Ахат

Ахатът, който също е вид Халцедон, е известен под много форми. Няма друг скъпоценен камък, който да е с по-креативни цветове и природни шарки от ахата – халцедоновият кварц, който вае в концентрични слоеве и в голямо разнообразие цветове и форми. Всеки отделен ахат се образува чрез изпълване на кухина в приемащата скала. В резултат на това, ахатът често се открива под формата на кръгъл възел, с концентрични слоеве – като пръстените на дърво. Слоевете понякога напомнят на очи, понякога на миди или дори на пейзаж с дендритни дървета.

В древни времена ахатът е бил високо ценен като талисман или амулет, а се твърди също така, че утолявал жаждата и предпазвал от треска. И има легенди, които ни нашепват, че персийските магове са използвали ахата, за да отклоняват бури.

А известната колекция от три хиляди купички ахат, събрани от Митрадат, цар на Понт, показва ентусиазма, с който ахатът е бил почитан в миналото. Купичките с ахат също били популярни през времето на Византийската империя. Събраните в чаши ахати станали нещо обикновено сред европейските кралски дворове по време на Възраждането и много музеи в Европа, включително Лувъра, имат невероятни експонати от това време.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7

Тригонална кристална структура

Ахатите се срещат в нодуларни маси в скалите – като вулканичната лава. Когато се разцепят, те често се показват в невероятно разнообразие от цветове и обособени ивици, които отличават ахата от другите форми на халцедона.

Добива на ахат в долината на река Нахе в Германия, който е документирани още през 1497, е в основата на обособяването на град Идар-Оберщайн като центъра за шлифоване на Германия. Първоначално, реката се използвала за захранване на абразивните дискове. Но когато находището на ахат  се изчерпало през деветнадесети век, шлифовчиците от Идар започнали да развиват бразилските находища на ахат, което пък предизвикало открития на богати находища в Бразилия на аметист, цитрин, турмалин, топаз и други скъпоценни камъни.

Въпреки малкия си мащаб, град Идар-Оберщайн все още е известен с най-добрите резбовани ахати в света. Днес Идар внася огромна гама от други материали – скъпоценности от цял свят.

Мистични свойства:

Твърди се, че Ахатът подобрява възприемчивостта, стимулира аналитичния капацитет и осигурява баланс между физически, емоционални, интелектуални и духовни състояния. Ахатът, също така се твърди, че облекчава атмосферата при  военни действия и насърчава добрата воля.

Ахатът се счита, че помага за различаването на истината, за приемането на обстоятелствата, както и че е мощен емоционален лечител. Легендите разказват, че Ахата подобрява паметта и концентрацията, повишава издръжливостта и насърчава честността.

Смята се, че Ахатът предотвратява безсъние и гарантира приятни сънища, повишава личната смелост и защитава от опасности. Ахатът осигурява успокояващо влияние, подобрява възприятието, концентрацията и помага да се развият и да се увеличат аналитичните способности.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Ахатът е сред най-старите използвани от човека минерали. В древността се е считал за лечебен камък и такъв, който носи късмет. Като цяло Ахатът дава възможност на притежателя си да различава истинските си приятели от притворените такива. За Ахата се твърди, че помага да се избягват бури и светкавици, защитава децата от опасност, особено от предотвратяване на падане,както и за постигане на благополучие.

Ахат помага при лечение на нарушения на панкреаса и подобрява кръвообращението. Той е също така балансиращ и почистващ камък, който спомага за преодоляване на бездната между главата и сърцето. Различните видове и цветове на Ахата имат допълнителни свойства. Вижте по-долу.

Магически свойства:

Енергия: Разни, виж по-долу ..

Елемент: Разни, виж по-долу ..

Сили: сила, смелост, дълголетие, градинарство, любов, изцеление и защита

Многобройните видове ахат – трудно различими по цвят или шарка, притежават различни магически свойства. Въпреки, че всеки вид ахат може да се ползва за горепосочените цели, тези камъни имат и свои собствени магически свойства. Списък на някои от най-известните ахати и техните магически свойства са:

Ивичест Ахат (енергия: излъчва, елемент: огън) – за защита и възстановяване на телесната енергия и облекчаване при стресови ситуации.

Черен Ахат (енергия: излъчва, елемент: огън) – предпазващ камък, носи се за смелост и за успех при конкурси.

