Турмалин

В древността се е смятало, че този камък блести поради огромното количество собствена енергия. Смята се също, че този камък може да носи и електростатичен заряд, когато бъде натрит във вълнена дреха.

Има една стара египетска легенда, която разказва как турмалинът, когато правел своето дълго пътешествие от сърцето на земята към слънцето, пътувал по протежение на дъгата и затова събирал всички  ѝ цветове.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос:  7.5

Тригонална кристална структура

Членовете на семейство Турмалини са минерали, имащи една и съща кристална структура, но в разнообразие от цветове и всеки със собствено име.

Червените или розови турмалини се наричат Рубелити и са най-високо ценени.

Тъмно-синият турмалин се нарича Индиголит, често се обработва термично, за да се изсветли цвета му – така камъкът се счита за по-привлекателен.

Кафевите или тъмно оцветени турмалини се наричат Дравит и често минават през топлинна обработка за подобряване на цвета.

Безцветният турмалин се нарича Ахроит – особено рядък, но може да се получи и чрез топлинна обработка на розови турмалини.

Динен турмалин – розов в центъра, но със зелена периферия или обратното.

Черният турмалин се среща често и се нарича Шерл.

Жълтият турмалин или жълто-зеленият такъв просто се упоменава по цвета си.

Зеленият турмалин се нарича Верделит. Зелената разновидност на този камък навремето често се е бъркала с изумруд.

Мистични свойства:

За всички турмалини се твърди, че подобряват разбирателството, увеличават самочувствието и разширят действието на психичните енергии. Счита се, че неутрализира негативните енергии, разсейва страха и скръбта, помага в концентрацията и комуникацията.

Турмалините се използват, за да се отпусне тялото, както и ума и по този начин се подпомага лечението на инфекциозни заболявания, безпокойство, отравяне на кръвта, артрит и сърдечни заболявания.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Изобщо за турмалините се говори, че увеличават гъвкавостта, обективността, състраданието, носят радост, спокойствие, равновесие, положителна трансформация, изцеление, сила, толерантност и разбирателство. Смята се за отличен камък за „ченълинг“, т.е. за комуникация с висшите сили.

Човек би могъл да гледа на турмалините малко като на батерии за електромагнитната ни система. Заредете се за една нощ, като държите тези камъни в ръцете си по време на сън или като ги поставите под възглавницата си (или на нощното шкафче до вас).

Зеленият турмалин регулира кръвното налягане и може да укрепи сърцето и нервната система. Стимулира храносмилането и укрепва имунната система.

Черният турмалин защитава от висока радиация и има положителен ефект върху опорно-двигателната система на организма, като същевременно укрепва мускулатурата.

Синият турмалин се счита за ефикасен в борбата със задържане на вода, насърчава детоксикацията на цялото тяло, укрепва имунната система, както и че регулира енергиите в гърлото и предотвратява бронхиални инфекции.

Диненият турмалин облекчава болката, предпазва нервните клетки и укрепва имунната система.

Tourmaline

Магически свойства:

Енергия: Разни (вж. по-долу)

Елемент: Разни (вж. по-долу)

Сили: Любов, Приятелство, Пари, Бизнес, Здраве, Мир, Енергия, Смелост и Астрална проекция.

Всеки цвят камък притежава свои собствени магически свойства, а някои турмалинови кристали притежават два или три нюанса, така че четете внимателно….

Розов (енергия: поглъща, елемент: Вода) този камък носи любов и приятелство – да се носи за насърчаване на съчувствието към другите.

Червен (енергия: излъчва, елемент: Огън) носи се, за да даде повече енергия на тялото, насърчава смелостта и укрепва волята, може да се използва и в ритуали за защита.

Зелен (енергия: поглъща, елемент: Земя) Използвайте този камък, за да ви донесе пари и успех в бизнеса, той също носи и стимулира творчеството.

Син (енергия: поглъща, елемент: Вода) този камък носи мир, спокоен сън и гони стреса.

Черен (енергия: поглъща, елемент: Земя) този нюанс се използва за заземяване, за връзка със Земята, а също и да представлява елемента Земя в магиите, свързани със Земята. Той е защитен камък и поглъща негативността, когато е бил зареден за тази цел чрез визуализация.

Динен (енергия: излъчва и поглъща, елемент: Огън и Вода) този скъпоценен камък се носи за балансиране на мъжките и женските енергии в тялото на човек, той е и камък на любовта и работи най-добре за тази цел, когато се използват от балансиран вече човек.

Зодия:

Асоциации: Сатурн, Венера и Марс

Не е традиционен „Рожден камък“ за определен месец.

Камъкът на Близнаци, турмалинът понякога се открива под формата на пръчици, които са високо ценени заради тяхното свойство да усилват лечебните енергии.

Някои считат този камък за подходящ и за Везни, а да сънуваш турмалин означава, че трябва да бъдеш бдителен за неочаквани и потенциални опасности.

Чакра Класификация:

Зеленият, розовият, червеният и диненият турмалин работят с 4-та, сърдечната чакра; черният – с първа, Базова Чакра, а синият – с 5-та, гърлена чакра.

Другите цветове турмалини се свързват с цвета на чакрата, според оцветяването си.