Въведение в работата с чакрите

Вихрите на Енергията на Живота в нашите тела

Лечението с кристали има своята дълга и разноцветна история през вековете. Жреци, лечители, шамани, светци и магьосници са използвали силата на кристалите по различни начини.
Племенните култури използват и до ден днешен камъните и кристалите, за да виждат бъдещето, да комуникират със своите предци, както и да лекуват болни. Индианските култури също се възползват от защитната и лечебна сила на много кристали.
Древните египтяни са били специалисти в използването на лечебни кристали. Те, както и много други култури, са имали връзка със Земята и са отчитали своята роля като естествена част от заобикалящата ги Природа. През последните пет хиляди години, безброй мистици и светци се опитваха да ни научат, че ние също сме частица от Земята – точно както всяко едно дърво или скала. Игнорирането на тяхната мъдрост е за наша собствена сметка……

Знанието на всички тези култури в голяма степен се съхранява и до днес в Индия.
Мъдростта на древните ни дава идеята за „колело“ или „чакра“, както се нарича на санскрит.
Чакрите са местата, където фините енергии се срещат със силите на човешкото тяло и дух. Тези средища са въртящи се колела от завихрена енергия.

chakrasКогато те са в равновесие, организмът е здрав.

Когато те са извън равновесие, резултатите са болести и неразположения.

Всяка от седемте чакри отговаря за конкретни функционални области на тялото и на духа. В днешно време  към седемте чакри се присвояват цветове, съответстващи на цветовете на дъгата. Лечителите, които работя с кристали се стремят да открият разбалансираните места, от където протичат или са блокирани енергийните потоци, движещи се в нашия организъм и в по-ефирните ни тела, след това да отстранят блокажите и повторно да балансират тези финни енергийни потоци. Първата стъпка е да се разбере коя/кои чакра(и) са извън равновесие.

След като веднъж се определи откъде идва дисбаланса в организма ни, тогава могат да се приложат и разнообразни методи, за да се извърши лечението.
Методите, чрез които се определя дисбаланса са рутинни и обикновено включват просто изслушване на оплакванията на пациента и съчетаването им със знанието за ролята и функциите на всяка една чакра. Някои лечители използват и махало за по-точна диагностика, но като цяло диагностиката се извършва чрез внимателно изслушане и задаване на насочващи въпроси.

След установяването на това къде точно се намират блокажите и дисбаланса, лечителите използват различни техники и схеми за насочване на Универсалната Жизнена Сила (Ки, Чи или Прана), за да въздействат на засегнатата чакра. Някои използват силата, таяща се в кристала/камъка, други използват самите кристалите като проводници и усилватели на собствената си лечебна сила. И двата подхода могат да бъдат полезни.

 

Целта на това въведение е да се съсредоточим върху сравнително простият метод, наречен  „полагане на камъни.“

Полагането на камъни включва използването на същата тази Универсална Жизнена Сила, намираща се в кристалите за повторното балансиране на съответната чакра чрез поставяне на кристала(ите) върху или в близост до чакрата/ите, след което ги оставяме там за известен период от време, за да може да се осъществи повторното балансиране или разблокиране на чакрата/ите. Тук отново има доста модели и схеми, които могат да бъдат приложени, но най-опростената и сравнително ефективна техника включва прилагане на подходящ кристал в зоната на дадена чакра за 5-10 минути. Понякога, но не във всички случаи, този опростен подход работи най-добре и затова е предпочитан от много лечители. Този метод може да се използва от всеки, тъй като е метод, чрез който всеки може сам да си помогне до известна степен и разбира се не вкючва „тежките“ случаи, в които дадената чакра трябва първо да се почисти и тогава да се енергизира…

За да използвате тази техника първо трябва да определите коя чакра или чакри са с нарушено равновесие и блокират енергията. За целта прегледайте описанията на чакрите приложени по-долу в текста. После легнете на тихо място, където покоят ви няма да бъде нарушен. Изчистете ума си, вземете подходящ кристал (само по един за дадена чакра, съответстващ на цвета ѝ) и го поставете в областта на чакрата. Сега дишайте бавно и целенасочено в продължение на 5 до 10 минути, фокусирани върху съществуването си (като осъзнаване) и дишането. Оставете силата на кристала да сработи. След изтичане на това време, се фокусирайте върху чакрата в продължение на няколко минути и определете дали ще е необходимо да повторите тази процедура отново. Обикновено терапията с кристали се извършва на два или три пъти, за да се постигне по-добра ефективност. Ако тази терапия не сработи, то тогава се уверете, че кристалите са почистени, заредени и активирани. На добър час!

