Хелиодор

Гърците вярвали, че Хелиодорът съдържа силата и топлината на Слънцето и че той е отговорен за редуването на деня и нощта. Това убеждение е залегнало и в името му, което преведено от гръцки означава буквално „дар на слънцето“.

Този скъпоценен камък в някакъв момент е бил напълно забравен и едва наскоро бе преоткрит….

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 7.5

Шестоъгълна кристална структура

Хелиодорът е жълтата или златиста форма на берила и винаги е бил свързван със Слънцето и дори се наименова по това небесно тяло.

Въпреки че се срещат екземпляри и като скъпоценни камъни, хелиодорът, заради формата си на фини тънки кристали (като тръбички), е непривлекателен за пазара на скъпоценни камъни.

Той често се среща заедно с аквамарин в гранитните пегматити. Най-високото качество от този скъпоценен камък е открито в Урал, Русия. Хелиодорът от Бразилия е бледо жълт и поради това се използва специфична стъпка при шлифовката му, за да се получи цвят с по-голяма дълбочина. Образците от Мадагаскар са с по-добър цвят. Хелиодорът се среща и в Украйна, Намибия и САЩ.

Мистични свойства:

Хелиодорът е „удобен“ за носене камък, тъй като подпомага съпричастността и ви кара да се чувствате достатъчно комфортно в подобни ситуации. Той е високо-енергиен кристал, резонира с хипофизната жлеза и помага в духовното и психическото развитие.

Подходящ камък, в случай че имате проблеми в разбирателството с близък приятел или член на семейството. Ако държите този камък в ръката си, докато сте с такъв човек, можете по-лесно да почувствате неговите емоционални нужди и по-добре да разберете от какво се притеснява или какво го тревожи.

За да се предотврати създаването на енергийна връзка в аурата ни с такъв човек, е добре да се носи или притежава и парче червен яспис. А по-късно се „заземете“ с чист кварц или някой от камъните, свързани с елемента Земя.

Психологически хелиодорът носи равновесие на ползвателя си и му дава кураж в живота. Той дарява ползвателя си с харизма и персоналност. Може да стимулира ума и да насърчава „бистра мисъл“, особено в преговори и психически натоварваща работа.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Хелиодорът действа добре за изчистване на организма от токсини. Той има стимулиращ ефект върху вегетативната нервна система и особено благоприятен такъв върху слънчевия сплит. Известно е, че противодейства на пренапрягането с емоции и хиперактивността на физическото тяло. Приемането на вода, в която е престоял Хелиодор, облекчава втвърдяването на мускулите и мускулните крампи.

Heliodor

Магически свойства:

Енергия: Поглъща

Елемент: Огън

Сили: Психически сили

Берилът е бил носен за предотвратяване на попадане под обаянието или влиянието на друг човек – или това, което днес наречаме умишлена психична манипулация (такава например се практикува от евангелисти, някои продавачи и политици). Тази т.нар. „умишлена психична манипулация“ е всъщност енергийна конекция, която даденото лице създава в астралното ни тяло, най-вече през слънчевия ни сплит (Трета Чакра). Чрез тази връзка, лицето може да източва енергията ви и дори да манипулира вашите действия, ако притежава достатъчно сила.

Ако това се случи, лепнете малко парче заоблен берил над пъпа си и го оставете там за толкова време, колкото е необходимо, за да се прекъсне конекцията – обикновено пълни 24 часа.

Съхранявайте Хелиодор на олтара си или в дрехата си за медитация, за да подпомогнете развитието на вашите психически сили и духовни връзки.

Зодия:

Асоциации: Слънце

Не е традиционен „Рожден камък“ за определен месец.

Камък на Лъв, той е символ на защита, както и всички берили. Ако сънувате Хелиодор, това предсказва навлизане на успех и признание в живота ви.

Чакра Класификация:

Хелиодорът работи много добре, както с втора – Сакралната чакра (пъпа), така и с четвърта – Сърдечната чакра.