел Доминго Фуертес Лорен, който докладвал откритието си на архиепископ Ноел в Санто Доминго, но уви, тогава не са предприети никакви по-нататъшни действия и камъкът не добива популярност.

Така до споменатата 1974 година, когато американски доброволец от Корпуса на Мира Норман Рилинг и доминиканеца Мигел Мендес, преоткриват камъка по плажовете на Барахона, в близост до наносните слоеве на реката Бахоруко.

Тогава камъкът се анализира от група геолози в Института Смитсониън в САЩ и всички те се съгласяват, че Ларимарът има вулканичен произход и принадлежи към групата на Пектолита, с уговорката, разбира се, че това е единственият син пектолит намерен до този момент.

Най-голямо количество от този камък се добива в един открит рудник, където миньорите използват само мотика, лопата и чук, за да откъртват парчета обветрен базалт в търсене на този фантастичен пектолит. В момента се полагат усилия от страна на правителството на Доминиканската Република да модернизира системата за добив. Неизвестно е и наличното общо количество Ларимар, което прави доставките му в дългосрочен план изключително несигурни.

Мистични свойства:

Ларимарът е известен като „Камъкът на Атлантида“ – силно духовен камък с изключителни лечебни свойства. Енергията на Ларимара ни позволява да видим събитията от различна гледна точка, спрямо тази, която вече сме си оформили. Омекотява, просветлява и лекува физически, емоционално, ментално и духовно.

Този нежен, мек, небесно-син „лечител“ от Карибите ни носи спокойствието на морето и въздуха, за да умиротвори сърцето и ума ни. Утешава ни и ни ободрява от болката, страха, депресията, житейската мъка, от емоциите, свързани с промяна или травма по един невероятен начин.

Ларимарът ни помага да придобием себеизразяване, търпение, приемане на нещата и хората, простота и творчество.

Освен това Ларимарът има и защитни функции: предпазва ни от негативни и зли сили и влияния, защитава вътрешният ни глас, а на физическо ниво ни пази от фоновата радиация, както и предпазва мускулатурата ни от спазми.

Larimar

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Ларимарът охлажда и „изтегля“ огъня от тялото, за да намали топлината и дискомфорта при слънчево изгаряне. Особено полезен е в съзидателния процес на творчеството, приятно „повдига“ сърцето и облекчава стреса.

Ларимарът носи Мир и Яснота, както и Изцеление, излъчва енергията на Любовта и се препоръчва за тези, които са стресирани. Лекува емоционалното ни тяло. Премахва и негативни кармични енергии.

Магически свойства:

Енергия: Не са отбелязани

Елемент: Вода

Сили: Изцеление, Любов, Духовни Сили

Този камък носи мир, спокойствие, просвещение и бистрота на ума. Стимулира иновативната мисъл и творческите стремежи. Насърчава комуникацията и себеизразяването. Води до вътрешен мир, ведрина и „безоблачност“. Дава Любов и Лична Сила на своя приносител.

Изпълва ни с енергията на спокойното море и ясното небе, като така ни води към нови начини на мислене, перспективи и мисловни модели. Насърчава комуникацията между приятели и общението на влюбените.
Ларимарът хармонизира нашето тяло с нашата душа и усилва вътрешния ни глас, така че да го чуваме по ясно.

Зодия:

Асоциации: Нептун

Не е традиционен „Рожден камък“ за определен месец

Камък на Риби

Чакра Класификация:

Ларимарът стимулира Четвърта – Сърдечната Чакра, Пета – Гърлената, Шеста – Третото око и Седма или Коронната Чакра. Улеснява вътрешната (вродената) ни Мъдрост, както и външната проява на тази мъдрост.