Базова / Основна / Коренна Чакра

Базовата чакра се намира в основата на гръбначния стълб и контролира енергията на кинестетиката и движението. Тя е основата на физическата и духовна енергия на организма.

Когато тази чакра се намира физически извън равновесие, симптомите се проявяват като летаргия, ниски нива на активност, слаб ентусиазъм и необходимост от постоянно стимулиране. Може да почувствате болки в кръста или да страдате от болка в краката и/или нарушения на имунната система.

Когато нейните духовни енергии са извън равновесие, вие се чувствате вятърничави, откъснати от реалността и дистанцирани. Може да започнете да се съмнявате в своите убеждения, да престанете да бъдете лоялни към дългосрочни партньори и организации или да откриете, че физическите удоволствия ви доставят все по-малко радост.

Кристалите с червен, кафяв или черен цвят са полезни за възстановяване на баланса на базовата чакра. За целта използвайте един от тези кристали, като го поставите за 5-10 минути между краката и останете така за кратка релаксация – ползите са значителни. Ефектът ще се увеличи, ако терапията с кристал се подсили с йога позиции, работещи върху долната част на гърба, както и с дейности, които ви свързват с природата, като туризъм, градинарство, събиране на камъни (черупки от миди и рапани) и физически игри на открито.

Сакрална Чакра

Сакралната чакра се намира под пъпа и над срамната кост в предната част на таза. Тя управлява потока от енергия и е център на тежестта за тялото. Тя е и център на Жизнената Сила на тялото. Сакралната чакра е резервоар на жизнената сила и целият ни живот изтича от сакралната чакра. Тя контролира потока от информация от тялото към ума и от ума към тялото. Чувствата в стомаха, интуицията и другите наши „вътрешни (нелинейни)“ общения идват от тази чакра.

Когато тя е извън равновесие симптомите се проявяват като объркване, зависимост от други, подтискане на чувствата, неспособност да се изпитва радост, страх от проява на чувственост или от правенето на секс, страх от изпитване на сексуално удоволствие, разочарование, неудовлетвореност и огорчение.

Когато сакралната чакра е в равновесие, ние изпитваме благодат, чувстваме се удоволетворени от живота, радваме се от само себе си, изпитваме чувство на игривост и откриваме, че сме гъвкави – както телесно, така и умствено.

Можете да се отпуснете „по потока“ на вашия живот и вашето време и то с бодър дух.

Дисбалансът в сакралната чакра се отстранява чрез оранжеви или златисти кристали – разблокирва се енергийният поток и се възстановява чувството за баланс и разбиране, за признателност към мястото ви в Живота.

Терапията с кристали може да се подсили чрез йога упражнения, които изразяват баланса. Включете се в творчески дейности, като например рисуване, писане, композиране, както и други действия, които освобождават творческата енергия и разбира се, няма нищо по-подходящо от това да се измъкнем някъде сред течаща вода и да се свържем с естествения поток на природата.

Слънчевият сплит

Слънчевият сплит е центърът за разпределение на енергии в тялото, първата от чакрите отговарящи за взаимоотношенията с другите. Тази чакра се намира между гръдния кош и пъпа. Тя контролира имунната и храносмилателната система. Когато е във физически баланс, вие имате сили да се борите с инфекциите, освобождавате се от алергичните реакции и сте в състояние да усвоявате хранителните вещества, които приемате.

Когато тя е извън физическото си равновесие, тогава вие имате ниска толерантност към инфекциите, страдате от нарушения на хормоните или имате слаба поносимост към много храни.

Духовно, когато слънчевият сплит е в равновесие вие ​​сте свободни да интерпретирате света чрез вашите собствени мисли и емоции и не живеете в страх от нарушаване на „авторитетно мнение“ на другите.

Когато слънчевия сплит е извън духовното си равновесие вие ще чувствате страх: страх от недоволството на другите, както и да не ги разочаровате или страх от подчиняването на вашия живот и вашите удоволствия на волята на другите.

Жълтите кристали са подходящи за възстановяване баланса на чакрата на слънчевия сплит. Ползите са значителни при поставянето на един такъв кристал върху местоположението на тази чакра, дори само за няколко минути на ден. Правете това и при ярка слънчева светлина, ако е възможно. Ефектът се увеличава, ако терапията с кристал е подсилена чрез йога позиции, които се фокусират върху средната част на тялото и/или с медитация, фокусирана в намирането на вашите истински желания.