Черно-бял Ахат (енергия: излъчва, елемент: огън) – носи се като амулет – този ахат предпазва от ментални опасности.

Син дантелен Ахат (енергия: поглъща, елемент: вода) – този камък носи мир и щастие. Дръжте го в ръката си, за да извлече стреса от цялото тяло.

Кафяв Ахат (енергия: излъчва, елемент: огън) – много отдавна е бил носен при воини – за победа в битката, а днес се използва предимно за успех във всяко начинание. Ценени са в Италия и Персия като защита срещу уроки. Също е и талисман за богатство.

Кремаво-Жълт Ахат (енергия: поглъща, елемент: Слънце) – помага за облекчаване на настроение, когато се използва с подходящи наричания.

Жълт/Горчица/ Ахат (енергия: поглъща, елемент: Слънце) – използва се при контакт с творческата страна на ума и създаване на изобретателско настроение.

Зелен Ахат (енергия: поглъща, елемент: Земя) – този ахат обикновено се носи за подобряване на здравето на очите.

Мъхов Ахат (енергия: поглъща, елемент: Земя) – поради любопитната си шарка, този камък е особено подходящ за талисман на градинарите. Носи се за облекчаване на схванат врат, за да придава енергия, там където се е изчерпала, както и за лечебни цели. Тя се използва и при ритуали за богатство, щастие и дълголетие. Този камък се носи, когато искаме да направим някого свой нов приятел, както и за откриване на „съкровище“.

Червен Ахат (енергия: излъчва, елемент: огън) – познат от мнозина като „Кървав Ахат“ този камък е бил носен в древен Рим с цел предпазване от ухапвания на насекоми, както и за лекуване на кръвта, и за насърчаване на спокойствието и мира. Твърди се още, че прогонва паяците.

Сив Ахат с бели ивици (енергия: поглъща, елемент: вода) – често се използва при интелектуални занимания.

Начупен/Брекчиев/ Ахат (начупени парчета, обикновено кафяви или червени, държани заедно от кварц) – използва се за придаване на оптимизъм и спокойствие, помага за избягване на отрицателно поведение и е вибрационен „превключвател“.

Хидратиран Ахат (има мехурчета с вода вътре в структурата му) – използва се за свързване с водни деви, както и за балансиране на емоциите.

ahate

Зодия:

Асоциации: Меркурий (най-общо казано)

Не е традиционен „Рожден камък“ за определен месец.

Камък на Близнаци (основно, повечето видове) – за привличане на вниманието и засилване на волята.

Чакра Класификация:

Червени ахати се свързват с третата чакра (или чакрата на слънчевия сплит), а сините ахати се свързват с петата чакра – тази на гърлото.

Син дантелен Ахат – Камък на Риби

Синият дантелен Ахат е лек, успокояващ камък, който поражда спокойствие. Той помага по време на полет, носи благоденствие, помага за: постигане на по-високи духовни нива; при общуването с ангелите; както и активира пета/гърлена/ чакра. Той може да облекчи грубо поднесената информация в трудни времена, подпомага говоренето пред публика и провеждането на гладки дискусии. Това е вдъхновяващ камък, който може да помогне за вътрешната хармония на човека и се използва за извършването на чудеса. Като всички останали ахати и той е защитен камък. Физически той е бил използван за подпомагане лекуването на: артрит, главоболие, храносмилателни проблеми, проблеми с растежа и костите.

Мъхов Ахат – Камък на Дева

Държенето на този нежен и грижовен камък в ръка ни дава усещането за слънчева светлина, проникваща през клони и листа, за аромат на глина и пресен мъх. Той е особено полезен, като талисман на градинаря. Балансира емоциите, лекува сърцето и носи положителна перспектива. Мъховият ахат може да се използва за засилване растежа на растенията, за нарастване на просперитета, проявява се като богатство и изобилие в живота ви.
Той също така носи съгласие, убедителност, издържливост и успех във всички начинания и занимания. Той ще съдейства и за подобряване на егото и самочувствието, като помага за емоционалното балансиране и укрепване на положителните личностни черти. Той позволява да се види красотата във всичко, върху което се спрат нашите очи.

