Хризокола

Хризоколата е преди всичко камък на комуникацията. Същността ѝ се характеризира в изразяване, овластяване и преподаване. Спокойствието на тюркоазено-синия ѝ цвят разпръсква негативните енергии, което ни умиротворява и позволява на Истината и Вътрешната ни Мъдрост да изплуват на повърхността и така да бъдат чути. Хризоколата е камък на Мира, който подчертава силата на нашите думи и действия върху хората около нас, насърчава състраданието и укрепва характера.

Това е камъкът на прошката и мира, като същевременно ни помага да подсилим емоционалните си връзки. Хризоколата насърчава състраданието и ни помага да възстановим естествената си спонтанност.

Научни данни:

Твърдост по скалата на Моос: 2

Моноклинична кристална структура

Цветът на Хризоколата варира от светло-зелен до тъмно-син и често се намира заедно с малахит и азурит. Някои Хризоколи съдържат куприт. Този минерал се среща в близост до залежи на Мед. Находища на Хризокола има във Франция, Англия, Преу, Чили, Заир, югозападните части на САЩ и Австралия.

Мистични свойства:

Хризоколата е предпочитан като камък на просперитета и проницателността в бизнеса, тъй като влияе на аналитичните и интуитивните ни способности. Тя едновременно стимулира ума и отпуска емоционалното напрежение.

Този камък дава власт на женските енергии в тялото ни и ни учи, че истинската сила най-добре се изразява чрез нежност. Хризоколата е камък на Богинята и тези, които резонират с него най-вероятно ще усетят нейните древни и продължителни енергии да нарастват в тях.

Метафизично, Хризоколата е камък на учението, насърчава ни да разкрием най-дълбоките си знания, така че и другите да могат да се възползват от нашия опит. Това може да се случи под формата на споделяне на прозрения в приятелски разговор, в отношенията между учител и ученик или просто чрез моделиране силата на думите, подбрани разумно със знанието за тяхното влияние върху околните. Също така е ценен помощник за тези, които говорят за Живота изобщо.

Хризоколата е талисман за музикантите. Отличен камък при изучаване на нови музикални инструменти или за присъединяване в хор, оркестър или театрална група, за да придаде увереност при публичните изяви. Най-висшата форма на Хризокола е вид Халцедон, известен като „Gem Silica“ – кристализирала форма на Хризокола, която прелива в Кварц. Тази форма предлага в увеличен вариант всички енергии на Хризоколата и е най-добрата за възпроизвеждане и/или изживяване на свещен звук. Тези, които пеят или изричат мантри могат изцяло да се възползват от тази ѝ форма (Gem Silica).

Хризоколата също е и камък на мъдрите жени. При носене, тя помага на възрастните жени да изразят своите знания и опит чрез писане, рисуване, музика, занаяти или действия. Това може да бъде забележителен подарък за жени, които за пръв път стават баби (или прабаби), за да им помогне в баланса с новата им роля на грижовност. Добър камък и за тези, които се почувстват нервни вечер у дома, ако живеят сами.

Едно странно свойство на Хризоколата – известна е още от древността с това, че насърчава хората да си останат вкъщи. Това е камъкът на монаси, отшелници и затворници, тъй като намалява тревожността и депресията, която често съпътства уединението. Хората с непостоянни характери и тази, които никога не се задържат на едно място, също могат да се възползват от нея.

Хризоколата подкрепя тези, които работят в компютърната индустрия или като счетоводители, тъй като успокоява емоционалния стрес. При дизайнерите и изобретателите тя насърчава вдъхновението чрез комбиниране на творчески идеи с нови практически приложения. В рамките на дома, Хризоколата отвежда негативните енергии при изострени отношения и при непрекъснато променящи се ситуации. Осигурява стабилност, приемане и голяма вътрешна сила.

Лечебни свойства:

(Моля, имайте предвид, че информацията в този уеб-сайт не може да замени консултацията с медицински специалист! Цялата информация, съдържаща се в сайта, включително информацията, свързана с медицински и здравни състояния, продукти и процедури, е само с информативна цел! Моля, консултирайте се с Вашия лекар или медицински специалист, преди да се започне алтернативно лечение, диети, добавки или програми за двигателна активност.)

Хризоколата има успокояващ ефект. Този камък помага при нервни разстройства, като тревожност и депресия, чувство на вина и хиперактивност. Тя също може да бъде полезна за жените, тъй като намалява менструалните болки, а и е благоприятна за една спокойна бременност, тъй като облекчава безпокойството на предстоящите да станат майки за пръв път.

Хризоколата помага в регулирането на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Тя е отличен камък при болки в гърлото, ларингити и за укрепване на ларинкса като цяло. Също така е полезна при високо кръвно налягане, висока кръвна захар и диабет – особено тип 2, както и при кръвни заболявания и проблеми, свързани с белите дробове.

Този камък подпомага храносмилането. Помага и при проблеми, свързани с тазобедрените стави, артрит и ревматизъм. Укрепва мускулите и облекчава мускулните крампи, помага при инфекции, треска, изгаряния и белези.