Сърдечната чакра

Сърдечната чакра се намира в близост до центъра на гръдната кост. Тя регулира взаимодействието ни с външния свят и контролира това, което възприемаме и това, което отхвърляме. Това ни дава балансиращата способност да се запазим, като не бъдем нито твърде сдържани, нито пък прекалено въвлечени в света около нас. Балансира вътрешното ни същество – нашето „аз“ със заобикалящата ни среда.

Когато тя е в равновесие, ние спокойно приемаме нещата, взаимодействаме лесно с другите и с желанията на заобикалящия ни свят. Също така, от само себе си разбираме кога нашите нужди са „компрометирани“ и лесно намираме баланс между нашите външни и вътрешни потребности. Справяме се с приливите и отливите в нашите емоционални взаимоотношения, разбирайки тяхната циклична природа и приемаме спокойно промените.

Когато сърдечната чакра е в баланс ясно разбираме нашите собствени нужди и емоции. В състояние сме да поддържаме балансирани отношения и в резултат на това сме: здрави, щастливи, взаимно загрижени и съпричастни.

Когато сърдечната чакра е извън равновесие, тогава се усещате напрегнати в горната част на торса. Често ще се „улавяте“ да стоите със скръстени ръце. Няма да се насладите и на ръкостискания или прегръдки с другите. Когато сърдечната ви чакра е извън равновесие можете да се почувствате или контролиращи, или контролирани в една връзка. Също така можете да станете критични и раздразнени към малките слабости на другите. Можете да откриете в себе си неподходящо силни емоционални реакции към ежедневните външни дразнители.

Енергията на зелените кристали се използва за отблокирване и балансиране на сърдечната чакра. Такава терапия трябва да бъде придружена с аромо- и звукова терапия. Медитацията с поставяне на тъмнозелен кристал върху сърдечната чакра е много полезна в тези случаи. Когато се работи за отблокирване на сърдечната чакра следва да се включват и целенасочени усилия, да се оставят хората, които обичате истински да „бъдат себе си“ и да се съсредоточите върху истинското разбиране на нуждите на другите.

Гърлена Чакра

Гърлената чакра е „гласът на тялото“ – клапан, който позволява на енергиите от другите чакри да бъдат изразени. Ако тя бъде блокирана или е извън равновесие, то това може да повлияе на здравето и на останалите чакри.

Когато е балансирана, тя дава възможност да изразим това, което мислим и чувстваме. Тогава можем да изразим ясно нашите идеи, вярвания и емоции. Когато чакрата на гърлото е в баланс и е отворена, ние можем да изнесем и изразим нашата лична истина навън към света.

Когато чакрата на гърлото е балансирана усещаме един улеснен и освежен поток на енергията в нашето тяло и в нашия дух. Тогава Енергията, която „извира“ нагоре от Сакралната чакра през Слънчевия сплит може да продължи пътя си, позволяваща свободното изразяване на ценностите и нуждите, въплатени в същата тази Енергия.

Когато чакрата на гърлото е извън физическо равновесие симптомите могат да включват: болки в гърлото, стегнати челюсти, схващане на врата и главоболие. Когато е нарушен нейния духовен баланс можете да откриете, че често лъжете, изпитвате чувство на страх и съмнение относно намеренията на другите или пък заеквате, или започвате да страдате от „загуба за думи“. Най-вероятно ще се чувствате изолиран/а и неразбран/а. Може да откриете и симптоми, сочещи дисбаланс и на други чакри, което се дължи на това, че чакрата на гърлото блокира потока на енергията от другите центрове.

Енергия на сините кристали ще отблокира и балансира чакрата на гърлото. Тъмните нюанси на синьото имат силата на Истината. По-светлите нюанси имат силата на Спокойствието, Гъвкавостта и Равновесието.

Жълтите кристали могат да се използват за усилване на действието на синия кристал при балансиране чакрата на гърлото. Жълтите кристали носят силата на комуникацията и свободното изразяване и изтеглят енергията от слънчевия сплит.

Терапията със звук е най-важната в разблокирването на чакрата на гърлото. Всяко лечение чрез кристали на тази чакра трябва да бъде придружено от успокояваща, мелодична музика, за да се постигне максимална ефективност.

Чакра на челото / Трето Око

Тази чакра е център на възприятието и на командите. Тя насочва погледа ни и ежедневното ни внимание към заобикалящия ни свят. Нашето съзнание се намира тук. „Ние“ сме тук. Ние се отнасяме към себе си чрез тази чакра.