Ботсванов Ахат – Камък на Скорпион

Ботсвановият ахат понякога се нарича и „камък на промяната“, заради неговото свойство да подпомогне извършването на промяна в положителна посока. Нежно помага при преходи от всякакъв вид, по начин, по който промяната не е толкова трудна или болезнена, както би била без него. Това е успокояващ камък. Носенето на малко камъче Ботсванов ахат в джоба може да помогне за лесното справяне с малките ежедневни промени.
Освобождаване от депресия и/или скръб е друга способност на Ботсвановия ахат. Той помага за фокусирането върху решенията, а не върху проблемите и по този начин увеличава креативността. Той увеличава мощта на нечия интуиция и стимулира седмата /коронната/ чакра и енергизира тялото на аурата.
Ботсвановият ахат е полезен за преодоляване на зависимости и други саморазрушителни натрапчиви модели на поведение, както и облекчава потиснатост и емоционални проблеми. Като камък на успеха, той помага на човек да постигне и да се справи с успеха. Той е и камък на чувствеността. Полезен е за нервната система и може да помогне на тялото при изчистване на токсини, както и при зарастването на счупени кости. Доста мощен ахат.

Ахат „Луди Дантели“ – Камък на Овен

Ахатът „Луди Дантели“ е балансиращ и защитаващ камък. Той носи смях на притежателя си и абсорбира емоционална болка. Ахатът „Луди Дантели“ се използва за подпомагане на вземането на решения, като балансира физическото, емоционалното и психическото тяло и улеснява избора.
Той също така помага на човек да се концентрира. Въпреки че е най-общ защитен камък, той има особено силни емоционално-защитни свойства. Твърди се също, че предпазва от „зли очи“. Физически Ахатът „Луди Дантели“ е отличен камък за увеличаване на издръжливостта и енергията и е добър при третиране на кожни заболявания като акне, екзема и т.н., от полза е за ендокринната система и сърцето.

Огнен Ахат – Камък на Овен

Огненият ахат е камък на смелостта, защитата и силата. Той облекчава страховете, спира клюките и дори отпраща всяка заплаха обратно към източника. Огненият ахат подпомага духовения напредък и прогрес, насърчава и повишава енергията, включително при медитация, извършване на ритуали и лечителство. Той също така балансира мъжките (активни/отдаващи) и женските (пасивни/поглъщащи) енергии.
Може да отнеме остротата от емоционалния заряд при решаване на даден проблем. Огненият ахат се използва за увеличаване на уменията за комуникация чрез писане и говорене. Той също може да повиши визуализацията. Физически, Огненият ахат подобрява всички лечебни енергии и съдейства при лечение на кръвоносната система, лимфната система, червата.

Дървесен/Пейзажен Ахат

Дървесните Ахати (дендритите) помагат при интроспекция и себепознанието. Той може да даде по-широка гледна точка за света. Дървесните Ахати облекчават напрежението, треската и кожните обриви. Той също така се носи и за изобилна реколта.

Ахат „Орлово око“

Ахатът „Орлово око“ увеличава креативността и засилва интелекта, което го прави полезен камък както за студенти, така и за хора на изкуството. Той е известен и като камък на късмета. Този ахат е камък за заземяване, но все пак той ни отдава енергията си, но не във всеки един момент, а по-скоро я отдава на изблици, когато е необходимо. По този начин, този ахат е камък на запазването /консервацията/,т.е. увеличава дълголетието.

Листов Ахат

Сребърните Листови Ахати помогат чрез заземяване и балансиране и носят на ползвателя си възприемчивост, защита и изобилие.
Златните Листови Ахати подпомагат възприемчивостта, предлагат емоционално и физическо равновесие, свързват се с природата и подхранват Любовта.

Ахат-Око

Ахатът-Око, понякога наричан орбитален или Ахат-Котешко Око, се използва за лечение при проблеми с ръстежа и стимулира възстановителните сили на организма. Настройва човек спрямо другите планети от тази Слънчева система.

По-подробна информация за някои други видове кристали от семейството на Ахатите може да намерите в приложените по долу връзки:

Халцедон (Ахатът е форма на Халцедон, който е форма на Кварца)
Карнеол (карнеолът често се счита за ахат, тъй като той е форма на Халцедон, която е също форма на Кварца)
Оникс (Ониксът често се счита за ахат, тъй като и той е форма на Халцедон)