На емоционално ниво, Хризоколата ни учи да ценим, както ясното и точно изразяване, така и силата на мълчанието. Човек може да говори и да не каже нищо или да мълчи и да изрази много. Тя притежава успокояваща енергия. Този камък разсейва силно заредените с емоции ситуации, гневните думи и страха, изпълнен със сарказъм и така позволява на нечия истина да бъде споделена с мъдрост и спокойна комуникация.

Хризоколата отваря „бутилираните“ емоции, които блокират ума и ви пречат да мислите ясно, стимулира баланса и ви кара да се чувствате цялостностен. Тя също така, помага на мъжете да изкажат наранените си чувства и помага при възстановяване от насилие, проявено от страна на партньора (от двата пола).

Chrysocolla

Магически свойства:

Хризоколата стимулира качествата, необходими, за да се освободят стреса и негативните емоции и така провокира разбирателството с другите. Чрез осъзнаването и приемането на съвършенството на Вселената, тя ни осигурява прозрения, необходими за прегрупиране на физическото ни тяло, интелекта и емоциите. Това самосъзнание и вътрешен баланс ни придава увереност и засилва личната ни власт. Хризоколата ни помага да се настроим към Земята и да общуваме със своите духовни сили. Те от своя страна ще ни дадат насока какво е необходимо да се направи, за да се оставим на Земята да ни излекува.

Хризоколата може да ни наложи да бъдем щедри към някого, когото не харесваме, за да избегнем нараняване на чувствата си.

Светло-синята Хризокола (цветът на плитки водоеми, отразяваща небето) ни помага да се отпуснем и да приемем живота, който имаме. Светлосините талисмани изобщо ни помагат да развием търпение, заличаване на разликите или опрощение. Те са отлични помощници в усилията за възстановяване от зависимости или деструктивни модели, оказват ни помощ за обоздаване на характера ни и ни помагат да станем по-обнадеждени и весели. Светлосините кристали също ни помогат да се справяме с мъката, отдаването на миналото и с вмевняването на вина.

Тюркоазената Хризокола (това е цвета на пролетното равноденствие, когато зимата се топи в зеленината на пролетта) е със свежа, приветлива енергия, която ни дарява със спокойствие и оптимизъм към новото, към новия живот. Тя носи надежда, откритивателски трепет и баланс. Възстановява спокойствието ни след буря, облекчава стреса и неутрализира крайностите. Тя ни помага да се справим с агресивността и с яростта. Връща ни към центъра ни. В по-светлите нюанси ни насърчава към вътрешна хармония и мир чрез духовно разбиране. По-тъмните, по-богати нюанси ни носят разумна власт и гъвкавост. Те се противопоставят на нетърпимостта и ни адаптират към новите идеи и среди.

Чакра класификация:

Хризоколата е мощен камък за отваряне и стимулиране на Гърлената Чакра, което позволява на човек да насочи знанието за Любовта, идващо от сърцето към другите чакри. Тя дава възможност за ясна комуникация чрез нашата вродена вътрешна мъдрост и дори ни кара да разпознаваме тази мъдрост. Изненадата на чуеш себе си, говорещ на глас и изразяващ една по-дълбока мисъл, отколкото тази, която си имал предвид е всъщност подаръкът на Хризоколата, подаръкът на изразяването.

Гърлената чакра е „гласът на тялото“ – клапан, който позволява на енергиите от другите чакри да бъде изразени. Ако тя бъде блокиран или е извън равновесие, то това може да повлияе на здравето и на останалите чакри. Когато е балансирана, тя дава възможност да изразим това, което мислим и чувстваме. Тогава можем да изразим ясно нашите идеи, вярвания и емоции. Когато чакрата на гърлото е в баланс и е отворена, ние можем да изнесем и изразим нашата лична истина навън към света. Усещаме един улеснен и освежен поток на енергията в нашето тяло и в дух. Тогава Енергията, която „извира“ нагоре от долните чакри може да продължи пътя си, позволяваща свободното си изразяване и естественото си освобождаване.

Ако се хармонизира със Сърдечната Чакра, Хризоколата успокоява и помага да се облекчи емоционалната мъка, предоставяйки Сила и Баланс. Освен това тя увеличава и способността да обичаш.

Сърдечната чакра регулира взаимодействието ни с външния свят и контролира това, което възприемаме и това, което отхвърляме. Това ни дава балансиращата способност да бъдем себе си в рамките на заобикалящата ни среда. Когато сърдечната ни чакра е извън равновесие можем да се почувстваме или контролиращи, или контролирани в една връзка и така да станем критични и раздразнени от малките слабости на другите. Можем да открием в себе си неподходящо силни емоционални реакции към ежедневните външни дразнители. Енергията на зелените кристали се използва за осводождаване на блокажи и балансиране отново на Сърдечната Чакра, която всъщност ни помага да разберем нашите собствени нужди и емоции по-ясно. Ние можем да се справим с приливите и отливите в емоционалните ни отношения, разбирайки тяхната циклична природа и приемайки тези промени.

Хризоколата е камък за Заземяване и е ценна за предотвратяване на липсата на контакт с човешкото ни съзнание по време на дълбоки размишления и медитация. Тя осигурява сила и защита по време на визионерство и астрално пътуване, а благодарение на нейната висока духовна енергия подобрява медитацията и способства за спокойствието ни.