Чрез тази чакра ние виждаме себе си и външния свят, интерпретираме това, което виждаме и биваме наясно със себе си и със света. Тази чакра интерпретира изобщо света – както нашия вътрешен свят, така и света, който „попиваме“ с тялото си, главно чрез зрението. Тя е разбивач на кодове, създаваща модели на възприятие и седалище на разбирането и проникновението. Балансира важното и маловажното, сортира смисъла от общата информация и впечатленията. Тя командва енергийния поток в тялото.

Когато чакрата на челото е в равновесие, виждаме ясно и разбераме това, което виждаме. Ние сме в състояние да интерпретираме визуалните символи и нивото на нашето възприятие е високо. Нашите мисли и вътрешната ни комуникация (със самите себе си) са здрави и жизнени. Имаме перспективен поглед върху събитията и идеите. Отворени сме за нови идеи, мечти и видения. Можем да бъдем изцяло наблюдаващи и отразяващи. Можем да се контролираме потока на енергия във всички чакри.

Когато чакрата на Третото око е извън равновесие, целият организъм страда. Чувствате се без перспектива и нищо няма смисъл. Ще бъдете объркани, ще имате затруднения да виждате нещата ясно и няма да разбирате кое е важно и кое не е. Вие няма да владее тялото си и/или вашите мисли. Ще страдате от главоболие, болки в ушите и ще имате проблеми със зрението. Няма да можете да разплитате проблеми и да разрешавате пъзели. Нещата просто няма да имат смисъл. Ще бъде дезориентирани и объркани.

Тъмносините и лилавите кристали с цвят „индиго“ се използват за лечение на дисбаланс на чакрата на челото. Това е цветът на празното небе, на самотата и размишлението. Този цвят е „тих“, цвят на мистерия, на мъдрост и преценка.

Медитацията е много важна част при балансирането на тази чакра. Всъщност редовната медитация е от съществено значение за поддържане на нейното здраве. По време на медитация, целяща осигуряване на свободен поток от енергия в чакрата на Третото око трябва да се използват индигови кристали. Спокоен размисъл или съзерцание, с малко парче индигов кристал, поставен на челото, ще ви помогне да фокусирате мъдростта на индиговия лъч върху чакрата на челото и така да я  освободите от всички блокажи.

Коронна чакра

Чакрата на темето е нашата врата към Вселената, която се разпростира извън нашите тела. Тя контролира начина, по който мислим и това как ще отговорим на света около нас. Тя е изворът на нашите убеждения и е източник на нашата духовност. Тя ни свързва с по-високите нива на съществуване. Тази чакра „удължава“ енергията ни отвъд границите на нашето тяло. Тя е изворът на връзките ни с по-висши източници на информация, с Универсалната Енергия и Истината.

Тя е източник на нашата координация – връзката при движението между частите на нашето тяло и връзката на нашето движение през живота.

Когато тя е в баланс – и ние сме в баланс. Ние се координираме. Чувстваме се цялостни. Нашите енергии са в баланс. Знаем точно нашето място във Вселената. Гъвкави сме и разбираме приливите и отливите на Живота. Виждаме нещата такива, каквито са и оставаме невъзмутими при неуспехи, знаейки, че те са важна част от живота. Не се придържаме към остарели идеи или нагласи, а по-скоро се стареам да бъдем в Потока на Живота.

Когато коронната ви чакра е извън равновесие или нейната енергия е блокирана, ще се почувствате тромави, некоординирани и в различие от живота си. Може да се чувствате препънат и в движенията си и в мислите си. Ще бъдете без вдъхновение, скучен и „не в крак“. Светът ще ви изглежда като да се върти, а вие няма да бъдете сигурни кои сте и защо изобщо съществувате. Ще бъдете закостенял в мисленето си и ще се чувствате в духовен план без посока, носен по течението. Вашето осъзнаване ще бъде ограничено и ще ви се струва, че не ви се дават възможности. Ще изпитвате трудности при разбирането на взаимоотношения, идеи и мечти.

Дисбалансът на коронната чакра се третира с виолетови кристали. Техните виолетови лъчи съдържат Универсалната Жизнена Сила на Вдъхновението, Мечтите, Магията и Съдбата. Множество терапии са необходими за лечението на проблеми с баланса на короната чакра. В допълнение към лечението с виолетови кристали, прекарвайте време, за да мечтаете. Опитайте да се свържете с духовния свят, за който знаете че съществува. На физически план, правете упражнения, които изискват координация. Йога позите, които наблягат на координацията и баланса, също си струват отделеното време.